Naslovnica Info Press info Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

“Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona. Jedan od najznačajnih ciljeva Crne Gore  je strateška prioritizacija investicija u pravcu rješavanja opsežnih infrastrukturnih potreba”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je na poziv organizatora osmog Tirana Connectivity Foruma 2022, učestvovala na panelu “Planiranje i finansiranje održive infrastrukture” koji je održan u Draču.

Govoreći o važnosti razvoja infrastrukture za Crnu Goru, Marović je ukazala na značaj Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), kao jednog od najznačajnih finansijskih instrumenata EU posredstvom kojeg se definišu prioriteti i paketi pomoći za strateška ulaganja, posebno u oblastima saobraćaja i energetike, što je posebno važno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Kako je navela, u narednom periodu je neophodno fokusirati se na korištenje mogućnosti koje nudi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, kojim će se podržati države Zapadnog Balkana u prevazilaženju rastuće ekonomske krize. U tom kontekstu je ukazala na potrebu za dodatnim jačanjem kadrovskih kapaciteta, kako bi na adekvatan način koristili mogućnosti koje su naraspolaganju kroz evropske fondove i ubrzali proces pristupanja EU.

Ona je naglasila značaj značaj civilnog društva, kao ključnog aktera u procesu demokratizacije.

“Svjesni smo činjenice da su razvoj i uloga civilnog društva u jednoj državi od krucijalnog značaja za napredak u procesu pregovora za pristupanje EU. Stoga, ne smijemo zanemariti značaj i doprinos civilnog društva u cijelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata, kao i njihovu podršku u kontekstu pružanja adekvatne ekspertize za navedenu oblast”, poručila je Marović.

Na panelu su učestvovali i izvršni direktor Agencije za strateško programiranje i koordinaciju EU pomoć i Nacionalni IPA koordinatorAlbanije, Iljir Bećaj, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i nacionalni IPA koordinator, Bojan Maricikj i šef odjeljenja EIB- a za Zapadni Balkan i Tursku, Mateo Rivelini.

Panel je bio prilika da učesnici razmijene mišljenja o ključnim uticajima na dalji razvoj infrastrukture, s akcentom na mogućnosti jačanja investicija za društveno-ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Panelisti su istakli da su evidentni prioriteti i nastojanja EU da podrži zemlje Zapadnog Balkana u ovoj oblasti, uz identifikaciju strateški značajnih infrastrukturnih projekata, kao  jednog od važnijih faktora za solidno planiranje investicija, pripremu i realizaciju projekata.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Uspješno završena ekspertska misija na temu nezavisnih i regulatornih tijela

0
Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije o nezavisnim i regulatornim tijelima koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija....

Crna Gora bilježi odlične rezultate i posvećena je daljem uspješnom korišćenju EU fondova i...

0
,,Nastavak pravovremene implementacije projekata i dobra koordinacija svih aktera u sistemu za upravljanje fondovima EU od izuzetne je važnosti u cilju ispunjenja obaveza iz...

Konferencija „Zelena tranzicija na Mediteranu“ povodom završetka programa Interreg MED

0
Povodom završetka projekata koji su podržani kroz Interreg Mediteranski program 2014-2020 (Interreg MED), Ministarstvo evropskih poslova u petak 16. decembra organizuje konferenciju pod nazivom...

Nove donacije Evropske unije – 40 miliona eura za razvoj infrastrukture

0
Crnoj Gori je za 3 nova infrastrukturna projekta odobreno dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora...

Peer review misija Evropske komisije u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra

0
Peer review misija Evropske komisije boraviće u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra, s ciljem analize institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija, radi procjene...