Naslovnica Info Press info Crna Gora pristupila Programu certifikacije opština

Crna Gora pristupila Programu certifikacije opština

Podgorica, Budva, Danilovgrad, Bijelo Polje i Žabljak prve su crnogorske lokalne samouprave koje su ušle u Program certifikacije opština po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i dobile priliku da unaprijede poslovnu klimu u skladu sa najboljim EU praksama.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sitem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da se nada da će tih pet lokalnih samouprava, koje su se uključile u Program certifikacije, u periodu od godinu ili dvije već biti u prilici da dobiju slične certifikate.

“Uvažavajući da je Crna Gora relativno mali sistem, reforme bi morale biti efikasnije i sa vidljivijim rezultatima nego što to trenutno jesu. Prioritet je imati modernizovane servise lokalnih samouprava, kroz otvoren i partnerski odnos sa privredom”, rekla je Bošković na regionalnom kongresu na kojem je Crna Gora zvanično pristupila BFC SEE-u.

13170746 1175343349167183 1381187886 o

Konges je organizovalo Ministarstvo finansija Crne Gore i NALED iz Srbije, uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga, putem kojeg vlade Njemačke i Švajcarske podržavaju BFC SEE.

Bošković je kazala da su svi svjesni da bez novih investicija i rasterećivanja privrede novih nameta nema prosperiteta, ni prihoda za lokalne samouprave.

“Lokalna administracija je jako važna, jer svi naši privrednici, građani i strani investirori se na dnevnoj osnovi obraćaju lokalnim šalterima. U uslovima kada je investitorima omogućen širok spektar za ulaganje, svaka zemlja je jedna drugoj konkurencija, a svaki grad konkurencija susjednom, svi imamo agendu mjera za unaprijeđenje konkurentskih prednosti te iako se takmičimo ko je u kojoj oblasti bolji, imamo svi manje-više slične probleme”, rekla je Bošković.

Ona je navela da se radi o složenoj i neefikasnoj administraciji i dugim procedurama, što dovodi do rasta troškova jedne investicije.

“Kreiranje povoljnih uslova za investicije kroz reforme na lokalnom nivou preduslov je daljeg ekonomskog rasta. Novi unaprijeđeni elektronski servisi, jednošalterske procedure i efikasna poreska administracija, smanjeni troškovi poslovanja čine sistem lokalne samouprave pristupačniji građanima i privredi”, smatra Bošković.

13161043 1175343342500517 851517485 o

Predsjedavajući Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje, Saša Drezgić, čestitao je Crnoj Gori uključenje u taj projekat.

“Smatram da je Crna Gora puno napravila u smislu državne politike i mjere podsticaja u pogledu unaprijeđenja investicija, a svakako je ovo još jedan veliki uspjeh da se lokalne sauprave uključe u taj proces”, poručio je Drezgić.

On je kazao da pristupanje Crne Gore BFC SEE-u označava novu fazu u okviru njihovog projekta.

“Danas ulazi Crna Gora, ali u razgovorima smo sa čitavim nizom država koje pokazuju interes. Nadam se da ćemo uspjeti da u kratkom roku uključimo niz zemalja u ovaj proces”, dodao je Drezgić.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Željko Ožegović, rekao je da Vlada Srbije snažno podržava proces regionalnog povezivanja i regionalne inicijative i širenje opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

“Ekonomska kriza od zemalja jugoistočne Evrope zahtijeva zajednički nastup u smislu promocije regiona investitorima. Kroz ovaj proces kreiramo jedno drugačije ekonomsko okruženje i radimo na političkoj stabilnosti”, kazao je Ožegović.

On je ocijenio da bi na nacionalnom nivou trebalo raditi na poboljšanju zakonodavstva, ali da je bitno i angažovanje na lokalnom.

“Kroz ovaj proces standardizacije prošla je 31 lokalna samouprava u Srbiji. Te opštine privuku dvostruko više investicija nego druge, što govori o kvalitetu ovog programa”, naveo je Ožegović.

13161448 1175343345833850 869442595 o

Menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga, Christophe Di Marco, čestitao je predstavnicima 15 opština koje su odlučile da apliciraju za njihovu šemu certifikacije, koje su prošle kroz duži i izazivni proces kako bi se osigurali da pružaju kvalitetne usluge.

“Pridruživanje našoj mreži i grupi opština koje su dobile certifikate znači da se pridružujete nečemu što možemo nazvati ligom opština predvodnica u JIE”, rekao je Di Marco.

On je kazao da je od izuten važnosti priključivanje Crne Gore tom program, kao i da će GIZ Otvoreni fond pružiti potrebnu podršku kako bi sprovodili BFC certifikaciju u Crnoj Gori.

U BFC SEE-u su od 2012. uključene Srbija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Na konresu certificate o povljnom poslovnom okruženju dobilo je 15 lokalnih samouprava, po četiri iz Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH, dva iz Hrvatske i jedna iz Srbije, čime se broj opština certifikovanih po zajedničkom BFC SEE stantdarsdu popeo na 26.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regionu unaprijeđenju poslovno okruženje kroz BFC program, koji nudi jasan putokaz kako da dostignu visok nivo kvaliteta usluga koje pružaju privredi i potencijalnim investitorima.

U periodu od 2012. do prošle godine opštine certifikovane po mjeri privrede privukle su gotovo milijardu eura stranih investicija, što je u prosjeku tri puta više od konkurenata koji nemaju certifikat.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...