Naslovnica Info Press info Češko predsjedavanje prilika da se ubrza pregovarački proces

Češko predsjedavanje prilika da se ubrza pregovarački proces

„Crnogorske institucije će iskoristiti sve svoje kapacitete da pokažu da je Crna Gora odlučna da pregovarački proces privede kraju i, u tom kontekstu, uložiće dodatne napore u cilju dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 tokom perioda češkog predsjedavanja EU, čime bi se ubrzao cjelokupan pregovarački proces“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović na sastanku sa ambasadorkom Češke Republike Janinom Hrebičkovom.

Ona je objasnila da će češko predsjedavanje Savjetom EU poslužiti kao odlicna prilika da Evropska unija, s jedne, i Crna Gora, kao zemlja kandidat, s druge strane, pošalju snažnu zajedničku poruku da je proces proširenja živ i da je Unija i dalje na raspolaganju da pruži pomoć potencijalnim i postojećim kandidatima u sveukupnoj demokratizaciji društva i dostizanju evropskih standarda.

Marović je dodala da će Crna Gora reformisati pregovaračku strukturu, kako bi se ista bila u potpunosti uskladjena s novom metodologijom prosirenja EU.

„Kako bi se predsjedavanje Češke Republike u drugoj polovini ove godine moglo iskoristiti  na, za Crnu Goru povoljan način, Crna Gora u predstojećem periodu mora češkim zvaničnicima jasno staviti do znanja da je dostigla viši nivo u pregovaračkom procesu u odnosu na ostale zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje“, naglasila je ambasadorka Hrebičkova i čestitala ministarki Marović na izboru za rukovoditeljku Ministarstva evropskih poslova.

Ona je dodala da je, uzevši u obzir brojne okolnosti na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, te veliku odgovornost i količinu obaveza koje stoje pred ovom institucijom, izuzetno korisno što Crna Gora sada ima zasebno ministarstvo zaduženo za evropske poslove.

U tom pogledu, kako je kazala, jačanje unutrašnje kohezije u Crnoj Gori po pitanju evropske integracije, od presudnog je značaja.

„Od predstavnika crnogorskih institucija svi u Evropskoj uniji treba da čuju iste poruke u vezi s pitanjem evropske perspektive Crne Gore, nezavisno od političkih partija kojima pojedinačni zvaničnici pripadaju, jer se time dokazuje da se društvo na pozitivan način mijenja i da političke razlike ne utiču na zajedničku želju da Crna Gora napreduje na planu pristupanja Uniji“, kazala je Herbičkova.

Sagovornice su se saglasile da postoji potencijal da Crna Gora i Češka Republika u narednom periodu dodatno razvijaju svoje već kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, naročito u završnici procesa pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Češka Republika Crnoj Gori može pružiti svoju ekspertsku podršku u konkretnim oblastima pravne tekovine EU, pa u tom kontekstu, treba razmišljati i o otvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Pragu, istakle su sagovornice.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...