Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora neprovratno na stabilnom evropskom kursu

Crna Gora neprovratno na stabilnom evropskom kursu

Stavovi zvaničnika Evropske unije potvrda su da je Crna Gora nepovratno na stabilnom evropskom kursu, ocijenio je premijer Milo Đukanović, navodeći da je ponašanje dežurnih kritičara stavova zvaničnog Brisela logičan nastavak njihovog moralnog i političkog posrnuća.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović pitao je Đukanovića, tokom premijerskog sata u parlamentu, koje su najznačajnije poruke sa susreta koje je Đukanović nedavno imao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a.

Đukanović je rekao da su decidni stavovi zvaničnika EU i laskavi epiteti o napretku u reformama, izraženo poštovanje za prilagođavanje evropskom sistemu vrijednosti i za usaglašavanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, za lidersku ulogu u procesu integracija, potvrda da Vlada i svi drugi subjekti koji su u ovom procesu rade dobar posao i da je Crna Gora nepovratno na stabilnom evropskom kursu.

etvrta 22

Đukanović je poručio da razumije Simovićeve opaske na račun „dežurnih tumača i kritičara ocjena i stavova zvaničnog Brisela“ i to je ponašanje, kako je ocijenio, logičan nastavak njihovog i moralnog i političkog posrnuća.

„Kad već nijesu uspjeli, služeći se najčešće denunciranjem sopstvene države da pridobiju naklonost na najvišim adresama u EU i NATO, sada bezočno sumnjiče i kritikuju najviše zvaničnike u Briselu zato što afirmišu napredak njihove zemlje, što žele dobro Crnoj Gori i njenim građanima“, dodao je Đukanović.

On, kako je rekao, ne zna sličan primjer u političkoj praksi u svijetu. „Rekao bih da su akteri tog političkog beščašća ovoga puta nadmašili i sami sebe. No, oni ne smiju odvlačiti našu pažnju.

„Put koji su izabrali nije put demokratske i prosperitetne, evropske Crne Gore. Mi moramo energiju usredsrediti na realne izazove koji stoje pred našom državom u sledećim etapama ekonomskog i demokratskog razvoja. Evropski kvalitet života naših građana nije više nedostižan niti daleko na horizontu“, saopštio je Đukanović.

etvrta 10

Usredsređeni na reforme i aktivno korišćenje realnih razvojnih resursa, vjeruje da, kako je rekao, „u bliskoj budućnosti možemo pojačati osjećaj dostojanstvenog života svakog građanina Crne Gore i pripadnosti civilizacijskim vrijednostima razvijenog evropskog društva“.

Kako je rekao, afirmativne poruke, i pozitivne impresije iz razgovora i susreta sa evropskim zvaničnicima, još više dobijaju na značaju kada se rezultati posjeta kompletiraju visokim priznanjem Crnoj Gori i pozitivnim i ohrabrujućim porukama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u bilateralnom razgovoru, kao i na sastanku najvišeg tijela NATO – Sjeverno-atlantskog savjeta NAC.

etvrta 29

Prema riječima Đukanovića, Stoltenberg je javno rekao da je Crna Gora primjer države koja na osnovu svojih djela pokazuje posvećenost integraciji u Alijansu, i njenim vrijednostima.

„Nazivajući našu zemlju prvakom regionalne saradnje, on je pozdravio suštinske reforme koje smo ostvarili, ocijenio da se intenzivirani i fokusirani razgovori sprovode uspješno, i pohvalio dosadašnje rezultate u četiri ključne oblasti, uz zahvalnost na kontinuiranoj podršci NATO misiji u Avganistanu“, kazao je Đukanović.

Sa skupa Sjeverno-atlantskog savjeta je, kako je rekao, poručeno da je Crna Gora prva u redu za članstvo u NATO.

„Ovakve poruke i ocjene ulivaju nam optimizam uoči ministarskog sastanka NATO članica u Antaliji idućeg mjeseca, i očekivane odluke na ministarskom nivou u decembru o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, intenzivan dijalog sa saveznicima biće nastavljen i u narednim mjesecima kada se očekuje posjeta Stoltenberga i Sjeverno-atlantskog savjeta Crnoj Gori.

„Posebno želim da naglasim visoko razumijevanje značaja upućivanja poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO, ne samo za Crnu Goru, već i za region, za EU i za Alijansu i na svim adresama u EU. Zajedničko je mišljenje da bi poziv Crnoj Gori i njen prijem u Alijansu bio veoma snažan impuls i za dalje reforme i napredak u procesu evropske integracije“, naveo je Đukanović.

etvrta 34

On je ocijenio da je to bio najbolji sastanak u NAC formatu do sada za Crnu Goru.

„Isto tako, ovo su bile najbolje ocjene, i najpozitivnije poruke za Crnu Goru od početka našeg evropskog i evroatlantskog puta. Ton kojim su saopštena dalja očekivanja u sprovođenju reformi, u izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i o drugim pitanjima, bio je realan i partnerski odgovoran“, rekao je Đukanović.

Sve to, kako je rekao, jača entuzijazam i uliva snagu da još odlučnije nastave sa reformama na putu ostvarenja strateških ciljeva.

Agencija Mina

Saopštenja

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

0
"Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne...

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...