Naslovnica Info Press info 117 miliona podrške EU za projekte prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne...

117 miliona podrške EU za projekte prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore

Evropska unija opredijelila je 117 miliona za kofinansiranje trilateralnog programa prekogranične saradnje Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji obuhvata programski period 2021-2027.

To je saopšteno tokom sastanka Odbora za nadgledanje pomenutog programa, koji se ove sedmice održava u Kotoru.

Na sastanku je dogovoreno da Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata bude objavljen u toku drugog kvartala ove godine, a institucijama i organizacijama iz programskog područja u sklopu ovog poziva biće na raspolaganju 41 milion eura.

Otvarajući sastanak, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović kazao je da novi Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora predstavlja nastavak uspješne prekogranične saradnje tri države.

„Koristim priliku da podsjetim da je kroz prethodni Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 podržano 59 projekata ukupne vrijednosti oko 67,3 miliona eura, od kojih 57,2 miliona predstavljaju bespovratna sredstva Evropske unije“ naveo je Vujović.

Kako je istakao, o uspješnosti saradnje tri države najbolje govori činjenica da je Evropska unija udvostručila iznos sredstva namijenjenih novom programu, sa 57 na 117 miliona.

„To nam daje ogroman podsticaj, ali i obavezu da u narednom sedmogodišnjem periodu nastavimo sa uspješnom saradnjom u cilju rješavanja zajedničkih izazova i podizanja kvaliteta života u programskom području,“ dodao je Vujović.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici nacionalnih tijela tri države i Evropske komisije, usvojen je aplikacioni paket, čime su stvoreni i formalni preduslovi za objavu Prvog poziva.

„Uvjerena sam da ćemo predanim radom sva tri nacionalna tijela uspjeti da opredijeljena sredstva realizujemo u potpunosti i dobijemo izvrsne projekte koji će biti usmjereni na istraživanja i inovacije, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, energetsku efikasnost, prilagođavanje na klimatske promjene i cirkularnu ekonomiju, zdravstvo, te održivi turizam i kulturu“, kazala je Stella Arneri iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske.

Na sastanku je razmatran i trenutni status implementacije, kao i rezultati ostvareni u okviru projekata Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Realizacijom projekata unaprijeđen je kvalitet usluga u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, unaprijeđena saradnja u oblasti zaštite životne sredine, prevencije rizika i energetske efikasnosti, razvijena nova turistička ponuda utemeljena na kulturnoj i prirodnoj baštini, te poboljšano poslovno okruženje kroz jačanje konkurentnosti.

Članovi Odbora za nadgledanje posjetili su i nekoliko projekata koji se realizuju na teritoriji Kotora. Između ostalog, obišli su Akvarijum Boka u okviru Instituta za biologiju mora, čiji je dio proširen uz pomoć projekta EXChAngE, kroz koji je u Crnoj Gori uloženo 674.000 eura. Tokom projekta je takođe izvršena rekonstrukcija sobe za kornjače, glavne akvarijumske prostorije i mokre laboratorije, urađena instalacija novih rezervoara, te nabavljeni sistemi audio vodiča i 2 info kisoka. U okviru projekta je razvijen i novi prekogranični  turistički proizvod – Plava karta, koja omogućava posjete po sniženim cijenama novim tematskim rutama – Akvarijumu Kotor, Akvarijumu Dubrovnik i vodenoj stazi Hutovo Blato i Starom mostu u Mostaru.

Posjeta je upriličena i projektu WRECKS4ALL, koji su u Crnoj Gori sproveli Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor i Turistička organizacija Opštine Bar. Učesnici su obišli Laboratoriju za arheologiju pomorstva, u kojoj je adaptiran izložbeni prostor tako da snimci podvodnih objekata budu dostupni za posjetioce pomoću tehnologije za proširenu stvarnost. U okviru projekta je izrađena i virtuelna karta olupina istočnog Jadrana i staza podvodne baštine, koja je integrisana u mobilnu aplikaciju posvećenu ronilačkom turizmu. Ukupna vrijednost budžeta partnera na projektu iz Crne Gore iznosi oko 437.000 eura.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...