Naslovnica Info Press info Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO. Tu odluku su jutros, na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Alijanse.

Ministarskom sastanku prisustvuju i crnpogorski ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i odbrane Igor Lukšić i Milica Pejanović-Đurišić.

Poziv NATO1

“Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a upravo su donijeli istorijsku odluku – da pozovu Crnu Goru da počne pristupne pregovore da postane 29. članica našeg Saveza”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u uvodnoj riječi.

On je čestitao Vladi Crne Gore i građanima Crne Gore na naporima i na dostignuću i dodao da je ovo veoma dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan, i dobar dan za cijelu Alijansu.

“Znatno prije nego što je Crna Gora postala nezavisna država 2006. vaša zemlja krenula je na jedinstven put: da se ponovo uspostavi kao suverena nacija, da konsoliduje demokratske institucije u skladu sa evropskim standardima, da ojača vladavinu prava i da se reintegriše sa ostatkom kontinenta”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da su NATO i Crna Gora blisko sarađivali od 2009. godine kroz Akcioni plan za članstvo i ozbiljno razgovarali o reformama, regionalnoj bezbjednosti i o mnogim drugim temama.

“Kroz sve ove godine uočili smo nepokolebljivu posvećenost vaše zemlje našim zajedničkim vrijednostima i međunarodnij bezbjednosti. Danas vidimo konkretne rezultate te posvećenosti”, naglasio je Generalni sekretar.

Ovo nije kraj puta, dodao je, i važan posao ostaje da bude urađen: na adaptaciji odbrane, na domaćim reformama posebno na vladavini prava i da nastavi da napreduje na pokazivanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u. Ovo su pitanja koja će NATO nastaviti da prati i kada budu počeli pregovori o prostupanju i tokom procesa ratifikacije.

“Pristupanje Crne Gore NATO-u biće drugi važan korak u evroatlantskim integracijama čitavog regiona Zapadnog Balkana. I jasno će pokazati da NATO svoja vrata drži otvorena, kako bi kompletirao našu viziju Evrope cjelovite, slobodne i mirne. Zbog toga, veoma mi je drago da su ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić tu sa nama danas da proslavimo ovu prekretnicu”, poručio je Stoltenberg i istakao da očekuje da će NATO Crnoj Gori poželjeti dobrodošlicu i kao članici  saveza.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić kazao je u obraćanju na sastanku NAC-a sa Crnom Gorom da je počastvovan i privilegovan što može da im se obrati na ovom istorijskom sastanku za Crnu Goru.

“Zahvalni smo zbog vaše odluke da pozovete Crnu Goru da se pridruži Alijansi. To predstavlja priznanje za naše napore, energiju i posvećenost sprovođenju reformi koje nas kvalifikuju za članstvo. Tokom ovog procesa, mi smo kao partneri gradili partnerstvo zasnovano na razumijevanju i osjećaju za zajedničku svrhu. Danas otvaramo novo poglavlje uspostavljanja čvršćih veza sa Alijansom”, poručio je Lukšić.

On je dodao da je Crna Gora ponosna na ono što je postigla u proteklih devet godina otkada je pristupila Partnerstvu za mir.

“Ovo je zaista veliki dan za moju zemlju, a vjerujem i potpuno zaslužen. Otvarajući svoja vrata Crnoj Gori, simblično i bukvalno, pokazali ste zbog čega je Alijansa tako vitalna i jaka. Pozivnica upućena Crnoj Gori je dobra vijest i za ostatak Balkana, za jačanje bezbijednosti i stabilnosti. Ovo je dobar signal za naš region, koji će time dobiti još jednog prijatelja u Alijansi”, saopštio je Lukšić.

Kako je naglasio, dobijanje pozivnice ne znači i kraj procesa, već početak novog, a zadatke u pristupnom periodu Crna Gora želi da ispuni sa jednakim uspjehom.

“Budite uvjereni da je Crna Gora u potpunosti posvećena nastavku reformi sa jednakim intenzitetom i novim entuzijazmom. Nastavićemo da ostvarujemo rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da osiguramo većinsku podršku za članstvo. Takođe ćemo nastaviti rad na reformi sektora odbrane. Odlučni smo da konstantno i neumorno radimo, ne da bismo zadovoljili druge nego da bismo unaprijedili naše društvo”, rekao je Lukšić.

Ministar je podsjetio da su ovo su osjetljiva i izazovna vremena za Alijansu.

“Shvatamo da su zajedništvo i solidarnost sada potrebniji nego ikada prije. Uvjeravam vas da se Crna Gora već ponaša kao 29. članica i da doprinosi evro-atlanskoj stabilnosti. Spremni smo da podijelimo teret rame uz rame sa našim saveznicima”, napomenuo je Lukšić.

On je poručio da je NATO donio ispravnu odluku upućujući poziv Crnoj Gori i obećavo da će ona biti članica kojom će se ponositi.

“Da parafraziram rečenicu iz jednog poznatog filma: Mislim da će ovo biti početk jednog lijepog saveza”, zaključio je Lukšić.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić je čestitala svim građanima Crne Gore današnji poziv za prijem u NATO alijansu.

“Zemljama članicama NATO-a zahvaljujem na povjerenju koje su današnjim jednoglasnim “da” ukazale Crnoj Gori. Takođe, prilika je i da svim zaposlenim u Ministarstvu odbrane, kao i svim pripadnicima Vojske Crne Gore, čestitam na ostvarenom napretku koji je postignut zahvaljujući visokom stepenu pokazane odgovornosti, profesionalizmu i upornom i predanom radu”, saopštila je Pejanović-Đurišić.

Ona je naglasila da za nju, kao ministra odbrane Crne Gore, današnja odluka zemalja članica NATO-a nije iznenađenje, već očekivani epilog dugog i zahtjevnog perioda u kojem je Crna Gora pokazala odlučnost, posvećenost i političku zrelost.

Današnji poziv, kako je kazala, potvrda je velikog napretka kako u sektoru odbrane, tako i u ostalim oblastima relevantnim za procjenu nivoa spremnosti za članstvo u Alijansi. Savjesno i odgovorno usvojeni su potrebni principi i standardi, obavljene suštinske reforme odbrambenog i bezbjednosnog sistema, prihvaćeni svi izazovi intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

“Izraz povjerenja koji su 28 članica NATO Alijanse pokazale upućivanjem pozivnice Crnoj Gori, smatram upravo najboljom potvrdom kvaliteta realizovanih reformi. Duboko sam uvjerena da će novi status Crne Gore u kolektivnosm sistemu bezbjednosti doprinijeti daljem jačanju institucija i vladavine prava, kao i sveukupnog demokratskog razvoja našeg društva. Takođe, novom pozicijom u međunarodnim okvirima doprinijećemo stabilizaciji našeg regiona, a time i Evrope kojoj pripadamo po svim civilizacijskim vrijednostima koje dijelimo i zajedno baštinimo”, zaključila je Pejanović-Đurišić.

Saopštenja

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...