Naslovnica Press info Press IPA Za vladavinu prava i temeljna prava više od 13 miliona eura

Za vladavinu prava i temeljna prava više od 13 miliona eura

Više od 13 miliona eura iz IPA fondova biće iskorišćeno za unapređenje sistema vladavine prava u Crnoj Gori, povećanjem efikasnosti institucija i uspostavljanje sistema unapređenja i zaštite ljudskih prava u skladu sa najboljim praksama Evropske unije.

Budžet programa IPA 2018 je 44,2 miliona eura i usmjeren je na podršku oblastima: vladavina prava i temeljna prava, poljoprivreda i ruralni razvoj, zdravstvo i socijalna zaštita, evropske integracije, programi Evropske unije, Instrument za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD II) i civilno društvo.

Ipa 2018 1

Evropska komisija je, kako podsjećaju iz Kancelarije za evropske integracije (KEI), krajem prošle godine Crnoj Gori odobrila 13,5 miliona eura iz programa IPA 2018, za projekat „Podrška sektoru vladavine prava i temeljnih prava“.

Iz Kancelarije su objasnili da će u dijelu pravosuđa, 2,6 miliona eura biti iskorišćeno za rekonstrukciju i adaptaciju devet sudova u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Beranama i Kotoru.

Ipa 2018 2

„Pored toga, 4,4 miliona eura biće uloženo u infrastrukturu u oblasti sistema izvršenja krivičnih sankcija, izgradnjom četiri nova objekta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija – prijavnice, multifunkcionalnog objekta i otvorenog zatvora i Specijalne zdravstvene ustanove“, saopšteno je iz KEI agenciji MINA.

Ipa 2018 3

Kako navode, za podršku primjeni Jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa opredijeljeno je 2,3 miliona eura, što će omogućiti uvezivanje subjekata u pravosudnom sistemu i efikasno prikupljanje i obradu podataka.

Iz KEI dodaju da je, imajući u vidu potrebe Crne Gore u oblasti upravljanja migracijama, 400 hiljada eura opredijeljeno za izgradnju smještajnih kapaciteta u novom Centru za azilante koji će se nalaziti u blizini graničnog prelaza Božaj, kao i za podršku sprovođenju propisa u ovoj oblasti.

Ipa 2018 7

„S ciljem smanjenja bezbjednosnih rizika, u dijelu nelegalne međunarodne trgovine ljudima i robama, biće obezbijeđena specijalizovana oprema za Upravu carina, kao i rekonstrukcija tri carinske ispostave, ukupne vrijednosti 1,9 miliona eura. Dodatnih 350 hiljada eura biće uloženo u nabavku nove opreme za strukture koje se bave sprečavanjem pranja novca i finansiranje terorizma“, kazali su iz KEI.

Ipa 2018 5

U oblasti ljudskih i temeljnih prava, kako se navodi, 1,5 miliona eura biće utrošeno za unapređenje kapaciteta ključnih aktera u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i za olakšavanje pristupa lica smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom zgradama centara za socijalni rad.

Ipa 2018 6

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...