Naslovnica Info Press info 117 miliona podrške EU za projekte prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne...

117 miliona podrške EU za projekte prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore

Evropska unija opredijelila je 117 miliona za kofinansiranje trilateralnog programa prekogranične saradnje Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji obuhvata programski period 2021-2027.

To je saopšteno tokom sastanka Odbora za nadgledanje pomenutog programa, koji se ove sedmice održava u Kotoru.

Na sastanku je dogovoreno da Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata bude objavljen u toku drugog kvartala ove godine, a institucijama i organizacijama iz programskog područja u sklopu ovog poziva biće na raspolaganju 41 milion eura.

Otvarajući sastanak, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović kazao je da novi Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora predstavlja nastavak uspješne prekogranične saradnje tri države.

„Koristim priliku da podsjetim da je kroz prethodni Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 podržano 59 projekata ukupne vrijednosti oko 67,3 miliona eura, od kojih 57,2 miliona predstavljaju bespovratna sredstva Evropske unije“ naveo je Vujović.

Kako je istakao, o uspješnosti saradnje tri države najbolje govori činjenica da je Evropska unija udvostručila iznos sredstva namijenjenih novom programu, sa 57 na 117 miliona.

„To nam daje ogroman podsticaj, ali i obavezu da u narednom sedmogodišnjem periodu nastavimo sa uspješnom saradnjom u cilju rješavanja zajedničkih izazova i podizanja kvaliteta života u programskom području,“ dodao je Vujović.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici nacionalnih tijela tri države i Evropske komisije, usvojen je aplikacioni paket, čime su stvoreni i formalni preduslovi za objavu Prvog poziva.

„Uvjerena sam da ćemo predanim radom sva tri nacionalna tijela uspjeti da opredijeljena sredstva realizujemo u potpunosti i dobijemo izvrsne projekte koji će biti usmjereni na istraživanja i inovacije, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, energetsku efikasnost, prilagođavanje na klimatske promjene i cirkularnu ekonomiju, zdravstvo, te održivi turizam i kulturu“, kazala je Stella Arneri iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske.

Na sastanku je razmatran i trenutni status implementacije, kao i rezultati ostvareni u okviru projekata Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Realizacijom projekata unaprijeđen je kvalitet usluga u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, unaprijeđena saradnja u oblasti zaštite životne sredine, prevencije rizika i energetske efikasnosti, razvijena nova turistička ponuda utemeljena na kulturnoj i prirodnoj baštini, te poboljšano poslovno okruženje kroz jačanje konkurentnosti.

Članovi Odbora za nadgledanje posjetili su i nekoliko projekata koji se realizuju na teritoriji Kotora. Između ostalog, obišli su Akvarijum Boka u okviru Instituta za biologiju mora, čiji je dio proširen uz pomoć projekta EXChAngE, kroz koji je u Crnoj Gori uloženo 674.000 eura. Tokom projekta je takođe izvršena rekonstrukcija sobe za kornjače, glavne akvarijumske prostorije i mokre laboratorije, urađena instalacija novih rezervoara, te nabavljeni sistemi audio vodiča i 2 info kisoka. U okviru projekta je razvijen i novi prekogranični  turistički proizvod – Plava karta, koja omogućava posjete po sniženim cijenama novim tematskim rutama – Akvarijumu Kotor, Akvarijumu Dubrovnik i vodenoj stazi Hutovo Blato i Starom mostu u Mostaru.

Posjeta je upriličena i projektu WRECKS4ALL, koji su u Crnoj Gori sproveli Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor i Turistička organizacija Opštine Bar. Učesnici su obišli Laboratoriju za arheologiju pomorstva, u kojoj je adaptiran izložbeni prostor tako da snimci podvodnih objekata budu dostupni za posjetioce pomoću tehnologije za proširenu stvarnost. U okviru projekta je izrađena i virtuelna karta olupina istočnog Jadrana i staza podvodne baštine, koja je integrisana u mobilnu aplikaciju posvećenu ronilačkom turizmu. Ukupna vrijednost budžeta partnera na projektu iz Crne Gore iznosi oko 437.000 eura.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...

MEP očekuje završna mjerila za poglavlja 23 i 24 u junu

0
Ministarstvo evropskih poslova (MEP) očekuje da će Crna Gora u junu dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, nakon čega možemo krenuti u...

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...