Naslovnica Pregovaračka poglavlja 23. pravosuđe i temeljna prava Crna Gora posvećena reformama u oblasti vladavine prava

Crna Gora posvećena reformama u oblasti vladavine prava

Zvaničnici Evropske komisije i predstavnici relevantnih crnogorskih institucija analizirali su najvažnije elemente kompleksne oblasti vladavine prava i ključne naredne korake na desetom sastanku Pododbora između EU i Crne Gore za pravdu, slobodu i bezbjednost, koji je održan 17. i 18. marta 2021. godine.

Na sastanku, održanom online, posebno je razmatrano ispunjenje obaveza koje je Crna Gora preuzela u okviru pregovora o pristupanju EU u glavnim oblastima politike obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, koje se između ostalog odnose na reformu pravosuđa, temeljna prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosudnu saradnju, saradnju u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga i protiv terorizma, kao i migracije i upravljanje granicama.

Obraćajući se u ime Evropske komisije, šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner je rekao:

„Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, ključni je element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupnu dinamiku crnogorskih pregovora o pristupanju EU. Da bi dalje napredovala na svom putu ka EU, vaša zemlja sada treba da ispuni privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. Da bi postigla ovaj važan korak, vaša zemlja mora intenzivirati napore i postići rezultate, posebno u ključnim problematičnim područjima, kao što su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe je važno da Crna Gora ne nazaduje kada je riječ o dostignućima u oblasti pravosuđa, da crnogorsko pravosuđe pokaže posvećenost punoj i nedvosmislenoj implementaciji reformi i da se u parlamentu postigne politički konsenzus oko preostalih imenovanja u pravosuđu. Konačno, depolitizovane i profesionalne javne institucije treba da rade na nepristrasan način u interesu svih građana, nadovezujući se na napredak postignut proteklih godina. Pozdravljamo vladinu posvećenost reformskom programu usmjerenom ka članstvu u EU, kao i veoma snažnu podršku crnogorskih građana integraciji u EU. Evropska unija i njene države članice, zajedno sa našim partnerima, spremne su da pomognu Crnoj Gori da odlučnije krene ka EU“.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić je poručila da je strateško opredjeljenje Crne Gore da postane sljedeća članica Evropske unije, te da će svi kapaciteti biti i dalje usmjereni na ispunjavanje kriterijuma  iz agende pristupanja EU, s fokusom na dobijanje izvještaja o privremenim mjerilima za 23 i 24.

„Vlada je odlučna da sprovede suštinsku reformu vladavine prava, uključujući ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Kao što je istaknuto u ekspozeu premijera, nova Vlada će donijeti pravdu svojim građanima i boriti se protiv korupcije kao negativnog socijalnog i političkog fenomena, slijedeći princip „nulte tolerancije na korupciju“. Pododbor je prilika da se čuje kako Vladina perspektiva, tako i svih najvažnijih institucija u Crnoj Gori, uključujući pravosudje i tužilaštvo, budući da je reforma vladavine prava zajednički zadatak cijelog društva. “, poručila je Kordić.

 Ona je istakla da se sada mora „podvući crta“ s obzirom na značajan stepen ispunjenosti 83 privremena mjerila i usredsrediti na planiranje prioriteta u konsultaciji sa Evropskom komisijom, s obzirom da se i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, kao i mehanizmi praćenja i izvještavanja moraju unaprijediti.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, je u uvodnom izlaganju kazao da ministarstvo na čijem je čelu nastavlja da ulaže napore na planu ostvarenja pozitivnih praksi, posebno kada je u pitaju proces reforme pravosuđa, na način koji bi bio efikasniji i u većoj mjeri usklađen s Ustavom. Naglasio je da nije lako ispuniti navedena dva kriterijuma ali i da neće odustati od te namjere.

Kada su u pitanju zakonodavne reforme u oblasti pravosuđa, ministar Leposavić je saopštio da nijesu potrebne velike promjene u odnosu na ustavne reforme iz 2013. ali da treba precizirati određene zakonske odredbe kako bi se pojačao sistem uzajamne kontrole te time otvorio prostor za dalje reforme.

U pogledu inicijative za izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu i donošenje novog Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, ukazao je da Vlada i ministarstvo koje predstavlja teže pozitivnim promjenama i realizaciji reformi na način koji će biti u skladu s Ustavom i evropskom praksom, uključujući mišljenje Venecijanske komisije. Dodatno, naglasio je da Vlada želi da obezbijedi širok dijalog na ovu temu, kako na unutrašnjem planu, tako i s evropskim partnerima. To potvrđuje činjenica da je nedavno raspisan javni poziv o konsultacijama na temu predmetnih zakona kao i da su ovi zakoni proslijeđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, poručio je da evropske integracije jesu i ostaju prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore. On je istakao da će MUP, nakon prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, učiniti sve da afirmiše ono što je dobra postojeća praksa, ali i da efikasno promijeni ono što je zrelo za drugačiji pristup.

U tom smislu, kao posebno važan, ministar Sekulović istakao je prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima, u koji su uključene preporuke ekperata Evropske komisije. Ne manje bitnim ocijenio je i transparentnost i posvećenost u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava. Naglasio je da će EU u Crnoj Gori imati pouzdanog partnera, koji će uvijek saopštavati potpunu istinu, predstavljati realnu sliku stanja stvari, ali i narednih koraka u unapređenju postojećih pitanja koja nisu na zadovoljavajućem nivou, uz stabilnost u promjenama.

Sastanak Pododbora dio je redovnog političkog dijaloga između EU i Crne Gore, koji se održava u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...