Naslovnica Info Press info Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

“Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona. Jedan od najznačajnih ciljeva Crne Gore  je strateška prioritizacija investicija u pravcu rješavanja opsežnih infrastrukturnih potreba”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je na poziv organizatora osmog Tirana Connectivity Foruma 2022, učestvovala na panelu “Planiranje i finansiranje održive infrastrukture” koji je održan u Draču.

Govoreći o važnosti razvoja infrastrukture za Crnu Goru, Marović je ukazala na značaj Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), kao jednog od najznačajnih finansijskih instrumenata EU posredstvom kojeg se definišu prioriteti i paketi pomoći za strateška ulaganja, posebno u oblastima saobraćaja i energetike, što je posebno važno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Kako je navela, u narednom periodu je neophodno fokusirati se na korištenje mogućnosti koje nudi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, kojim će se podržati države Zapadnog Balkana u prevazilaženju rastuće ekonomske krize. U tom kontekstu je ukazala na potrebu za dodatnim jačanjem kadrovskih kapaciteta, kako bi na adekvatan način koristili mogućnosti koje su naraspolaganju kroz evropske fondove i ubrzali proces pristupanja EU.

Ona je naglasila značaj značaj civilnog društva, kao ključnog aktera u procesu demokratizacije.

“Svjesni smo činjenice da su razvoj i uloga civilnog društva u jednoj državi od krucijalnog značaja za napredak u procesu pregovora za pristupanje EU. Stoga, ne smijemo zanemariti značaj i doprinos civilnog društva u cijelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata, kao i njihovu podršku u kontekstu pružanja adekvatne ekspertize za navedenu oblast”, poručila je Marović.

Na panelu su učestvovali i izvršni direktor Agencije za strateško programiranje i koordinaciju EU pomoć i Nacionalni IPA koordinatorAlbanije, Iljir Bećaj, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i nacionalni IPA koordinator, Bojan Maricikj i šef odjeljenja EIB- a za Zapadni Balkan i Tursku, Mateo Rivelini.

Panel je bio prilika da učesnici razmijene mišljenja o ključnim uticajima na dalji razvoj infrastrukture, s akcentom na mogućnosti jačanja investicija za društveno-ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Panelisti su istakli da su evidentni prioriteti i nastojanja EU da podrži zemlje Zapadnog Balkana u ovoj oblasti, uz identifikaciju strateški značajnih infrastrukturnih projekata, kao  jednog od važnijih faktora za solidno planiranje investicija, pripremu i realizaciju projekata.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...