Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Prvog dana sastanka POSP-a raspravljano o dinamici pregovora

Prvog dana sastanka POSP-a raspravljano o dinamici pregovora

Prvi dan dvanaestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje obilježila je rasprava na temu dinamike pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, posebno kroz prizmu vladavine prava i izbornog zakonodavstva, te poštovanja osnovnih prava, rodne ravnopravnosti i prava djeteta.

IMG 8608

Sastanak je otvorio kopredsjedavajući POSP-u Ranko Krivokapić i izrazio zadovoljstvo zbog rezultata koje je Skupština Crne Gore napravila u rješavanju pitanja vraćanja povjerenja u izborni proces i da je ovo samo početak napornog rada koji predstoij u tom ostvarivanju. On je objasnio da je zakonodavna infrastruktura izgrađena, i da se time obilježava ulazak Crne Gore u fazu postizanja mjerljivih rezultata.

Kopredsjedavajuća sastanku Aneliz Dods, šefica delegacije Evropskog parlamenta, pohvalila je sprovedene inicijative za bolje odnose sa susjedima, te naglasila da je, pored osiguravanja vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao ključnih, pažnju potrebno posvetiti ravnomjernom ekonomskom razvoju i unapređenju zapošljavanja.

IMG 8612

O dinamici pregovora, u ime Vlade Crne Gore, govorio je potpredsjednik Duško Marković, ističući da je Crna Gora otvorila dvije trećine pregovaračkih poglavlja, te da je realizovala deset od ukupno trinaest početnih mjerila, a da se očekuje da će preostala mjerila biti ispunjena do kraja godine.

Takođe, Marković je istakao da posljednji polugodišnji izvještaji o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24 ukazuju na povećan stepen realizacije ispunjenosti mjera, dok izvještaji o radu sudova i tužilaštava za prethodnu godinu govore o napretku na ovom planu.

IMG 8614

U ime predsjedavanja Savjetu Evropske unije, ambasador Holandije Nj.E. Hendrik Van Den Dol kazao je da se kroz Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori i Rezoluciji Evropskog parlamenta ističu oblasti u kojima su potrebni dodatni napori poput izbornog zakonodavstva, slobode medija i borbe protiv korupcije.

O napretku Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, u ime Evropske komisije govorio je i Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori. On je kazao da je ključno sprovođenje izbornog zakonodavstva, ali i istakao da je važno napraviti korak i u oblasti zaštite životne sredine.

“Temelj svake demokratije su dijalog i kompromis”, rekao je, između ostalog, Milutin Simović, koji vrši dužnost predsjednika Skupštine Crne Gore, ističući da će na tim principima Crna Gora odgovarati na sve obaveze u okviru evropskih i evroatlanskih integracija.

IMG 8624

Na sastanku, kome je prisustvovala i beba predsjedavajuće POSP-a, Aneliz Dods, je bilo riječi i o rodnoj ravnopravnosti, posebno političkom i ekonomskom osnaživanju žena.

IMG 8605

Dvanaesti sastanak POSP-a biće nastavljen sjutra kada se očekuje usaglašavanje zajedničke deklaracije i usvajanje preporuka.

Skupština Crne Gore

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...