Naslovnica Press info Press IPA 40 miliona eura za projekte Crne Gore, Italije i Albanije

40 miliona eura za projekte Crne Gore, Italije i Albanije

Na području Crne Gore, Italije i Albanije u predstojećem periodu biće sprovedeno osam projekata ukupne vrijednosti 40 miliona eura, kroz koje će biti sprovedene aktivnosti u brojnim oblastima, među kojima su zdravstvo, kultura, zaštita životne sredine i unapređenje turističke ponude.

U Podgorici su danas dodijeljeljeni grantovi za osam tematskih projekata koji su podržani u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, ukupne vrijednosti 40 miliona eura, od čega crnogorskim partnerima pripada 10,5 miliona eura.

Ceremonija dodjele grantova 1

„U procesu pripreme tematskih projekata smo imali priliku da vidimo sve odlike trilateralnog modela prekogranične saradnje, koji se u finansijskoj perspektivi 2014-2020 pokazao kao veoma uspješan, budući da zemljama koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji pruža mogućnost da na najbolji način iskoriste iskustva i najbolje prakse države članice i na taj način unaprijede svoje kapacitete i usvoje evropske standarde u različitim oblastima“, rekla je zamjenica glavnog pregovarača i nacionalni IPA koordinator, Ivana Glišević Đurović.

Ona je istakla da projekti obuhvataju realizaciju zajedničkih aktivnosti u oblastima kulturne saradnje, upravljanja i reagovanja u vanrednim situacijama, zdravstvene zaštite, poljoprivrede, unapređenja turističke ponude, bolje povezanosti programskog područja i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

I crnogorsko Ministarstvo kulture, kao jedan od korisnika granta, učestvuje u Programu u više projekata, i to kao glavni, projektni, ili pridruženi partner. Rezultat projekta „3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija“, koji je vrijedan gotovo 4,3 miliona eura, biće stvaranje multifunkcionalnih kulturnih centara koji će u najvećem dijelu biti korišćeni za realizaciju rezidencijalnih programa namijenjenih umjetnicima iz regiona, kao i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi u cilju razvoja kreativnih industrija.

Ceremonija dodjele grantova 4

„Projekat 3C predviđa restauraciju Zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, za koju je predviđeno osnivanje kreativnog haba sa smještajnim kapacitetima namijenjenim umjetnicima, restauraciju zgrade Kinostudija u Tirani i uspostavjanje „Umjetničkog parka“, restauraciju trga Gamzi u Bariju i nabavku savremene opreme u Regiji Molize, koja će služiti za promociju kulturne baštine uključenih država“, rekao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

Daniela Çekani iz Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Albanije ocijenila je da je Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora jedini program u ovom dijelu Evrope koji prati inovativni pristup izrade i finansiranja tematskih projekata. Izrazila je očekivanje da će uključeni partneri do kraja dokazati da je ova ideja dobra i da će aktivnosti koje će se finansirati zaista donijeti promjene na ciljanim teritorijama.

Gilles Kittel iz Evropske komisije istakao je da su prekogranični programi mehanizam za spajanje ljudi i dostizanje koherentne EU, i da je unapređenje saradnje od ključnog značaja, imajući u vidu izazove sa kojima se EU suočava. Izrazio je nadu da će odobreni projekti biti održivi i donijeti rezultate ne samo sada, već dugoročno.

I šef zajedničkog sekretarijata ovog Programa, Mauro Novello, smatra da tematski projekti moraju da vode do konkretnih i dugotrajnih učinaka po stanovništvo. Čestitajući korisnicima odobrenih projekata, naglasio je da ih očekuje intezivan rad na sprovođenju planiranih aktivnosti u cilju što efikasnijeg korišćenje dodijeljenih sredstava EU.

Ceremonija dodjele grantova 3

Ceremonija dodjele grantova 2

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 Ceremonija dodjele grantova za projekte finansirane u okviru Interreg IPA prekogranicnog saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020

Nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glisevic Djurovic OBRACANJE

Ministar kulture Aleksandar Bogdanovic OBRACANJE

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...