Naslovnica Info Press info Brajović: Članstvo u NATO ide „ruku pod ruku“ sa članstvom u Evropskoj...

Brajović: Članstvo u NATO ide „ruku pod ruku“ sa članstvom u Evropskoj uniji

Najveći uspjeh državne politike, nakon ostvarivanja nezavisnosti, biće upućivanje pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

On je danas u kotorskom kinu Boka govorio na javnoj tribini o evroatlantskim integracijama koju je vodio predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, a organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u saradnji sa ambasadom Slovačke u Crnoj Gori i Višegradskom grupom.

NATO Kotor1

„Zašto mislim da je to ogroman korak i ogroman uspjeh? Prije svega zato što je danas NATO jedini savez koji garantuje bezbjednost, koji kroz tu priču garantuje i sigurnost investicija i sigurnost partnera koji sarađuju sa vama“, kazao je Brajović.

On je rekao da je članstvo u NATO za Crnu Goru važno jer je to priča koja ide „ruku pod ruku“ sa onom koja se odnosi na članstvo u Evropskoj uniji.

„Vjerujemo u nju i očekujemo pozivnicu za NATO u decembru mjesecu“, kazao je Brajović, prenosi radio Kotor.

On je dodao da se poziv u EU očekuje oko 2020. kao i da ankete pokazuju da je u Crnoj Gori većinsko raspoloženje za učelanjenje u NATO, te da je i u Skupštini Crne Gore nedavno većina poslanika (50 od 80) glasalo za Rezoluciju o ulasku u NATO.

NATO Kotor3

Brajović je rekao i da neutralnost košta mnogo više nego članstvo u NATO, koje bi na godišnjem nivou iznosilo oko 300.000 eura.

„Nas plaše vojnim bazama, obaveznošću učešća u misijama. Međutim, ne mogu se graditi baze ako vi kao država ne date saglasnost na to. Drugo, mi već učestvujemo u misijama jer želimo da budemo odgovoran i kredibilan partner međunarodne zajednice“, kazao je Brajović.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke Igor Slobodnik kazao je da je Crna Gora danas na par mjeseci od dobijanja pozivnice za članstvo u NATO-u.

„Proteklih šest godina Crna Gora je uradila jako puno da pozicionira sebe kao lidera u regionu, ne samo kada je u pitanju integracija u NATO već i u EU. Pokazali ste da ste jedan subjekat koji je veliki faktor stabilnosti u regionu, a to se vidjelo i na pitanju dogovora sa vašim susjedima o granicama“, naveo je kazao je Slobodnik, čija je zemlja 11 godina u Alijansi.

On se založio za dijalog o NATO-u kao temi i izrazio podršku Crnoj Gori na putu ka učlanjenju.

NATO Kotor2

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinad Nađi je kazao da se u regionu i šire geopolitička situacija veoma često mijenja. „Svi smo svjedoci tome. Između ostalog imamo slučaj agresije na Ukrajinu, asimetrične prijetnje koje prijete regionu i šire, kao što su terorizam, prekogranični kriminal“.

Nađi je poručio da je NATO zajednica vrijednosti, slobode, demokratije, vladavine prava.

On je postavio pitanje ko može biti protiv pomenutih vrijednosti, rekavši i da je ponosan na članstvo njegove zemlje u NATO i u EU.

Komadant crnogorskog kontengenta potpukovnik Veljko Milašinović je kazao da je odluka o učešću u međunarodnim misijama, kao što je ISAF, vizionarska.

„To je i vizionarska investicija u bezbjednost države, imajući u vudu benefite, kao i kredibilitet koji Crna Gora ostvaruje kroz učešće u njima, naravno i pod uslovom da se zadaci obavljaju visoko profesionalno i kvalitetno. Vojska Crne Gore je učešćem u misijama, prevashodno u Avganistanu, kao najrizičnijoj, a zatim i u Africi (Liberija, Mali i Somalija) ispunila sve zahtjeve i izazove koji su stavljeni pred nju, a potvrda su priznanja pristigla sa najrelevantnijih međunarodnih adresa“, kazao je Milašinović.

On smatra da je za Crnu Goru važno i to što bi članstvom u NATO-u postala i članica kodifikacionog sistema Alijanse od 28 zemalja, što je značajno za njenu privredu.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je kazao da „onoliko koliko je NATO potreban Crnoj Gori, toliko je i ona potrebna NATO-u“.

„Veoma sam sretan i zadovoljan što je na putu do članstva u NATO ostalo veoma malo toga da se desi“, kazao je Radulović.

On je ocijenio da su Crnu Goru u rat 1999. „uvukli oni koji su danas protiv ulaska u NATO“. „Zašto su protiv NATO-a? Zato što su protiv Crne Gore“.

Na konstataciju da zbog ovakve međunarodne politike može doći do pada broja ruskih turista, Radulović je kazao da njih ne brine to što Crna Gora ide ka NATO-u i da će i dalje ovdje dolaziti u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je ocijenio skup u Kotoru sudbonosnim, „na kojem se kreiraju sudbonosne odluke i temelji moderna crnogorska država“.

„Procesi EU i NATO intgracija mogu se shvatiti samo kao kontinuitet vjekovne politike i jasnog pozicioniranja Crne Gore na strani saveznika, demokratskih država svijeta, sila pobjednica u Prvom i Drugom svjetskom ratu i sila koje i danas predstavljaju moderne i progresivne snage u svijetu, koji je zahvaćenom ekonomskom i finansijskom krizom i koji se ponovo polarizuje i zahtijeva od nas snažan demokratski stav“, kazao je Popović.

On je ocijenio da će poziv za članstvo u NATO savez krajem ove godine prevashodno donijeti trajni mir Crnoj Gori i Balkanu.

Sportista Mirko Vičević je ocijenio da je napredak svake države vezan za sigurnosnu i bezbjednosnu situaciju u kojoj se nalaze njeni građani.

On je naveo da je učlanjenje u NATO najracionalniji način ka sigurnom društvu. „Ulazak u NATO savez i pristupanje familiji evropskih država stvara mogućnosti za bolji napredak naše djece, da ona kao i svi ostali u regionu i u Evropi mogu krenuti jednakim korakom naprijed, imajući jednake mogućnosti. Smatram da na to imamo pravo“.

Direktor nevladine organizacije Evropski pokret, Momčilo Radulović, podsjetio je da su sve zemlje Mediterana u klubu NATO-a.

„Na putu ka EU od nas se traži da budemo stabilni, da su naše sigurnosne strukture usklađene sa njihovim strukturama. Posebno to traže stare članice EU, koje su to tražile i od novopridošlih iz Centralno-istočne Evrope. Iako to u nijednom argumentu EU ne možete eksplicite naći, one su morale prvo da prođu članstvo u NATO“, kazao je Radulović.

On je ocijenio da će to svakako biti značajno i za Crnu Goru kao zemlju koja traži pristupanje EU.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...

Zajednički konsultativni odbor EU i CG: Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u...

0
Osamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici, poslao je jasnu poruku institucijama...