Naslovnica Info Intervjui Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora strahuje od narednih reakcija Evropske unije

Crna Gora u ovom momentu strepi od narednih reakcija Evropke unije, naročito nakon posljednjih izjava u kojima su nam evropski zvaničnici zaprijetili zamrzavanjem pregovora. Ipak, u Ministarstavu evropkih poslova uvjeravaju da oni predano rade, i upozoravaju da doprinos moraju dati i oni koji biraju čelnike pravosuđa. No, politikolozi uvjeravaju da to nije dovoljno, i pozivaju sve da se probude – zbog građana.

I pored nesporne podrške građana da postanemo dio evropske zajednice Brisel je za nas u ovom momentu tako blizu, a tako daleko. Evropska unija nas je opominjala svako malo, a krajem decembra zaprijetili su nam i prekidom pregovora zbog političke situacije u zemlji…. No, u Ministarstvu evropskih poslova ocjenjuju da su oni uradili svoj dio posla.

“Nastavili smo s redovnom komunikacijom,i saradnjom institucija EU, takođe obavili smo niz sastanaka koji su doprinijeli rješavanju nekih izazova koje smo imali u prethodnoj godini”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

To ipak nije dovoljno, upozorava politikološkinja Nikoleta Đukanović. Naprotiv.

“Opomene koje su došle sa međunarodnih adresa govore da smo se previše udaljili i da smo prekoračili sve mjere u toj saradnji s evropskim partnerima. Nije teško vratiti se ali se bojim da za to trenutno ne postoji politička volja”, kazala je Đukanović.

A da bi Evropska unija Crnu Goru sada posmatrala drugačijim očima mora da vidi da sarađuju sve tri grane vlasti što sada nije slučaj- odgovaraju iz Ministarstva evropskih poslova.

“Međutim, još ostaju izazovi, poput izbora nezavisnih institucija sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika kao i izbor VDT-a”, kazala je Žižić.

I onda se postavlja pitanje kada će nam Brisel i zvanično otvoriti vrata. O datumu je i nakon više od deset godina od otvaranja pregovora rano govoriti.

“Vrlo je nezahvalno spekulisati o istom jer on ne zavisi isključivo od nas, pored svih napora koje sama Vlada čini ka tom putu i mininistravo ipak postoji i druga strana a to je koliko je raspoloženje članica EU”, kazala je Žižić.

A proces proširenja u vrhu je prioriteta Evropske unije. Kako se povjerenje stiče godinama, ostaje da se nadamo da imamo dovoljno kredita da pregovore ipak privedemo kraju.

IZVOR: RTCG

Saopštenja

Raspisan četvrti Poziv za projekte prekogranične saradnje sa Albanijom

0
Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom EU,  na današnjoj konferenciji za medije, zvanično su predstavili četvrti Poziv za...

Miler: Odlučan i opipljiv napredak u vladavini prava hitno potreban u 2023. godini

0
„Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske...

Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije održaće se 22. i 23. marta 2023. u Podgorici,...

3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i Kosova

0
Deset novih prekograničnih projekata podržano je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sa 3,2 miliona eura. Zajedničke...

Premijer Abazović na Kolegijumu za pregovore: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

0
„U što skorijem roku ćemo unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja EU, vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture. To je ključno...