Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora ima podršku Luksemburga za dalje otvaranje poglavlja

Crna Gora ima podršku Luksemburga za dalje otvaranje poglavlja

Državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je 23. i 24. jula u Luksemburgu na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove država članica i država kandidata za članstvo u EU.

Sastanak je organizovan na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Žana Aselborna, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Luksemburga EU.

Skup je bio prilika za predstavljanje prioriteta luksemburškog predsjedništva Unijom i razmjenu mišljenja o glavnim ciljevima, zadacima i izazovima koji se nalaze pred EU u drugoj polovini 2015.

Uzimajući u obzir aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u EU, kao i globalne izazove i uticaje, naglašeno je da će posebna pažnja tokom predstojećeg predsjedavanja biti usmjerena na podsticanje rasta investicija i zapošljavanje, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, digitalizaciju jedinstvenog tržišta, promociju konkurentnosti, održivi razvoj i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Istaknuto je da će politika proširenja i dalje biti pod budnom pažnjom EU, te da će države članice nastaviti da prate napredak svake od država kandidata za članstvo u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i pružaju potrebnu podršku u tom pravcu. U tom kontekstu je pohvaljen napredak Crne Gore koja je ostvarila dobar integracioni rezultat i koja je najbliža članstvu u EU.

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je zahvalio što je politika proširenja našla svoje mjesto među glavnim ciljevima luksemburškog predsjedavanja EU. U vezi sa predstavljenim prioritetima, Pejović je informisao prisutne da crnogorska strana preuzima obaveze kroz usvojeni Program ekonomskih reformi, kojim su definisani pravci rasta i zapošljavanja, uz osvrt na socijalnu dimenziju i Strategiju Jugoistočna Evropa 2020.

Kad je riječ o aktivnostima u oblasti vladavine prava, glavni pregovarač je naglasio da će do kraja godine fokus biti na pripremi šengenskog akcionog plana, kao i daljem razvoju politike u odnosu na tokove ilegalnih migracija.

Na marginama sastanka ambasador Pejović je, pored susreta s predstavnicima zemalja članica EU, imao odvojene susrete sa turskim ministrom za evropske integracije Volkanom Boskirom i ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, sa kojima je razmijenio mišljenja o napretku u procesu pristupanja, daljim obavezama i mogućnostima za saradnju u konkretnim oblastima, u cilju ubrzanja kretanja prema članstvu u EU.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...