Naslovnica Info Press info Ambasador Belgije: Crna Gora je važna Evropskoj uniji

Ambasador Belgije: Crna Gora je važna Evropskoj uniji

Savjet za Stabilizaciju i pridruživanje se prvi put sastaje van Evropske unije i održava u Crnoj Gori što predstavlja dobar signal i jasnu poruku da je Crna Gora važna EU, poručio je nerezidentni ambasador Belgije u Crnoj Gori Konrad Kun Adam na sastanku sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom evropskih poslova Jovanom Marović.

On je objasnio da u EU smatraju da Crna Gora treba da napravi ključni iskorak kako bi dobila završna mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i da očekuju da svi akteri društva budu uključeni u ovaj proces.

„Potrudite se da ne propustite momentum u procesu pristupanja i spremnost EU da Crnoj Gori da šansu da desetogodišnje pregovore privede kraju“, poručio je Adam.

Marović je istakla da evropska integracija ostaje u fokusu ove Vlade i da je najvažnije da Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila u poglavljima 23 i 24.

„Postoji spremnost i u toku je dijalog o izboru Sudskog savjeta. Potrebno je da se izaberu članovi Sudskog savjeta, a očekujemo da će do kraja mjeseca i to biti finalizovano“, objasnila je Marović.

Kako je kazala, nakon toga preostaje izbor vrhovnog držanog tužioca i izbor sudija Ustavnog suda, čime bi ispunili sve uslove za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Ambasador Adam i potpredsjednica Marović su govorili i o značaju ekonomske saradnje Crne Gore i Belgije, kao i privlačenja belgijskih investitora i kompanija.

„Belgijske kompanije donose evropske standarde poslovanja i predstavljaju ne samo investitore nego i pomažu Crnoj Gori da se primakne EU“, poručio je Adam.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...