Naslovnica Info Press info Berane: Regionalni biznis centar za sjeveroistok Crne Gore otvoren uz podršku EU...

Berane: Regionalni biznis centar za sjeveroistok Crne Gore otvoren uz podršku EU fondova

Regionalni biznis centar u Beranama, otvoren uz podršku EU fondova u iznosu od skoro 500.000 eura, omogućiće postojećim i budućim preduzetnicima iz Berana, Bijelog Polja, Rožaja, Plava i Andrijevice, da se obučavaju i dobijaju informacije, tehničku i administrativnu podršku kako bi njihov biznis bio održiv i konkurentan.

Prisutnima su se obratili Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič i generalna direktorka Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EU integracija Crne Gore, ambasadorka Ana Vukadinović.

Amabasador Drobnič je izrazio zadovoljstvo otvaranjem RBC-a s obzirom da mala I srednja preduzeća čine okosnicu privrede , zapošljavaju najveći broj radnika i generišu većinu prihoda u, kao u Crnoj Gori, tako i Evropskoj uniji. Dodao je da se nada da će incubator biti prekretnica u razvoju Crne Gore i da će u pravom smislu biti put do uspjeha.

12687968 831076783680974 694969442964462569 n

“Ovaj projekat je odličan primjer načina na koji EU i sredstva koja Unija ulaže, donose vidljivu korist lokalnoj privredi i malim i srednjim preduzećima, kako u unapređenju njihovog potencijala za dugoročnu održivost tako i za povećanje šansi za zaposlenje u ovoj regiji”, istakao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, na otvaranju Regionalnog biznis centra i biznis inkubatora za sjeveroistok Crne Gore u Beranama.

Predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić, naglasio je da je ova opština u proteklim godinama realizovala brojne projekte finansiranje iz EU fondova, koji su doprinijeli unapređenju lokalne infrastrukture, tehničkih i ljudskih kapaciteta.

12728816 831076737014312 922488644537998819 n

“Kroz projekte poput izgradnje novog vatrogasnog doma, nabavke vozila za komunalno preduzeća, buduće realizacije izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, naši građani mogu lično da osjete korist i naslute mogućnosti tokom i nakon procesa pristupanja evropskoj porodici naroda”, istakao je predsjednik opštine Berane.

Šćekić je istakao važnost evropskih projekata i međuopštinske saradnje za razvoj zajednice i podizanje životnog standarda građana.

“Želim da naglasim koliko je važno podizanje kapaciteta lokalnih samouprava u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jer su opštine one, kao prva tačka kontakta građana sa državom temelj razvoja svakog društva. Mi u Beranama smo shvatili važnost IPA fondova za razvoj opštine i formirali smo odjeljenje za upravljanje projektima Evropske unije i daćemo sve od sebe da privučemo što je moguće više sredstava za projekte koji će biti od koristi svim građanima Berana, pa i cijele Crne Gore. Želimo da uz pomoć dostupnih fondova napravimo uslove za dostojan život naših sugrađana, kao i da napravimo povoljan poslovni ambijent za privlačenje investicija i stimulisanje preduzetništva”, kazao je Šćekić.

Šćekić je pozvao posebno mlade preduzetnike da iskoriste pogodnosti RBC istručnu podršku kako bi pokrenuli svoj biznis istakavši: “Rješavanje problema nezaposlenosti je jedno od ključnih pitanja u regionu, a preduzetnici su pokretači svake lokalne ekonomije. Biznis inkubator u Beranama će dati značajan doprinos u smanjenju nezaposlenosti kroz jaku i stalnu podršku preduzetnicima”.

Ambasador Drobnič je naveo da su izraženi ekonomski problemi, uzrokovani zatvaranjem velikih industrijskih preduzeća i visokom stopom nezaposlenosti na sjeveroistoku Crne Gore, oduvijek su bili razlog za zabrinutost.

12717789 831077280347591 1840851075835899618 n

U cilju rješavanja ovakvih problema, dodao je on, Evropska unija doživljava mala i srednja preduzeća kao najvažniju kariku u smanjenju nezaposlenosti i unapređenju životnog standarda.

Ova inicijativa koju finansira Evropska unija dio je dugoročnog programa podrške crnogorskom biznis sektoru u cilju promovisanja realnog ekonomskog razvoja.

Šef Delegacije EU je međutim i podsjetio da bi lokalne samouprave trebalo da kontinuirano traže najbolje načine da pruže usluge koje su potrebne njihovim zajednicama.

12705533 831077373680915 356036974788037108 n

“Jedan od instrumenata za to je upravo međuopštinska saradnja. Zato nam je i zadovoljstvo što su opštine prepoznale potrebu za zajedničkim naporima u rješavanju zajedničkih problema”, kazao je ambasador Drobnič.

Kako bi pomogli malom biznisu da postane konkurentniji, neophodno je da se potrebama takvih preduzeća izađe u susret.

“To podrazumijeva uklanjanje administrativnih barijera sa kojima se suočavaju mali biznisi, olakšavanje njihovog pristupa finansijama, kao i pristupa globalnom tržištu kako bi se razvila održiva infrastruktura za podršku malim i srednjim preduzećima,” poručio je ambasador EU u Crnoj Gori.

Ambasador Drobnič je na kraju izrazio nadu da će ovaj objekat postati prekretnica u stvaranju dinamične, atraktivne i konkurentne Crne Gore.

Ambasadorka Vukadinović je govorila o da i ovaj projekat pokazuje da postoje dobri kapaciteti za implementaciju evropskih projekata, koje I dalje treba jačati I poželjela da RBC u budućnosti bude inkubator velikog broja dobrih ideja i uspješnih priča.

12729322 831076973680955 4023478563521296332 n

O projektu

Uspostavljanje Regionalnog biznis centra i biznis inkubatora za sjeveroistok Crne Gore omogućeno je podrškom EU fondova u iznosu od 484,866.93 eura.

Opštine uključene u ovaj projekat su: Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Andrijevica.

Zahvaljujući ovom projektu, izgrađen je potpuno operativan Regionalni biznis centar u Beranama, identifikovani su i obučeni lokalni preduzetnici. Ukoliko ste zainteresovani da dobijete više informacija i načinima na koje možete ostvariti saradnju sa Centrom, preporučujemo Vam da posjetite njihovu zvaničnu internet stranicu na www.rbcberane.me ili da ih kontaktirate putem telefona na +382 68 896 985.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Opština Berane

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...