Naslovnica Info Press info Crna Gora na dobrom putu da u kratkom roku završi pregovore

Crna Gora na dobrom putu da u kratkom roku završi pregovore

Austrija Crnu Goru vidi kao predvodnika procesa integracije u regionu i pozitivnu priču čije bi skoro pristupanje EU imalo pozitivan efekat na cijeli region, saopšteno je tokom posjete glavnog pregovarača Predraga Zenovića, Beču.

Zenović je, u sklopu radne posjete Austriji, imao sastanak sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Austrije za Zapadni Balkan, Johanesom Ajgnerom.

Ajgner je kazao da je Austrija snažno posvećena procesu proširenja, zasnovanom na ostvarenim rezultatima. „Iako je teško govoriti o tačnom datumu pristupanja, Crna Gora je na dobrom putu da, u relativno kratkom periodu zatvori sva pregovaračka poglavlja“, kazao je Ajgner.

Glavni pregovarač Zenović  je istakao da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku Austrije, koja je, kako je kazao, pomogla da se neki reformski procesi na putu integracije ubrzaju i realizuju. Upoznao je sagovornika sa napretkom koji je Crna Gora na tom putu ostvarila u proteklih nekoliko mjeseci i izrazio očekivanje da će ovi napori biti vrednovani kroz dobijanje IBARa na Međuvladinoj konferenciji u junu.

„Vjerujem da su rezultati koje smo ostvarili u posljednjih pola godine najbolji pokazatelj snažne želje i odlučnosti Crne Gore da ispuni sve obaveze i zauzme svoje mjesto u evropskoj porodici. Očekujem da su naši evropski partneri to prepoznali i da će dobijanje IBARa u junu, omogućiti da uđemo u finalnu fazu procesa pristupanja“, kazao je Zenović.

Glavni pregovarač je, tokom posjete Beču, imao sastanak i sa zamjenicom premijera za evropske integracije Moldavije Kristinom Gerasimovom.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o iskustvima i dobrim praksama u okviru pregovaračkog procesa, naročito u pogledu pregovaračke strukture i modela koji su se pokazali najučinkovitijim. Obostrano je izražena spremnost za produbljivanjem saradnje. U tom kontekstu je razgovarano i o modalitetima za međusobnu razmjenu ekspertize i podršku u daljem procesu pristupanja.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...