Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Abazović na AFET-u: Došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU

Abazović na AFET-u: Došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović imao je izlaganje na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u kontekstu razmatranja Nacrta rezolucije Evropskog parlamenta za Crnu Goru za 2019. i 2020. godinu i sveobuhvatne debate o stanju u Crnoj Gori i dosegu pregovora sa Evropskom unijom.
Prije obraćanja evroposlanicima, potpredsjednik Abazović održao je sastanak sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu Dejvidom Mekalisterom. Sastanku su prisustvovali i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić, savjetnica premijera Vanja Radević i savjetnik potpredsjednika Vlade Filip Adžić.
Podsjećanja radi, evroposlanici AFET-a, Odbora koji prati sporovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU i koji za cilj ima jačanje i osiguranje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, na redovnoj sjednici 22. februara, raspravljali su o Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori. Abazović je pred evropskim poslanicima govorio uoči glasanja pred AFET-om, koje se očekuje u aprilu, i usvajanja Rezolucije EP o Crnoj Gori tokom plenarnog zasijedanja.
Potpredsjednik Abazović prilikom izlaganja na AFET-u o stanju u Crnoj Gori kazao je da je nakon prve demokratske smjene vlasti, došlo vrijeme da Crna Gora osnaži veze sa EU, sprovodeći sveobuhvatne reforme. Abazović je istakao da je, uz snažnu podršku EU, proevropska budućnost Crne Gore zagarantovana.
Abazović je kazao da je ova Vlada u potpunosti posvećena evropskim integracijama i podsjetio da je to jedan od prioriteta u njenom radu.
Dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu i članstvo u EU doprinose ukupnim evropskim težnjama Crne Gore. Na taj način, kako je kazao, Crna Gora može zaštiti i njegovati svoje vrijednosti multietničkog i tolerantnog društva zasnovanog na demokratiji.
Nova Vlada će se, kako je Abazović istakao, postarati da Crna Gora ostane lider u EU integracijama. „Činjenica da smo otvorili sva 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri, nosi sa sobom i odgovornost da nastavimo još snažnijim intenzitetom i budemo primjer zemljama u regionu”, naveo je potpredsjednik Vlade.
Kako je još napomenuo, nova Vlada Crne Gore nije zadovoljna intenzitetom pregovaranja u posljednjih par godina i odlučna je da u tom pravcu učini presudne korake.
„Ohrabrujuće je vidjeti podršku građana Crne Gore za pristupanje EU, koja je na izuzetno visokom nivou, čak 75 odsto, što nam daje podsticaj da ubrzamo proces dostizanja standarda i politike EU”, kazao je Abazović.
Potpredsjednik Abazović je detaljno govorio i o učincima nove Vlade u prvih 100 dana i istakao da se njen rad fokusirao prvenstveno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. S tim u vezi, aktivnosti koje su toj borbi doprinijele podrazumijevaju, kako je između ostalog istakao, osnivanje dva savjeta – Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kao i otkrivanje zloupotreba donacija EU i hapšenja funkcionera koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal.
Potpredsjednik Vlade Abazović u svom izlaganju naznačio je i da bez neophodnih promjena u Tužilaštvu nema velikih pomaka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Abazović je kazao da je interes Crne Gore da se u procesu izmjene seta zakona o Tužilaštvu pridržava EU procedura, kako bi zajedničkim djelovanjem došli do napretka u vladavini prava i reformi pravosuđa.
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Saopštenja

CG još nije dobila Non pejper, poruke Brisela jasne

0
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da taj resor još nije formalno dobio nezvanični dokument Evropske unije (EU) o poglavljima 23 i 24...

Marović u Briselu: Naše evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima

0
„Ciljevi i prioriteti ove Vlade su jasni kad je pristupanje Crne Gore EU u pitanju. Svi raspoloživi kapaciteti će biti iskorišćeni kako bismo na...

Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan 26. maja

0
Zajednički sekretarijat novog programa Interreg IPA Južni Jadran za period 2021–2027. godine organizovaće u četvrtak 26. maja online info dan kako bi se potencijalni...

Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju

0
“EUSAIR predstavlja dodatnu vrijednost i podršku procesu pristupanja olakšavanjem usvajanja EU acquis-a, jačanjem administrativnih kapaciteta, uspostavljanjem i razvojem sinergije sa programima Evropske teritorijalne saradnje...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju  i ministrica evropskih poslova dr Jovana Marović boraviće od sjutra...