Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Abazović na AFET-u: Došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU

Abazović na AFET-u: Došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović imao je izlaganje na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u kontekstu razmatranja Nacrta rezolucije Evropskog parlamenta za Crnu Goru za 2019. i 2020. godinu i sveobuhvatne debate o stanju u Crnoj Gori i dosegu pregovora sa Evropskom unijom.
Prije obraćanja evroposlanicima, potpredsjednik Abazović održao je sastanak sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu Dejvidom Mekalisterom. Sastanku su prisustvovali i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić, savjetnica premijera Vanja Radević i savjetnik potpredsjednika Vlade Filip Adžić.
Podsjećanja radi, evroposlanici AFET-a, Odbora koji prati sporovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU i koji za cilj ima jačanje i osiguranje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, na redovnoj sjednici 22. februara, raspravljali su o Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori. Abazović je pred evropskim poslanicima govorio uoči glasanja pred AFET-om, koje se očekuje u aprilu, i usvajanja Rezolucije EP o Crnoj Gori tokom plenarnog zasijedanja.
Potpredsjednik Abazović prilikom izlaganja na AFET-u o stanju u Crnoj Gori kazao je da je nakon prve demokratske smjene vlasti, došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU, sprovodeći sveobuhvatne reforme. Abazović je istakao da je, uz snažnu podršku EU, proevropska budućnost Crne Gore zagarantovana.
Abazović je kazao da je ova Vlada u potpunosti posvećena evropskim integracijama i podsjetio da je to jedan od prioriteta u njenom radu.
Dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu i članstvo u EU doprinose ukupnim evropskim težnjama Crne Gore. Na taj način, kako je kazao, Crna Gora može zaštiti i njegovati svoje vrijednosti multietničkog i tolerantnog društva zasnovanog na demokratiji.
Nova Vlada će se, kako je Abazović istakao, postarati da Crna Gora ostane lider u EU integracijama. „Činjenica da smo otvorili sva 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri, nosi sa sobom i odgovornost da nastavimo još snažnijim intenzitetom i budemo primjer zemljama u regionu”, naveo je potpredsjednik Vlade.
Kako je još napomenuo, nova Vlada Crne Gore nije zadovoljna intenzitetom pregovaranja u posljednjih par godina i odlučna je da u tom pravcu učini presudne korake.
„Ohrabrujuće je vidjeti podršku građana Crne Gore za pristupanje EU, koja je na izuzetno visokom nivou, čak 75 odsto, što nam daje podsticaj da ubrzamo proces dostizanja standarda i politike EU”, kazao je Abazović.
Potpredsjednik Abazović je detaljno govorio i o učincima nove Vlade u prvih 100 dana i istakao da se njen rad fokusirao prvenstveno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. S tim u vezi, aktivnosti koje su toj borbi doprinijele podrazumijevaju, kako je između ostalog istakao, osnivanje dva savjeta – Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kao i otkrivanje zloupotreba donacija EU i hapšenja funkcionera koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal.
Potpredsjednik Vlade Abazović u svom izlaganju naznačio je i da bez neophodnih promjena u Tužilaštvu nema velikih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Abazović je kazao da je interes Crne Gore da se u procesu izmjene seta zakona o Tužilaštvu pridržava EU procedura, kako bi zajedničkim djelovanjem došli do napretka u vladavini prava i reformi pravosuđa.
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...