Naslovnica Info Intervjui Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora u ovom momentu strepi od narednih reakcija Evropke unije, naročito nakon posljednjih izjava u kojima su nam evropski zvaničnici zaprijetili zamrzavanjem pregovora. Ipak, u Ministarstavu evropkih poslova uvjeravaju da oni predano rade, i upozoravaju da doprinos moraju dati i oni koji biraju čelnike pravosuđa. No, politikolozi uvjeravaju da to nije dovoljno, i pozivaju sve da se probude – zbog građana.

I pored nesporne podrške građana da postanemo dio evropske zajednice Brisel je za nas u ovom momentu tako blizu, a tako daleko. Evropska unija nas je opominjala svako malo, a krajem decembra zaprijetili su nam i prekidom pregovora zbog političke situacije u zemlji…. No, u Ministarstvu evropskih poslova ocjenjuju da su oni uradili svoj dio posla.

“Nastavili smo s redovnom komunikacijom,i saradnjom institucija EU, takođe obavili smo niz sastanaka koji su doprinijeli rješavanju nekih izazova koje smo imali u prethodnoj godini”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

To ipak nije dovoljno, upozorava politikološkinja Nikoleta Đukanović. Naprotiv.

“Opomene koje su došle sa međunarodnih adresa govore da smo se previše udaljili i da smo prekoračili sve mjere u toj saradnji s evropskim partnerima. Nije teško vratiti se ali se bojim da za to trenutno ne postoji politička volja”, kazala je Đukanović.

A da bi Evropska unija Crnu Goru sada posmatrala drugačijim očima mora da vidi da sarađuju sve tri grane vlasti što sada nije slučaj- odgovaraju iz Ministarstva evropskih poslova.

“Međutim, još ostaju izazovi, poput izbora nezavisnih institucija sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika kao i izbor VDT-a”, kazala je Žižić.

I onda se postavlja pitanje kada će nam Brisel i zvanično otvoriti vrata. O datumu je i nakon više od deset godina od otvaranja pregovora rano govoriti.

“Vrlo je nezahvalno spekulisati o istom jer on ne zavisi isključivo od nas, pored svih napora koje sama Vlada čini ka tom putu i mininistravo ipak postoji i druga strana a to je koliko je raspoloženje članica EU”, kazala je Žižić.

A proces proširenja u vrhu je prioriteta Evropske unije. Kako se povjerenje stiče godinama, ostaje da se nadamo da imamo dovoljno kredita da pregovore ipak privedemo kraju.

IZVOR: RTCG

Saopštenja

Drugi poziv Programa Dunavskog regiona pomjeren za kraj oktobra

0
Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona biće objavljen krajem oktobra 2023. godine, umjesto prvobitno planiranog datuma početkom oktobra. Kako je...

Crna Gora otvorena da iskustva i ekspertizu iz pregovaračkog procesa podijeli sa makedonskom administracijom

0
Crna Gora  i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose i sadržajnu saradnju. Sjeverna Makedonija cijeni dostignuća Crne Gore i otvorenost da iskustva i ekspertizu...

Predstavnici MEP-a učestvovali na Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine EU

0
Predstavnici Ministarstva evropskih poslova učestvovali su u Regionalnoj konferenciji o pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije održanoj u Beogradu 26. septembra povodom Evropskog...

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...