Naslovnica Info Press info Institut alternativa: Istraživanja i preporuke za unapređenje orodnjavanja IPA-e

Institut alternativa: Istraživanja i preporuke za unapređenje orodnjavanja IPA-e

EU je zacrtala da će do 2025. godine najmanje 85% svih projekata u okviru razvojne pomoći doprinositi osnaživanju žena i djevojčica. Tako se i od Crne Gore očekuje da rodnu perspektivu integriše u IPA programiranje, te da projektima doprinese postizanju rodne ravnopravnosti.

Institut alternativa je, u cilju utvrđivanja stepena poštovanja obaveze integrisanja rodne perspektive, analizirao pet izrađenih IPA III projekata, u oblastima reforme javnih finansija, poljoprivrede, zaštite životne sredine, zelene ekonomije i EU integracija. Rezultati analize pokazuju da Crna Gora nema nijedan projekat čiji je glavni cilj rodna ravnopravnost, da izostaju konsultacije sa ekspertima u oblasti rodne ravnopravnosti kao i da rodna statistika nije korišćena u pripremi navedenih projekata.

Kako bismo izbjegli puko štrikiranje ove obaveze, ali i unaprijedili znanja i vještine onih koji rade na kreiranju IPA programa, nalaze našeg istraživanja kao i preporuke za unapređenje orodnjavanja IPA-e, sumirali smo u infograficima:

Navedeni infografici pružaju pregled obaveza Vlade Crne Gore, koje proističu iz Akcionog plana EU o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojčica u spoljnoj akciji (GAP III), kao i pregled praktičnih alata za uvođenje rodne perspektive u programiranju. Ujedno, infografici doprinose našim naporima za jačanjem kapaciteta donosilaca i donositeljki odluka, državnih službenika/ca i predstavnika/ca organizacija civilnog društva, a za koje smo u prethodnom periodu organizovali trening o orodnjavanju IPA programiranja.

 

Infografici su izrađeni u okviru projekta ”Rana integracija za rodnu ravnopravnost”, podržanog od strane Reactor – Research in Action i njihovih partnera kroz akciju ”Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz proces pristupanja EU”. Ova akcija podržana je od strane Evropske unije i kofinansirana of strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. Sadržaj infografika ne odražava nužno stavove Evropske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju i isključiva je odgovornost autorke.

INSTITUT ALTERNATIVA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...