Naslovnica Info Press info Crna Gora posvećena uspješnom korišćenju EU fondova i u novoj finansijskoj perspektivi

Crna Gora posvećena uspješnom korišćenju EU fondova i u novoj finansijskoj perspektivi

,,Nastavak pravovremenog isprovođenje projekata i dobra koordinacija svih aktera u sistemu za upravljanje fondovima EU od velike su važnosti za ispunjenje obaveza iz procesa pristupanja EU’’, poručeno je sa današnjeg sastanka Nadglednog IPA odbora, organizovanog u onlajn formatu.

Sastankom je, sa strane Crne Gore, kopredsjedavala glavna pregovaračica i nacionalna IPA koordinatorka, Zorke Kordić, uz učešće predstavnika resornih ministarstava, nevladinih organizacija, Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Glavna pregovaračica je podsjetila na najznačajnija postignuća u oblasti korišćenja fondova EU tokom 2021. godine.

Kada je riječ o IPA II finansijskoj perspektivi, ukazala je da se uprkos izazovnom periodu uzrokovanom pandemijom COVID – 19 uspješno i nesmetano sprovode projektne aktivnosti.  Takođe je konstatovala nastavak uspješnog sprovođenja projekata u okviru svih devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora.

U pravcu daljeg uspješnog korišćenja EU fondova, Kordić je istakla da se tokom 2021. godine posvećeno radilo na izradi projektnih predloga za program IPA 2021, za koji je EU opredijelila ukupno 32,4 miliona eura bespovratnih sredstava.

Kada je riječ o budućim aktivnostima,  istakla je da je veoma važno da se finansijska sredstva usredsrede na strateški značajne projekte, koji će imati uticaj kako na društveno-ekonomski razvoj, tako i na ispunjenje obaveza iz procesa pristupanja EU.

,,Višemjesečni predani rad i konsultacije sa svim relevantnim institucijama doprinijele su i izradi prvih nacrta akcionih dokumenata za program IPA 2022 i sveobuhvatnog Strateškog odgovora Crne Gore za IPA III programe, koji će poslužiti kao osnov za buduću izradu projekata u skladu sa sektorskim i nacionalnim potrebama, kao i prioritetima EU.’’, kazala je Kordić.

U ime Evropske komisije, vršiteljka dužnosti šefice Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Barbara Hesus Žimeno, poručila je da su sredstva Evropske unije usmjerena na podršku sprovođenju najvažnijih reformi u okviru pregovaračkog procesa, kao i na dalje jačanje infrastrukture.

Ona je poručila da uspjeh Crne Gore u korišćenju sredstava EU ubrzava pretpristupni proces i doprinosi njegovom kvalitetu, te da u narednom periodu Crna Gora mora iskoristiti priliku da unaprijedi koordinaciju spoljne finansijske pomoći i poboljša vezu sa procesom reformi.

Dosadašnja praksa korišćenja raspoloživih EU sredstava predstavlja snažan podsticaj da se dalji rad nastavi još intenzivnije i posvećenije, uz uvažavanje iskustva i svih naučenih lekcija, zaključeno je na sastanku.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...