Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Podgorici održan Pododbor za poljoprivredu i ribarstvo

U Podgorici održan Pododbor za poljoprivredu i ribarstvo

Crna Gora je tokom proteklih godinu dana ostvarila veoma zapažen napredak u ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede, a najbolji pokazatelj ovog uspjeha je otvaranje pregovora u poglavljima 12 –Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13 – Ribarstvo istaknuto je na devetom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Crne Gore i Evropske komisije koji je danas održan u Podgorici.

Sastanak su otvorili potpredsjednik Vlade prof. dr Petar Ivanović i zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenjuTomas Haglajtner.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su konkretne rezultate u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva koji su postignuti od prethodnog sastanka Pododbora koji je održan u Briselu novembra 2015.

Učesnici sastanka su razmotrali napredak koji je ostvaren u okviru sprovođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se odnose na bilateralnu trgovinu osnovnim poljoprivrednim proizvodima i prerađenim poljoprivrednim proizvodima, kao i na statističke podatke u tim oblastima. Takođe, predmet razgovora su bili i rezultati ostvareni u oblasti zaštite geografskih oznaka, kao i tekuće i planirane aktivnosti u oblasti vinogradarstva.

U okviru dijela sastanka posvećenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, predstavnici resornog Ministarstva su prezentovali Budžet za poljoprivredu za 2016. i informisali o sprovođenju Strategije i Akcionog plana za 11. poglavlje, pripremama za korištenje IPARD 2015-2020, kao i EU projektima podrške i podršci međunarodnih finansijskih institucija u oblasti poljoprivrede. U dijelu ribarstva su predstavljeni statistički podaci u bilateralnoj trgovini ribe i ribljih proizvoda, sprovođenje Strategije i Akcionog plana za 13. poglavlje i napredak u jačanju administrativnih kapaciteta, te aktivnosti u oblasti inspekcije i kontrole morskih resursa.

Razmatrano je i stanje u oblasti bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, s fokusom na implementaciju Strategije i Akcionog plana za 12. poglavlje, prenos pravne tekovine EU i primjenu zakonodavstva, kao i na jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta.

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su realizovane aktivnosti u pomenutim oblastima u periodu od prethodnog sastanka. U svim oblastima je akcenat bio na usklađivanju i sprovođenju zakonodavstva, kao i na izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta.

Predstavnici Evropske komisije su pozdravili ostvareni napredak i prenijeli punu podršku u nastavku ostvarivanja dobrih rezultata u predmetnim oblastima.

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...