Naslovnica Press info Press IPA Finansijska podrška EU važna za crnogorske institucije i cjelokupno društvo

Finansijska podrška EU važna za crnogorske institucije i cjelokupno društvo

Finansijska podrška Evropske unije je od izuzetnog značaja za crnogorske institucije i društvo u cjelini, kako s aspekta podrške reformskim procesima, tako i zbog niza infrastrukturnih projekata od kojih značajnu korist imaju građani u crnogorskim opštinama, poručeno je sa 14. sastanka Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške koji je održan danas u Podgorici.

Sastankom, koji je nastavak redovnog dijaloga i saradnje crnogorskih institucija i Evropske komisije, su kopredsjedavali zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

Glišević Đurović je, osvrnuvši se na korišćenje Instrumenta pretpristupne podrške tokom perioda 2007-2013, naglasila da su svi programi u okviru ovog perioda uspješno zatvoreni, a odobreni projekti završeni, s izuzetkom jednog infrastrukturnog projekta većeg obima kod kojeg su, zbog kompleksnosti objekata, radovi u finalnoj fazi.

Kada su u pitanju programi iz finansijske perspektive 2014-2020, istakla je da je uspješno planiran utrošak svih 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe Ipe II, i da sprovođenje ugovorenih projekata teče u skladu s planiranom dinamikom.

Nadgledni odbor1

,,Sa posebnim zadovoljstvom bih istakla da, kao najskorije odobreni, programi IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura finansijske podrške za projekte koji dijelom odnose i na infrastrukturna ulaganja, kao što su rekonstrukcija dionice željezničke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Rožajama i Kolašinu i nove kanalizacione mreže u Mojkovcu“, poručila je Glišević Đurović.

Haglajtner je ukazao na važnost podrške iz evropskih fondova, posebno kada je u pitanju veza sa procesom pristupanja Evropskoj uniji i reformama koje Crna Gora sprovodi u okviru ovog procesa.

Sprovođenjem odobrenih programa dosad su ostvareni značajni rezultati, koji dodatno obavezuju strukture u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji na dalji posvećeni rad na sprovođenju IPA projekata. Ukazao je da će fokus u narednom periodu biti na postizanju planiranih rezultata, kao i na pripremi za novu finansijsku perspektivu 2021-2027 u kojoj će Evropska unija će nastaviti sa finansijskom podrškom Crnoj Gori, što je potvrda posvećenosti politici proširenja, uz dodatnu usmjerenost na ubrzavanje procedura i ostvarivanje još boljih rezultata.

Nadgledni odbor3

Učesnici Nadglednog odbora su ocijenili da su sprovođenjem programa i projekata koje finansira Evropska unija, i pored identifikovanih izazova i kompleksnih procedura, ostvareni planirani rezultati. Zaključeno je da će strukture za upravljanje fonodvima EU u Crnoj Gori, u saradnji s nadležnim službama Evropske komisije, nastaviti sa sprovođenjem tekućih i pripremom novih projekata. Konačno, Nadgledni odbor je preporučio nastavak adekvatnog strateškog planiranja i pripreme liste spremnih i zrelih projekata, što će biti najvažniji elementi za finansijsku podršku Evropske unije tokom sedmogodišnjeg perioda nakon 2020. godine.

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...