Naslovnica Info Press info Crna Gora da iskoristi predstojeće mjesece za ubrzanje i produbljenje političkih i...

Crna Gora da iskoristi predstojeće mjesece za ubrzanje i produbljenje političkih i ekonomskih reformi

„Pozdravljamo činjenicu da je strateški cilj nove Vlade da ubrza pristupne pregovore Crne Gore sa EU. Kao glavni politički i ekonomski partner Crne Gore, i najveći donator i investitor, EU je u potpunosti posvećena pristupnom putu Crne Gore EU, u čemu je vaša zemlja dobro napredovala“, rekla je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno na 15. sastanku Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, klimatske promjene, energetiku i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Ona je pozvala Crnu Goru da naredne mjesece iskoristi za ubrzanje i produbljivanje političkih i ekonomskih reformi i da iskoristi preporuke iz godišnjeg izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za napredak na putu ka EU. Istakla je da će napredak u oblasti vladavine prava i dalje određivati ukupan tempo pregovora i da zahtijeva saradnju i konstruktivan angažman svih strana.

„U ovom trenutku bezbjednosne krize izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu, visoko cijenimo kontinuirano usklađivanje Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je veoma snažan signal o strateškoj orijentaciji zemlje i posvećenosti pristupanju EU. “ rekla je Hesus Žimeno.

Istakla je da je agresija Rusije samo ojačala odlučnost EU, ali i njenih najbližih susjeda, da ubrzaju zelenu tranziciju i preduzmu odlučne i brze korake za eliminisanje energetske zavisnosti od Rusije.

„U tom smislu, računamo na Crnu Goru da vodi svojim primjerom. Snažne obaveze u predstojećim pregovorima o energetskim i klimatskim ciljevima za strane ugovornice Energetske zajednice poslale bi jasan signal o usklađivanju Crne Gore sa politikama EU. Takođe vas ohrabrujemo da maksimalno iskoristite mogućnosti iz Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan. On je osnova ekonomskog oporavka Crne Gore i reformskih napora, posebno u prioritetnim oblastima čiste energije, zelene i digitalne tranzicije, povezanosti i infrastrukture“, rekla je Hesus Žimeno

Hesus Žimeno je kazala da je planiranje investicija u Crnoj Gori kritično i da se mnogo jači fokus treba staviti na jačanje nacionalnih administrativnih struktura sposobnih da pripreme zrelije i strateški dugoročne programe. Takođe je istakla da je Investicioni okvir za Zapadni Balkan dostupan za pripremu i sufinansiranje ključnih infrastrukturnih projekata, ali je neophodna mobilizacija sredstava od drugih zainteresovanih strana, posebno međunarodnih finansijskih institucija i iz sopstvenih sredstava Crne Gore.

Podvukla je da Evropska komisija sa nestrpljenjem očekuje da glavni elementi reformi zelene tranzicije budu istaknutiji u Programu ekonomskih reformi Crne Gore (ERP). „ERP je glavni strateški dokument u oblasti socio-ekonomskih reformi i mogao bi vam pomoći da upravljate i bolje odredite prioritete reformi Zelene agende“, rekla je ona.

Takođe je istakla značaj održavanja i proširenja EU ekspertize u crnogorskoj javnoj upravi, uključujući i oblast upravljanja i podrške EU fondovima. „Značajan napredak u procesu pristupanja zavisi ne samo od političke posvećenosti, već i od toga da imamo prave, kompetentne i motivisane ljude na svim tehničkim pozicijama u javnoj upravi“, zaključilaje Hesus Žimeno.

Državni sekretar Ministarstva evropskih poslova Aleksandar Mašković je zahvalio na kontinuiranoj podršci crnogorskim naporima u pregovaračkom procesu, a posebno na podršci u oblastima koje pokriva ovaj Pododbor.

Istakao je da je, u oblasti saobraćaja i transevropskih mreža, fokus rada na ažuriranju Strategije razvoja saobraćaja 2019-2035, u skladu sa obavezama iz Akcionog plana Strategije za pametnu i održivu mobilnost Zapadnog Balkana.

Podsjetio je da je Vlada od posljednje sjednice Pododbora proglasila još dva zaštićena područja mora: Park prirode Katič i Park prirode Stari Ulcinj, dok je Park prirode Platamuni prethodno proglašen u aprilu 2021. godine.

“U oblasti energije i unutrašnjeg energetskog tržišta, Skupština je usvojila Zakon o nadzoru veleprodajnog tržišta električne energije i prirodnog gasa koji je usklađen sa evropskom uredbom o integritetu i transparentnosti veleprodajnog energetskog tržišta, a Crna Gora je napravila važan iskorak uspješnim pristupanjem Platformi Evropske zajednice za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološke vanredne situacije”, kazao je Mašković.

Podsjetio je da je, u oblasti regionalne politike i koordinacije strukturnih instrumenata, Crna Gora nastavila aktivnosti na implementaciji Akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva Kohezione politike EU, kao i sa efikasnim korišćenjem raspoložive pretpristupne podrške EU.

Šef Radne grupe za poglavlje 27, Ljubiša Pavićević je iskazao zadovoljstvo zbog mogućnosti da crnogorska strana predstavi ključne rezultate ostvarene između dva sastanka Pododbora, ali i da zajedno sa kolegama iz EK razmijene mišljenje u vezi sa prevazilaženjem izazova koje zajedno uočavamo i prioritetima za naredni period.

“Uvjeren sam da ćemo i danas pokazati svoju posvećenost najvažnijem spoljnopolitičkom cilju, predstavljanjem ključnih dostignuća u prethodnom periodu, ostvarenih zajedničkim radom crnogorskih institucija i još jednom potvrditi ulogu lidera u procesu evropskih integracija”, poručio je šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Petar Marković.

On je zahvalio na podršci kolegama iz Evropske komisije i drugih EU institucija i država članica u ispunjavanju obaveza iz poglavlja koja su predmet ovog Pododbora, iznijevši očekivanje da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na punoj implementaciji pravnog okvira EU i primjeni evropskih principa i standarda, kako bismo ispunili završna mjerila i privremeno zatvorili poglavlja, ali i obezbedili da se kvalitet života naših građana podigne na viši nivo.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Održan info dan o Petom pozivu programa Interreg Euro-MED

0
Info dan o Petom pozivu za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED održan je 24. juna 2024. godine...

Gorčević sa Pencom: Nakon IBARa slijedi najzahtjevnija faza pregovora

0
„Dobijanje pozitivnog IBARa dolazi kao rezultat osmomjesečnog zalaganja, rada i rezultata koji su ostvareni u poglavljima 23 i 24. Efikasan rad nadležnih ministarstava i...

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...