Naslovnica Info Press info Crna Gora treba da ubrza reforme i postavi ambiciozan cilj za ispunjavanje...

Crna Gora treba da ubrza reforme i postavi ambiciozan cilj za ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24

Crna Gora sada treba da se fokusira na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava 23 i 24, što bi predstavljalo veliku prekretnicu u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, i omogućilo zemlji da ubrza pristupni proces i otpočne zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, saopštio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler.

Na sastanku koji je organizovan sa ciljem sagledavanja pristupnih pregovora Crne Gore i definisanja daljih koraka potrebnih za ubrzanje procesa evropskih integracija, Miler je pozdravio posvećenost koju su sve nadležne institucije iskazale da daju prioritet reformskim naporima u svojim oblastima u pravcu zatvaranja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Naglasio je da Crna Gora treba da iskoristi novi zamah politike proširenja EU i sprovede prijeko potrebne reforme povezane sa EU. U tom cilju, naveo je Miler, Crna Gora može da računa na široku političku, ekspertsku i finansijsku podršku EU, uključujući i kroz značajne investicije u okviru planiranog Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

“Činjenica da danas na sastanku imamo čelnike svih relevantnih institucija u oblasti vladavine prava govori sama za sebe o našem zajedničkom opredjeljenju, zajedničkoj odgovornosti i snažnoj svijesti o momentu u kojem se nalazimo”, kazala je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević.

Ona je poručila da je jučerašnji izbor sedmog sudije Ustavnog suda dobar signal u ovom kontekstu i, ujedno, snažan podsticaj našoj zemlji na putu ka članstvu u EU i dodala da će kompletiranje Ustavnog suda definitivno otvoriti novu perspektivu pristupnih pregovora.

“Veoma smo svjesni činjenice da tek treba izabrati novog Vrhovnog državnog tužioca, tri člana Sudskog savjeta, kao i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Nakon sedmog sudije Ustavnog suda, nadamo se da ćemo u kratkom roku imenovati i preostale visoke pozicije u pravosuđu. Za taj cilj će biti potreban konstruktivan dijalog u Parlamentu i prilično sam uvjerena da smo na dobrom putu da ga ostvarimo”, kazala je Gorčević.

Ministarka Gorčević je naglasila da se, uz imenovanja, vrijedno radi i na sprovođenju svih neophodnih aktivnosti koje vode ka ispunjenju preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, posebno u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medija.

Podsjetila je i da da su reforme u klasteru vladavine prava jedan od preduslova da Crna Gora dobije finansijska sredstva u okviru Novog plana rasta, što predstavlja dodatni razlog da se sve ključne aktivnosti u ovoj oblasti sprovedu u najskorije vrijeme.

“Ono što vam danas mogu obećati, sa pozicije ministarke evropskih poslova, jeste da ćemo uložiti maksimalne napore da ubrzamo proces evropske integracije. To dugujemo najviše građanima Crne Gore, koji su predugo čekali da se ovaj trenutak desi”, poručila je Gorčević.

Ministarstvo evropskih poslova je na današnjem sastanku sa visokim predstavnicima Evropske komisije okupilo čelnike svih relevantnih institucija u oblasti vladavine prava. Sastanku su, pored ministarke Gorčević, prisustvovali i ministri pravde i unutrašnjih poslova Andrej Milović i Danilo Šaranović.

U ime sudske vlasti na sastanku su bili v.d. predsjednica Sudskog Savjeta Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, predsjednik Višeg suda u Podgorici, Boris Savić, v.d. vrhovne državne tužiteljke, Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović.

Ispred uprave policije govorili su v.d. direktora Uprave policije, Nikola Terzić i načelnici odsjeka za Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove i Grupe u Specijalnom policijskom odjeljenju Ivan Jokić i Vukosav Ivanović.

Sastanku je prisustvovala i Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjB4kLq

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...