Naslovnica Info Press info 38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva Evropske unije, saopšteno je na nacionalnom info danu posvećenom Pozivu za standardne projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, koji je danas održan u Podgorici.

Otvarajući događaj, državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator Bojan Božović istakao je da je saradnja Italije, Albanije i Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i prosperitet naših država.

„Kroz prethodni program saradnje postavili smo čvrste temelje za zajedničku budućnost regije Južnog Jadrana, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovo područje, bogato istorijom, kulturom i prirodnim ljepotama, posjeduje ogroman potencijal, koji udruženim snagama možemo aktivirati i tako poboljšati kvalitet života za naše građane i građanke, rješavajući zajedničke izazove i koristeći brojne mogućnosti koje su nam na raspolaganju“, kazao je Božović.

On je podsjetio da je prethodni program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore rezultirao sa više od 100 projekata ukupne vrijednosti oko 84 miliona eura.

„Uvjeren sam da ćemo dobiti kvalitetne prekogranične projekte usmjerene na razvoj inovacija, jačanje konkurentnosti, borbu protiv klimatskih promjena, povezanost između i unutar naših zemalja, socijalnu politiku i održivi turizam,“ naveo je Božović.

Predstavnik Regije Pulja kao upravljačkog tijela Programa Davide Marćano kazao je da poziv usmjeren na to da region Južnog Jadrana bude pametniji, zeleniji, povezaniji i društveno osnažen.

„Ohrabrujem zainteresovane korisnike iz Crne Gore da se povežu sa partnerima iz Italije i Albanije kako bi podstakli održivi razvoj i doprinijeli boljem kvalitetu života u ovom području,“ poručio je Marćano.

Predstavnici Zajedničkog sekretarijata Programa iz Barija predstavili su ciljeve Poziva, način prijavljivanja i ostale relevantne informacije u vezi sa pripremom predloga projekata.

Program Interreg IPA Južni Jadran 2021-2027 je nastavak prethodnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020. Programsko područje obuhvata italijanske regije Pulja i Molize, kao i čitave teritorije Albanije i Crne Gore.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 6. septembar 2024. godine.

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...