Naslovnica Info Press info Predsjednik Milatović sa šefovima pregovaračkih grupa na temu napretka Crne Gore na...

Predsjednik Milatović sa šefovima pregovaračkih grupa na temu napretka Crne Gore na putu evropskih integracija

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa šefovima pregovaračkih grupa na temu napretka Crne Gore na putu evropskih integracija. On je iskazao zadovoljstvo zbog održavanja sastanka i istakao značaj kvalitetne i profesionalne pregovaračke strukture u tom procesu.

„Želio sam da dodatno stavim akcenat na vaš rad i posvećenost ubrzanju evropskog puta naše zemlje. Znate da imam intenzivnu međunarodnu aktivnost u tom smislu, zbog čega sam želio da se informišem i da zajedno dođemo do nekog presjeka stanja, kako bismo dodatno stavili u fokus ovo pitanje uoči narednog izvještaja o napretku države. Evropske integracije su najvažnija tema u Crnoj Gori i naš glavni zajednički imenitelj, i stoga trebamo uraditi sve da se proces ubrza i naša zemlja postane prva sljedeća članica EU“, poručio je predsjednik Milatović.

On je učesnike sastanka upoznao sa prioritetima u unutrašnjoj i spoljnoj politici, ključnim sastancima i samitima na kojima je učestvovao u prethodnom periodu te snažnoj podršci koji su brojne države iskazale ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Blečić Žižić predstavila je dosadašnja dostignuća Crne Gore u pregovaračkom procesu nakon čega su svi učesnici govorili detaljno o svom radu u posebnim poglavljima, i označili ključne prioritete i izazove sa kojima se susrijeću u oblastima djelovanja.

Učesnici sastanka su se saglasili da službenici uključeni u pregovaračku strukturu već desetak godina rade ozbiljan posao koji potvrđuje činjenica da je više poglavlja trenutno faktički spremno za zatvaranje, ali da po novoj metodologiji Crna Gora mora prvo ispuniti privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. Konstatovano je da je ispunjeno 2/3 privremenih mjerila za ova poglavlja i da se očekuje da će pitanja u ovoj oblasti biti prioritet novog saziva Parlamenta i nove Vlade.

Poglavlja koja su faktički spremna za zatvaranje tiču se oblasti javnih nabavki, privrednog prava, intelektualne svojine, preduzetništva i industrijske politike, te vanjskih odnosa, saobraćaja, energetike i dr.

Takođe ocijenjeno je da ne treba minimizirati učinjeno i dosadašnji uspjeh i da je potrebna politička volja i odlučnost da se proces evropskih integracija dodatno ubrza.

U tom kontekstu saopšteno je da je pregovaračku strukturu potrebno adekvatno organizovati i zaštititi od političkog uticaja, i da je od velike važnosti jačanje kapaciteta javne uprave za poslove koji se direktno tiču procesa evropskih integracija.

Predsjednik Milatović je u zaključku poručio da je proces EU integracija zajednički zadatak koji zahtijeva povezanost i saradnju svih grana vlasti i institucija, i da se samo na taj način mogu postići željeni rezultati.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...