Naslovnica Info Press info Ambasador Belgije: Crna Gora je važna Evropskoj uniji

Ambasador Belgije: Crna Gora je važna Evropskoj uniji

Savjet za Stabilizaciju i pridruživanje se prvi put sastaje van Evropske unije i održava u Crnoj Gori što predstavlja dobar signal i jasnu poruku da je Crna Gora važna EU, poručio je nerezidentni ambasador Belgije u Crnoj Gori Konrad Kun Adam na sastanku sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom evropskih poslova Jovanom Marović.

On je objasnio da u EU smatraju da Crna Gora treba da napravi ključni iskorak kako bi dobila završna mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i da očekuju da svi akteri društva budu uključeni u ovaj proces.

„Potrudite se da ne propustite momentum u procesu pristupanja i spremnost EU da Crnoj Gori da šansu da desetogodišnje pregovore privede kraju“, poručio je Adam.

Marović je istakla da evropska integracija ostaje u fokusu ove Vlade i da je najvažnije da Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila u poglavljima 23 i 24.

„Postoji spremnost i u toku je dijalog o izboru Sudskog savjeta. Potrebno je da se izaberu članovi Sudskog savjeta, a očekujemo da će do kraja mjeseca i to biti finalizovano“, objasnila je Marović.

Kako je kazala, nakon toga preostaje izbor vrhovnog držanog tužioca i izbor sudija Ustavnog suda, čime bi ispunili sve uslove za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Ambasador Adam i potpredsjednica Marović su govorili i o značaju ekonomske saradnje Crne Gore i Belgije, kao i privlačenja belgijskih investitora i kompanija.

„Belgijske kompanije donose evropske standarde poslovanja i predstavljaju ne samo investitore nego i pomažu Crnoj Gori da se primakne EU“, poručio je Adam.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Crna Gora nastavila da radi na ispunjavanju svojih obavezau oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i...

0
Crnogorske institucije su, tokom proteklog perioda, nastavile da rade na ispunjavanju svojih obaveza i dostizanju evropskih standarda u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva....

Mašković: Institucije odlučne da ostvare kredibilne rezultate

0
„U skladu sa novom metodologijom koju je Crna Gora prihvatila, naš ključni prioritet ostaje postizanje mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, uprkos aktuelnoj...

Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

0
„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u...

Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti...

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i Crne...

Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze

0
Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u utorak, 4. oktobra 2022, u hibridnom formatu. Sastanak...