Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Crna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Crna Gora je postigla značajne rezultate kad je u pitanju oblast konkurencije i unutrašnjeg tržišta i treba da nastavi sa daljim nepretkom u skladu sa smjernicama koje je Evropska komisija dala u ovogodišnjem izvještaju, ocijenjeno je na desetom sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i EK.

Predstavnici crnogorskih institucija su kolegama iz EK predstavili napredak koji je ostvaren od prošlogdišnjeg sastanka, kad su u pitanju oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

Na sastanku su razmotreni i rezultati ostvareni u oblasti prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, prava intelektualne, industrijske i trgovinske svojine, kao i stanje u oblasti javnih nabavki i privrednog prava.

Pododbor 6

Ministri ekonomije, finansija i saobraćaja i pomorstva, Dragica Sekulić, Darko Radunović i Osman Nurković na sastanku su predstavili rezultate iz nadležnosti svojih resora, kao i predstojeće aktivnosti, a njihovo prisustvo sastanku, kako je ocijenjeno iz EK, pokazuje posvećenost Crne Gore integracijama u EU.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević ocijenio je da je Crna Gora kroz sva poglavlja pokrivena ovim Pododborom postigla značajne rezultate.

Pododobor 4

Istakao je da Crna Gora ozbiljno shvata sve obaveze iz pregovaračkog procesa, navodeći da, podsjetivši da je u martu ove godine usvojena Pregovaračka pozicija za preostalo neotvoreno poglavlje 8. Konkurencija, te da Crna Gora očekuje poziv za predavanje Pozicije Evropskoj komisiji.

„U međuvremenu, nećemo sjedeti skrštenih ruku, već ćemo nastaviti s radom na daljem unapređenju rezultata u oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći, na čemu insistira i Evropska komisija. Nastavljamo sa aktivnostima na ispunjenju obaveza definisanih završnim mjerilima jer istinski težimo dostizanju standarda koji su neophodni za članstvo u Uniji“, poručio je Drljević.

Pododbor 5

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus-Žimeno, ukazala je na značaj ovog Pododbora, koji pokriva četvrtinu ukupnog broja pregovaračkih poglavlja.

„Svako od tih poglavlja je otvoreno, osim poglavlja 8 – Konkurencija, koji je još na stolu država članica i o kom se još raspravlja. Ovogodišnji izvještaj o napretku dao je smjernice Crnoj Gori za različite oblasti. Dobar napredak je ostvaren u poglavlju 3, kao i poglavlju 7. Kad je u pitanju poglavlje 4, EK je ocijenila da je Crna Gora spremna za naredni kroak, a u tom kontekstu naročito pozdravljamo osnivanje organa za državnu pomoć“, rekla je ona.

Hesus-Žimeno je ukazala da Crna Gora treba da se fokusira na područje javnih nabavki i konkurenciju i da nastavi sa izgradnjom administrativnih kapaciteta, podsjećajući da će, u skladu sa novim pristupom u pregovorima, rezultati u oblasti vladavine prava i dalje određivati ukupan napredak u pregovaračkom procesu.

Deseti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između CG i Evropske komisije 3

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković se u svom izlaganju osvrnuo na poslovanje i budućnost nacionalne aviokompanije istakavši njen značajan indirektni uticaj na privredu a posebno na turizam Crne Gore. “Ne možemo zanemariti pozitivno poslovanje u posljednje dvije godine, kao ni broj putnika koje ova kompanija preveze tokom čitave godine. Ne manje važno je pomenuti i zaposlene, vodeći računa da se radi o licenciranom osoblju u čije obrazovanje i usavršavanje su uložena značajna sredstva”, poručio je Nurković. On je naglasio da se u Vladi ozbiljno bave ovim pitanjem i rade na iznalaženju najboljeg rješenja.

Predstavnici Evropske komisije su iskazali razumijevanje za značaj nacionalne aviokompanije i njen uticaja na kompletnu crngorsku privredu i u tom dijelu iskazali spremnost da, u konsultacijama sa crnogorskom stranmom doprinesu iznalaženja najboljeg rješenja.

Pododbor 8

„Nastavićemo sa aktivnostima na širenje svijesti o značaju i pravilima državne pomoći, kroz podršku Agenciji za zaštitu konkurencije, kada je u pitanju izgradnja njenih administrativnih kapaciteta“, istakao je ministar finansija, Darko Radunović.

Crnogorska strana je uputila poziv kompanijama iz EU da se uključe u finansiranje druge dionice izgradnje auto-puta Bar- Boljare, kao i Plavog puta koji će povezati Crnu Goru, Albaniju, Hrvatsku i Grčku.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Glavni pregovarac CG sa EU Aleksandar Drljevic OBRACANJE

DG NEAR Barbara Hesus Zimeno OBRACANJE

Deseti sastanak Pododbora za unutrasnje trziste i konkurenciju izmedju CG i Evropske komisije KADROVI

Saopštenja

Podrška EU od ključnog značaja za nastavak gradnje autoputa

0
Politička i finansijska podrška Evropske unije za Crnu Goru su od ključnog značaja, prije svega zbog nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare, čime bi podrška koju...

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona eura za pripremu novih infrastrukturnih projekata

0
Kao nastavak podrške EU u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 1,2 miliona eura bespovratnih sredstva...

Marović-Santader: Djeca i mladi u fokusu rada Vlade

0
Djeca i mladi će biti u fokusu rada nove Vlade, a iako nema specifičnog dijela pravne tekovine Evropske unije koji se konkretno bavi problematikom...

Marović: Biće formirana radna grupa o Otvorenom Balkanu

0
Crnogorska Vlada formiraće Radnu grupa od predstavnika više ministarstava, koji će procijeniti koliko je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa ciljem članstva države u...

Puna podrška Švedske ubrzanju reformi

0
Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije, a Švedska daje punu podršku evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana. U susret predsjedavanju Savjetom EU...