Naslovnica Info Intervjui Ahmetaj: Crna Gora i Albanija da zajedno konkurišu za novac iz pretpristupnih...

Ahmetaj: Crna Gora i Albanija da zajedno konkurišu za novac iz pretpristupnih fondova EU

Odnosi Crne Gore i Albanije izuzetni su na svim nivoima, a zvanična Tirana snažno podržava crnogorsko članstvo u NATO saopštio je albanski ministar ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

On je Pobjedi rekao da bi Crna Gora i Albanija trebalo zajedno da rade fizibiliti studiju za izgradnju Jadransko-jonskog auto-puta i konkurišu za novac iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

POBJEDA: Kako ocjenjujete odnose Crne Gore i Albanije?

AHMETAJ: Naši odnosi su na svim nivoima izuzetni i na političkom, ekonomskom, ljudskom. U najkraćem, naša dva naroda i zemlje žive u harmoničnim odnosima.

POBJEDA: Sa strane nam ipak prigovaraju da bi saradnja mogla biti bolja. Jeste li saglasni sa takvim ocjenama?

AHMETAJ: Naše zemlje su male. Cijeli ovaj region sastavljen je od malih država. Svaka za sebe je malo tržište. Ako se integrišemo, možemo postati tržište od 26 miliona konzumenata, što će samo po sebi biti prijemčivo potencijalnim investitorima. S druge strane, postoje izuzetne šanse da radimo na infrastrukturnim i saobraćajnim projektima. Posebno se to odnosi na Jadransko-jonski auto-put, koji je promovisan u okviru Berlinskog procesa i podržan nedavno na skupu u Beču. Ovaj projekat bi trebalo da bude materijalizovan u Parizu u avgustu naredne godine. Kao ministar promovišem regionalnu saradnju i uskoro ću uputiti poziv vašim ministrima ekonomije i saobraćaja da se neformalno sretnemo kako bismo usaglasili memorandum o razumijevanju za izradu zajedničke fizibiliti studije za Jadransko-jonski auto-put.

POBJEDA: Ima li prostora za unapređenje saradnje u turizmu, koja se često ocjenjuje kao dobra?

AHMETAJ: Naša saradnja u toj oblasti je sasvim prirodna, jer puno ljudi iz Crne Gore odlazi u Albaniju, a naši građani kod vas na odmor ili vikende. Ono o čemu bismo sada trebali da razmišljamo jesu zajednički aranžmani i projekti. Naše vlade su nedavno inicirale projekat koji se odnosi na promociju Skadarskog jezera i rijeke Bojane, sa obje strane granice, kako bismo ovo područje pretvorili u ekonomsko-turističku zonu.

POBJEDA: Još jedna rijeka zahtijeva saradnju dviju država, posebno u vrijeme vremenskih nepogoda. To je Drim. Šta naše vlade mogu uraditi po tom pitanju?

AHMETAJ: To je kompleksan problem za čije rješenje je potrebno vrijeme. U toku su procedure za dodjelu koncesija u gornjem toku Drima, koje bi uz hiroelektrane i rezervoare na tom području trebalo bar malo da „disciplinuju“ rijeku koja, kao što je poznato, plavi Skadar i njegovu okolinu, a ima uticaja i na Crnu Goru. Ozbiljan rad potreban je i na zapadu zemlje, gdje se Drim s Bojanom uliva u more. Naglašavam, to je kompleksan problem, koji zahtijeva ozbiljnu investiciju da bi se rijeka „disciplinovala“.

POBJEDA: U mnoštvu onoga što nas povezuje je i novac EU. Kako stojimo sa projektima prekogranične saradnje i trošenjem novca iz IPA?

AHMETAJ: Prije podjele novca, dijelili smo evropski san. Do nas je da učinimo sve da povećamo naše kapacitete za korišćenje novca iz pretpristupnih fondova. Mislim da u tom dijelu malo zaostajemo i da bi puno toga trebalo još uraditi. Kada je u pitanju prekogranična IPA, trebalo bi da načinimo korak naprijed i uspostavimo zajedničke komisije i radimo na zajedničkim projektima. To bi nam bio veoma pametan potez. Ali, mi to još ne radimo, što znači da bi trebali da budemo još konkretniji u našoj saradanji na evropskim projektima.

Mali prekogranični projekti povezuju ljude i ekonomije

POBJEDA: Projekat Nove turističke rute za Skadarsko jezero, koje sprovode Unija poslodavaca Crne Gore i Albanska poslodavačka organizacija, dobio je brojne pohvale i iz EU. Kako ga Vaš resor ocjenjuje?

AHMETAJ: Takvi mali projekti su fantastični, jer povezuju „stvarne ljude oko stvarnih pitanja“. Umjetnički zanati i mali biznisi su veoma značajni, jer zadiru u samu srž i srce naše tradicije i ekonomije, kroz samozapošljavanje. Isto tako, oni su veoma atraktivno sredstvo turističke ponude i način za povezivanje ljudi. Kada pogledamo rad tih zanatlija, vidimo koliko toga dijelimo, koliko smo slični i različiti u isto vrijeme. Tako da je to fantastično.

Albanija svim srcem uz Crnu Goru

POBJEDA: Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO. Kakva je pozicija Vaše zemlje po tom pitanju?

AHMETAJ: Članstvo u NATO je značajno za bezbjednost regiona i isto tako za ekonomski razvoj. Vlada Albanije u potpunosti podržava članstvo Crne Gore u NATO i to saopštava na svim skupovima i u političkim obraćanjima.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Crna Gora otvorena da iskustva i ekspertizu iz pregovaračkog procesa podijeli sa makedonskom administracijom

0
Crna Gora  i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose i sadržajnu saradnju. Sjeverna Makedonija cijeni dostignuća Crne Gore i otvorenost da iskustva i ekspertizu...

Predstavnici MEP-a učestvovali na Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine EU

0
Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su u Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije održanoj u Beogradu 26. septembra povodom Evropskog...

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...