Naslovnica Info Press info 3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i...

3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i Kosova

Deset novih prekograničnih projekata podržano je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sa 3,2 miliona eura. Zajedničke projekte Crne Gora i Kosovo realizuju već 12 godina, što ukazuje na kvalitetnu saradnju dvije države i na uspješnost sveukupnog koncepta prekogranične saradnje, poručeno je danas na svečanosti u Peći kojom je obilježen početak sprovođenja projekata ugovorenih kroz Treći poziv u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Prilikom dodjele sertifikata korisnicima Trećeg poziva, v. d. sekretara Ministarstva evropskih poslova Miodrag Rašović istakao je da je u okviru IPA II programa podržano 23 projekta ukupne vrijednosti preko 7 miliona eura u oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i turizma. Dodao je da se očekuje i ugovaranje još jednog projekta sa rezervne liste, čime će se procenat ugovaranja ovog poziva povećati na skoro 100%.

„Iskoristiću ovu svečanu priliku da se posebno osvrnem na deset projekata koji su ugovoreni u okviru Trećeg poziva, ukupne vrijednosti 3,2 miliona eura, u kojima će čak 29 partnerskih organizacija i institucija sa teritorije Crne Gore i Kosova sprovoditi svoje aktivnosti u programskoj oblasti, koja obuhvata teritoriju 19 opština“, kazao je Rašović.

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići istakao je da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja predstavljaju glavne preduslove za pristupanje, dok jačanje međudržavne i prekogranične saradnje predstavlja osnovnu pretpostavku društvenog i ekonomskog razvoja.

„Iskrena i konkretna saradnja između susjednih zemalja unapređuje mnoge aspekte života građana, promoviše ekonomske odnose dvije zemlje, otvara razvojne perspektive i mogućnosti za bolje upravljanje prekograničnim okruženjem, te nudi razmjenu najboljih praksi i iskustava“, naveo je on.

Prisutnima se obratila i v. d. generalne direktorice Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Jelena Davidović, koja je istakla značaj prekograničnih fondova Evropske unije za bolji kvalitet života građana koji žive u programskom području.

„Za ovaj poziv vladalo je veliko interesovanje aplikanata. Ugovoreno je ukupno 10 projekata u vrijednosti od 3,2 miliona eura, a očekuje ugovaranje još jednog projekta. Čestitam svim korisnicima i želim im uspješno sprovođenje projekata“, kazala je Davidović.

Alesandro Biankardi, zamjenik šefa za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, pohvalio je saradnju dvije zemlje i najavio nastavak podrške Evropske unije kroz programski okvir IPA III, u sklopu koga će biti podržane prekogranične inicijative kroz alokacije za period 2021-2027.

„Evropska komisija prati uticaj prekograničnih projekata na razvoj prekograničnog regiona i unapređenje standarda života populacije u programskom području. Evropska unija će nastaviti da podržava unapređenje dobrosusjedskih odnosa i socio-ekonomski razvoj prekograničnog područja“, naglasio je Biankardi.

U drugom dijelu događaja, šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) Sanja Todorović upoznala je prisutne sa cjelokupnim vremenskim okvirom i aktivnostima koje su preduzele strukture Programa u cilju informisanja, te razvoja kapaciteta potencijalnih aplikanata prije i nakon objavljivanja poziva.

Nakon uvodnih izlaganja, korisnici grantova su predstavili projekte koje će se sprovoditi u narednom periodu. Aktivnosti podržanih projekata usmjerene su na osnaživanje mladih, podsticanje socijalne inkluzije, zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa, kao i na promociju turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa u programskom području.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...