Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU 3,4 miliona eura opredijeljeno za nove prekogranične projekte Srbije i Crne Gore

3,4 miliona eura opredijeljeno za nove prekogranične projekte Srbije i Crne Gore

Za nove projekte iz oblasti  zapošljavanja, unaprjeđenja upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda, kao i razvoja turističkih potencijala programskog područja biće izdvojeno 3,4 miliona eura kroz Treći poziv za podnošenje prijedloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, poručeno je sa Konferencije povodom otvaranja Trećeg  poziva, koja je organizovana danas u hibridnom formatu u Regionalnom razvojnom inovacionom centru u Priboju.

Svečanu ceremoniju otvorio je pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije, Mihajilo Dašić, koji je ukazao na važnost dobrosusjedskih odnosa i saradnju u sprovođenju projekata finansiranih sredstvima EU u pograničnim predjelima Crne Gore i Srbije, ali i evropskih integracija u cjelini.

“Saradnja između Crne Gore i Srbije u pogledu prekogranične saradnje počela je 2007. godine i trenutno sprovodimo drugu generaciju ovog programa kroz program za IPA finansijsku perspektivu 2014-2020. Od tada do danas, u okviru ove saradnje finansirana su 52 projekta ukupne vrednosti od oko 10 miliona eura. Finansiran je čitav spektar aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i razvoja preduzetništva u prekograničnom regionu Crne Gore i Srbije“, podsjetio je Dašić.

Osvrnuvši se na realizovani projekat “Rehabilitacija ilegalnog otpada na rijeci Lim” i projekat “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” koji se trenutno realizuje na području opštine Priboj, predsjednik opštine Lazar Rvović je istakao doprinos fondova Evropske unije na ovom području.

“To su dobri primjeri da idemo naprijed sa još boljim i većim projektima. Već smo uspostavili dobru sradnju sa graničnom opštinom Pljevlja i posebno sa opštinom Bijelo Polje jer imamo zajedničku tačku vezivanja, a to je rijeka Lim”, kazao je Rvović pozdravljajući prisutne u svojstvu domaćina.

“Raduje nas što će se saradnja u okviru ovog Progama nastaviti i kroz novu programsku perspektivu za period 2021-2027, u okviru kog je opredijeljeno dodatnih 8.4 miliona eura za projekte u prekograničnoj oblasti koji će dati dodatni podsticaj zapošljavanju, mobilnosti radne snage, socijalnoj i kulturnoj inkluziji, te razvoju turizma, uz zaštitu i promociju kulturnog i prirodnog nasljeđa“, poručio je u ime Kancelarije za evropske integracije, zamjenik glavne pregovaračice – nacionalne IPA koordinatorke, Bojan Vujović.

Naglasio je da činjenica da će se i novi program sprovoditi u indirektnom upravljanju potvrđuje da su Srbija i Crna Gora dokazale da imaju kapacitete potrebne za kvalitetno upravljanje sredstvima EU, što će se dodatno unaprjeđivati u narednom periodu.

“Poziv je objavljen 3. marta, a rok za podnošenje predloga projekata  je 1. jun 2022. godine. Indikativni budžet iznosi 3,4 miliona eura. Opšti cilj ovog poziva e doprinos ekonomskom, društvenom i teritorijalnom razvoju programskog područja podsticanjem integracije, zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala i mogućnosti kako bi se područje učinilo atraktivnim za život i rad“, pojasnio je Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija, u ime Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...