Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Crna Gora da nastavi sa napretkom u skladu sa smjernicama EK

Crna Gora je postigla značajne rezultate kad je u pitanju oblast konkurencije i unutrašnjeg tržišta i treba da nastavi sa daljim nepretkom u skladu sa smjernicama koje je Evropska komisija dala u ovogodišnjem izvještaju, ocijenjeno je na desetom sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i EK.

Predstavnici crnogorskih institucija su kolegama iz EK predstavili napredak koji je ostvaren od prošlogdišnjeg sastanka, kad su u pitanju oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

Na sastanku su razmotreni i rezultati ostvareni u oblasti prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, prava intelektualne, industrijske i trgovinske svojine, kao i stanje u oblasti javnih nabavki i privrednog prava.

Pododbor 6

Ministri ekonomije, finansija i saobraćaja i pomorstva, Dragica Sekulić, Darko Radunović i Osman Nurković na sastanku su predstavili rezultate iz nadležnosti svojih resora, kao i predstojeće aktivnosti, a njihovo prisustvo sastanku, kako je ocijenjeno iz EK, pokazuje posvećenost Crne Gore integracijama u EU.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević ocijenio je da je Crna Gora kroz sva poglavlja pokrivena ovim Pododborom postigla značajne rezultate.

Pododobor 4

Istakao je da Crna Gora ozbiljno shvata sve obaveze iz pregovaračkog procesa, navodeći da, podsjetivši da je u martu ove godine usvojena Pregovaračka pozicija za preostalo neotvoreno poglavlje 8. Konkurencija, te da Crna Gora očekuje poziv za predavanje Pozicije Evropskoj komisiji.

„U međuvremenu, nećemo sjedeti skrštenih ruku, već ćemo nastaviti s radom na daljem unapređenju rezultata u oblasti zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći, na čemu insistira i Evropska komisija. Nastavljamo sa aktivnostima na ispunjenju obaveza definisanih završnim mjerilima jer istinski težimo dostizanju standarda koji su neophodni za članstvo u Uniji“, poručio je Drljević.

Pododbor 5

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus-Žimeno, ukazala je na značaj ovog Pododbora, koji pokriva četvrtinu ukupnog broja pregovaračkih poglavlja.

„Svako od tih poglavlja je otvoreno, osim poglavlja 8 – Konkurencija, koji je još na stolu država članica i o kom se još raspravlja. Ovogodišnji izvještaj o napretku dao je smjernice Crnoj Gori za različite oblasti. Dobar napredak je ostvaren u poglavlju 3, kao i poglavlju 7. Kad je u pitanju poglavlje 4, EK je ocijenila da je Crna Gora spremna za naredni kroak, a u tom kontekstu naročito pozdravljamo osnivanje organa za državnu pomoć“, rekla je ona.

Hesus-Žimeno je ukazala da Crna Gora treba da se fokusira na područje javnih nabavki i konkurenciju i da nastavi sa izgradnjom administrativnih kapaciteta, podsjećajući da će, u skladu sa novim pristupom u pregovorima, rezultati u oblasti vladavine prava i dalje određivati ukupan napredak u pregovaračkom procesu.

Deseti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između CG i Evropske komisije 3

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković se u svom izlaganju osvrnuo na poslovanje i budućnost nacionalne aviokompanije istakavši njen značajan indirektni uticaj na privredu a posebno na turizam Crne Gore. “Ne možemo zanemariti pozitivno poslovanje u posljednje dvije godine, kao ni broj putnika koje ova kompanija preveze tokom čitave godine. Ne manje važno je pomenuti i zaposlene, vodeći računa da se radi o licenciranom osoblju u čije obrazovanje i usavršavanje su uložena značajna sredstva”, poručio je Nurković. On je naglasio da se u Vladi ozbiljno bave ovim pitanjem i rade na iznalaženju najboljeg rješenja.

Predstavnici Evropske komisije su iskazali razumijevanje za značaj nacionalne aviokompanije i njen uticaja na kompletnu crngorsku privredu i u tom dijelu iskazali spremnost da, u konsultacijama sa crnogorskom stranmom doprinesu iznalaženja najboljeg rješenja.

Pododbor 8

„Nastavićemo sa aktivnostima na širenje svijesti o značaju i pravilima državne pomoći, kroz podršku Agenciji za zaštitu konkurencije, kada je u pitanju izgradnja njenih administrativnih kapaciteta“, istakao je ministar finansija, Darko Radunović.

Crnogorska strana je uputila poziv kompanijama iz EU da se uključe u finansiranje druge dionice izgradnje auto-puta Bar- Boljare, kao i Plavog puta koji će povezati Crnu Goru, Albaniju, Hrvatsku i Grčku.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Glavni pregovarac CG sa EU Aleksandar Drljevic OBRACANJE

DG NEAR Barbara Hesus Zimeno OBRACANJE

Deseti sastanak Pododbora za unutrasnje trziste i konkurenciju izmedju CG i Evropske komisije KADROVI

Saopštenja

Lokalne samouprave nezaobilazan partner Vladi u procesu pristupanja EU

0
„Na lokalnom nivou sprovode se važne državne politike, kao što je politika zaštite životne sredine i očuvanja prirode, ili saobraćajna politika. U tom dijelu,...

Kad građani progovore: Konferencija o budućnosti Evrope

0
U toku minule decenije, evropska demokratija je periodično i u različitim okvirima bila pod prijetnjom sve veće polarizacije, dezinformisanosti, populizma, pa čak i isključivih...

Interreg IPA prekograničnim projektom COMPLICITIES do novih umjetničkih sadržaja u Baru

0
Inovativni umjetnički pristup i novi sadržaji u oblasti filma, muzike, vajarstva i slikarstva u cilju razvoja urbanih cjelina i predgrađa, kao i ojačani tehnički...

Crna Gora napreduje na polju konkurencije i unutrašnjeg tržišta, ali je potrebna bolja implementacija

0
Crna Gora je nastavila da napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta, posebno u dijelu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i jačanja institucija,...

Evropski dan u Kotoru

0
Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, boraviće sa saradnicima u petak, 11. juna 2021. u radnoj posjeti Kotoru. Posjeta je dio projekta „Evropski dan u tvom gradu“,...