Naslovnica Info Press info Pejović: Važno je učešće predstavnika civilnog društva u procesu integracija

Pejović: Važno je učešće predstavnika civilnog društva u procesu integracija

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Andrija Pejović istakao je važnost učešća predstavnika civilnog društva u procesu integracija i doprinos koji pružaju pregovaračkoj strukturi znanjima i ekspertizom. 

Pejović je u okviru projekta „Evropski kafe”, koji realizuje Centar za građansko obrazovanje, danas razgovarao sa predstavnicima civilnog sektora o procesu pristupanja Crne Gore EU. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u neformalnoj atmosferi u okviru glavne teme razgovaralo se o ulozi i značaju NVO u procesu pristupanja EU. 

Tema razgovora bili su ostvareni rezultati u prošloj i izazovi u ovoj godini, a razgovaralo se i o rezultatima, mogućnostima i ograničenjima NVO u radnim grupama za pripremu pregovora, kao i o mogućnostima sufinansiranja projekata ugovorenih kroz programe EU. 

Pejović je pozdravio organizaciju „Evropskog kafea” kao platforme za kvalitetnu razmjenu mišljenja, pokretanje pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore i pronalaženje zajedničkih odgovora i rješenja na potencijalne izazove na evropskom putu. 

“Kada je riječ o saradnji s civilnim društvom, glavni pregovarač je podvukao važnost njihove uključenosti i doprinosa koji pružaju pregovaračkoj strukturi znanjima i ekspertizom koju posjeduju njihovi predstavnici”, navodi se u saopštenju. 

Pejović je istakao važnost učešća predstavnika civilnog društva u radu Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta. 

On je pozdravio proaktivno djelovanje predstavnika NVO u svim tijelima, naglasivši da ono donosi sagledavanju procesa sa više strana i, na taj način, postizanju kvalitetnijih rezultata. 

U pogledu programiranja i realizacije projekata iz sredstava EU koja su Crnoj Gori dostupna iz fondova Ipe, Pejović je informisao o mogućnostima učešća u programima koji će Crnoj Gori biti na raspolaganju u periodu 2014-2020. 

“U cilju intenziviranja dalje saradnje sa organizacijama civilnog društva i njihovog uključivanja u buduće procese programiranja Ipe, ambasador Pejović je pozvao prisutne da se prijave na javni poziv za uključivanje predstavnika civilnog društva u proces programiranja Ipe 2014 – 2020, koji je objavilo MVPEI”, dodaje se u saopštenju. 

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević istakla je da je cilj projekta “EU kafe” neformalno okupljanje, druženje i razgovor predstavnika civilnog sektora s ljudima iz Crne Gore, EU i država članica o procesu pristupanja. 

Ona je najavila da će kroz zu formu nastaviti da osnažuju dijalog o procesu evropske integracije Crne Gore.

Izvor: Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...