Naslovnica Info Intervjui Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora u ovom momentu strepi od narednih reakcija Evropke unije, naročito nakon posljednjih izjava u kojima su nam evropski zvaničnici zaprijetili zamrzavanjem pregovora. Ipak, u Ministarstavu evropkih poslova uvjeravaju da oni predano rade, i upozoravaju da doprinos moraju dati i oni koji biraju čelnike pravosuđa. No, politikolozi uvjeravaju da to nije dovoljno, i pozivaju sve da se probude – zbog građana.

I pored nesporne podrške građana da postanemo dio evropske zajednice Brisel je za nas u ovom momentu tako blizu, a tako daleko. Evropska unija nas je opominjala svako malo, a krajem decembra zaprijetili su nam i prekidom pregovora zbog političke situacije u zemlji…. No, u Ministarstvu evropskih poslova ocjenjuju da su oni uradili svoj dio posla.

“Nastavili smo s redovnom komunikacijom,i saradnjom institucija EU, takođe obavili smo niz sastanaka koji su doprinijeli rješavanju nekih izazova koje smo imali u prethodnoj godini”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

To ipak nije dovoljno, upozorava politikološkinja Nikoleta Đukanović. Naprotiv.

“Opomene koje su došle sa međunarodnih adresa govore da smo se previše udaljili i da smo prekoračili sve mjere u toj saradnji s evropskim partnerima. Nije teško vratiti se ali se bojim da za to trenutno ne postoji politička volja”, kazala je Đukanović.

A da bi Evropska unija Crnu Goru sada posmatrala drugačijim očima mora da vidi da sarađuju sve tri grane vlasti što sada nije slučaj- odgovaraju iz Ministarstva evropskih poslova.

“Međutim, još ostaju izazovi, poput izbora nezavisnih institucija sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika kao i izbor VDT-a”, kazala je Žižić.

I onda se postavlja pitanje kada će nam Brisel i zvanično otvoriti vrata. O datumu je i nakon više od deset godina od otvaranja pregovora rano govoriti.

“Vrlo je nezahvalno spekulisati o istom jer on ne zavisi isključivo od nas, pored svih napora koje sama Vlada čini ka tom putu i mininistravo ipak postoji i druga strana a to je koliko je raspoloženje članica EU”, kazala je Žižić.

A proces proširenja u vrhu je prioriteta Evropske unije. Kako se povjerenje stiče godinama, ostaje da se nadamo da imamo dovoljno kredita da pregovore ipak privedemo kraju.

IZVOR: RTCG

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...