Naslovnica Info Press info Crna Gora napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta

Crna Gora napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta

Crna Gora je napredovala u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta i u narednom periodu je važno osigurati primjenu usvojenih zakonskih rješenja, poručeno je na trinaestom sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije.

Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili rezultate ostvarene u oblastima prava osnivanja preduzeća i pružanja usluga, kretanja kapitala, javnih nabavki, privrednog prava, prava intelektualne svojine, konkurencije, finansijskih usluga i zaštite potrošača i zdravlja.

Šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, Majkl Miler je podržao opredijeljenost nove Vlade ka evropskim integracijama i istakao dosadašnju dobru saradnju sa crnogorskim kolegama. On je pohvalio stopostotnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, koji predstavlja veliki izazov za Evropu. Istakao je značaj regionalne saradnje i izrazio podršku integracionim procesima u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova, Aleksandar Mašković je poručio da je nova Vlada spremna da se u punom kapacitetu posveti ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU.  „Vjerujem da ćemo posvećenom saradnjom u narednom periodu doći do mjerljivih rezultata koji će biti prepoznati od strane institucija EU i država članica te stvoriti prostor da do kraja 2022. dobijemo završna mjerila u poglavljima 23 i 24“, kazao je Mašković.

On je kazao da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, te da učešćem u ovom vidu integracije, naša država pokazuje sposobnost da napravi iskorak ka zajedničkom tržištu Evropske unije.

„Kao jedina država kandidat za članstvo sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i država sa stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, želimo biti prepoznati kao partner od povjerenja Brisela i država članica, kao adresa za koju evropske vrijednosti i članstvo nemaju alternativu. Svoju posvećenost smo pokazali i u ovom izazovnom trenutku za cijelu Evropu punom usklađenošću sa sankcijama uvedenim Rusiji od strane EU usljed agresije prema Ukrajini“ poručio je Mašković.

Istakao je da posvećenost i predanost Crne Gore u ispunjenju obaveza u poglavljima koja čine unutrašnje tržište, čija funkcionalnost predstavlja odraz održive i „zeleno“ orijentisane ekonomije. Kako je kazao, to će pomoći Crnoj Gori da dobije priliku da „sjedi za stolom“ sa državama članicama u oblastima gdje je postignuta dobra legislativna usklađenost koju prati uspješno sprovođenje pravnog okvira u skladu sa evropskom praksom.

Direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Jasna Vujović, je poručila da je Crna Gora je u periodu od prethodnog sastanka, juna 2021. godine, pokazala veliku posvećenost u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU, te da je posebna pažnja posvećena ispunjavanju završnih mjerila i ispunjavanju preporuka iz prošlogodišnjeg izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Pored usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, intenzivno se radilo na strateškom okviru, implementaciji zakonodavstva, jačanju administrativnih kapaciteta, podizanju svijesti javnosti u oblastima koje pokriva ovaj Pododbor“, kazala je Vujović.

Ona je podsjetila da su u prethodnom periodu usvojeni važni zakoni iz oblasti koje su predmet ovog Pododbrora, i koji su za dobrobit građana, kao što su oni iz oblasti bankarskih i finansijskih usluga za bolju kontrolu naknada i pristup platnim uslugama i karticama.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...