Naslovnica Info Intervjui Božović: Crna Gora će do 2028. izgledati kao evropsko društvo

Božović: Crna Gora će do 2028. izgledati kao evropsko društvo

„Vlada će ispuniti uslove za zatvaranje poglavlja do 2028. godine i omogućiti da Crna Gora izgleda kao evropsko društvo, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović gostujući u emisiji „Direktno“ na TV Vijesti.

On je kazao da se, uzimajući u obzir kako geopolitičke, tako i čitav niz drugih okolnosti, Crnoj Gori ukazala nova šansa za ulazak u EU i ukazao na internu spremnost države da, po dobijenju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, započne fazu zatvaranja nekih drugih poglavlja. U tom kontekstu, Božović je kazao da je dobijanje IBARa značajno kao osnov za zatvaranje drugih poglavlja, ali i za stvaranje uslova za ostvarivanje određenih benefita u pogledu reformskih agendi.

Govoreći o obavezama koje se odnose na normativni dio, državni sekretar je pojasnio da za određeni broj zakona već postoje komentari Evropske komisije iz prethodnog perioda. Najavio je donošenje tri medijska zakona, koji će uskoro biti poslati na mišljenje Evropskoj komisiji i izrazio očekivanje da uskoro budu doneseni i zakoni iz oblasti pravosuđa čija je realizacija posebno značajna za dobijanja Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila.

Komentarišući ambicioznost rokova za ispunjenje privremenih mjerila, državni sekretar Božović je pojasnio da određene obaveze iz privremenih mjerila, uključujući i normativna pitanja, poput reforme izbornog zakonodavstva, intervencije po pitanju promjene Ustava, Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, mogu biti prenesene u završna mjerila, bez odlaganja dobijanja IBARa.

Istakao je da u tom kontekstu postoji veoma intenzivna komunikacija između i Evropske komisije po pitanju redovnog obavještavanja o realizaciji obaveza.

Govoreći o izazovima u oblasti pravosuđa, Božović je ukazao na neminovnost donošenja Zakona o krivičnom postupku koji bi uticao na efikasnost i brzinu donošenja presuda i omogućio uvođenje višeg stepena procesne discipline u samim postupcima.

Kazao je da je Strategija koja se odnosi na reformu pravosuđa završena, otvorena za komentare i poslata Evropskoj komisiji na mišljenje, a da će Plan za racionalizaciju pravosudne mreže, kao posebno osjetljivo pitanje, biti gotov do kraja drugog kvartala.

„Vlada mora i može da radi na tome da se zatvore pitanja iz oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću, istraga ratnih zločina, ubistava i napada na novinare, borbe protiv organizovanog kriminala.“, kazao je Božović istakavši odlučnost Vlade na tom polju i prenio da su nadležne institucije već preduzele određene aktivnosti u ovim pitanjima.

On je iznio uvjerenje da će se uskoro desiti imenovanja u Vrhovnom sudu u punom mandatu i ukazao na razmatranje drugačijeg metoda selekcije sudija Vrhovnog suda, koja bi dala veće slobode Sudskom savjetu u ovoj proceduri. Kada je riječ o disciplinskoj odgovornosti, ocijenio je da je optimalno učiniti određene intervencije kroz Zakon o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o državnom tužilaštvu.

Podsjećajući na obavezu reforme javne uprave, naglasio je da će aktivnosti Vlade u tom segmentu biti naročito usmjerene na donošenje Zakona o Vladi, decentralizaciju i bolji stepen digitalizacije javne uprave, kao i slobodan pristup informacijama .

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...