Naslovnica Press info Press IPA Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region

Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region

„Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović učestvujući na virtuelnom sastanku ministara zaduženih sa implementaciju Strategije EU za Dunavski region (EUSDR).

Kako je istakla, aktivna uloga Crne Gore u sprovođenju makroregionalnih strategija je važan element procesa pristupanja Evropskoj uniji.

„Kroz tijesnu saradnju sa zemljama članicama EU, Crna Gora stiče vrijedno iskustvo koje države priprema za uspješno korišćenje strukturnih fondova EU. Kroz ovaj program nastojimo da damo konkretan doprinos za inovativniji, zeleniji, energetski efikasniji i povezaniji Dunavski region“, poručila je Marović.

Sastanak je organizovan u susret 11. Godišnjem forumu o sprovođenju Strategije EU za Dunavski region, koji se od 19. do 20. oktobra održava u Košicama u okviru ukrajinskog predsjedavanja Strategijom.

Ističući da je ruska invazija na Ukrajinu pogodila čitavu Evropu, a posebno Dunavski region, Marović je kazala da je rat u Ukrajini dodatni razlog da budemo jedni uz druge u prevazilaženju aktuelnih i budućih izazazova.

„Zemlje Dunavskog regiona dijele zajedničke potencijale i izazove, kao i zajedničku budućnost. Za dalje uspješno sprovođenje Strategije EU za Dunavski region i prosperitet ovog regiona ključna je veća politička posvećenost svih zemalja“, navela je Marović.

Naglasila je i da će Crna Gora nastaviti da uključuje prioritete iz Strategije EU za Dunavski region u svoje nacionalne operativne programe kako bi osigurala dostizanje ciljeva koji proizilaze iz ovog strateškog dokumenta.

„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju zahtjeva Kohezione politike EU. Vlada će takođe nastaviti da jača administrativne kapacitete za upravljanje IPA fondovima, a u isto vrijeme će preduzimati korake na uspostavljanju institucionalnog okvira za sprovođenje Kohezione politike EU“, kazala je Marović, dodajući  da će Vlada aktivno raditi na stvaranju sinergije između Strategije EU za Dunavski region i Strategije EU za Jadransko-jonski region.

Na sastanku ministara je poručeno da je za sprovođenje Strategije potrebno liderstvo i istinska posvećenost sa najvećeg političkog nivoa. Saradnja svih zemalja u Dunavskom regionu može pomoći u prevazilaženju postojećih i budućih izazova, uključujući klimatsku i energetsku krizu, te rusku invaziju u Ukrajini. Pored toga, ministri su pozvali na veći stepen sinergije između makroregionalnih strategija, Kohezione politike Evropske unije i procesa proširenja EU. Posebno je istaknuta potreba za veće uključivanje mladih u sprovođenje ove Strategije, posebno u svjetlu činjenice da je 2022. godina proglašena za Evropsku godinu mladih. U tom smislu, preduzeti su koraci na uspostavljanju Dunavskog savjeta mladih, za koji se očekuje da bude mehanizam za institucionalno uključivanje mladih u sprovođenje ove Strategije.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...