Naslovnica Press info Press IPA Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region

Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region

„Crna Gora ostaje potpuno posvećena  sprovođenju Strategije EU za Dunavski region“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović učestvujući na virtuelnom sastanku ministara zaduženih sa implementaciju Strategije EU za Dunavski region (EUSDR).

Kako je istakla, aktivna uloga Crne Gore u sprovođenju makroregionalnih strategija je važan element procesa pristupanja Evropskoj uniji.

„Kroz tijesnu saradnju sa zemljama članicama EU, Crna Gora stiče vrijedno iskustvo koje države priprema za uspješno korišćenje strukturnih fondova EU. Kroz ovaj program nastojimo da damo konkretan doprinos za inovativniji, zeleniji, energetski efikasniji i povezaniji Dunavski region“, poručila je Marović.

Sastanak je organizovan u susret 11. Godišnjem forumu o sprovođenju Strategije EU za Dunavski region, koji se od 19. do 20. oktobra održava u Košicama u okviru ukrajinskog predsjedavanja Strategijom.

Ističući da je ruska invazija na Ukrajinu pogodila čitavu Evropu, a posebno Dunavski region, Marović je kazala da je rat u Ukrajini dodatni razlog da budemo jedni uz druge u prevazilaženju aktuelnih i budućih izazazova.

„Zemlje Dunavskog regiona dijele zajedničke potencijale i izazove, kao i zajedničku budućnost. Za dalje uspješno sprovođenje Strategije EU za Dunavski region i prosperitet ovog regiona ključna je veća politička posvećenost svih zemalja“, navela je Marović.

Naglasila je i da će Crna Gora nastaviti da uključuje prioritete iz Strategije EU za Dunavski region u svoje nacionalne operativne programe kako bi osigurala dostizanje ciljeva koji proizilaze iz ovog strateškog dokumenta.

„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju zahtjeva Kohezione politike EU. Vlada će takođe nastaviti da jača administrativne kapacitete za upravljanje IPA fondovima, a u isto vrijeme će preduzimati korake na uspostavljanju institucionalnog okvira za sprovođenje Kohezione politike EU“, kazala je Marović, dodajući  da će Vlada aktivno raditi na stvaranju sinergije između Strategije EU za Dunavski region i Strategije EU za Jadransko-jonski region.

Na sastanku ministara je poručeno da je za sprovođenje Strategije potrebno liderstvo i istinska posvećenost sa najvećeg političkog nivoa. Saradnja svih zemalja u Dunavskom regionu može pomoći u prevazilaženju postojećih i budućih izazova, uključujući klimatsku i energetsku krizu, te rusku invaziju u Ukrajini. Pored toga, ministri su pozvali na veći stepen sinergije između makroregionalnih strategija, Kohezione politike Evropske unije i procesa proširenja EU. Posebno je istaknuta potreba za veće uključivanje mladih u sprovođenje ove Strategije, posebno u svjetlu činjenice da je 2022. godina proglašena za Evropsku godinu mladih. U tom smislu, preduzeti su koraci na uspostavljanju Dunavskog savjeta mladih, za koji se očekuje da bude mehanizam za institucionalno uključivanje mladih u sprovođenje ove Strategije.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...