Naslovnica Info Press info Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom EU. Njen cilj je podizanje svijesti o dubokim vezama između zdravlja biljaka i svakodnevnog života, stimulišući aktivizam građana u zaštiti zdravlja biljaka.

Kampanju vode Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), Evropska komisija (EK) i 22 evropske zemlje. Ove godine, kampanja obuhvata 21 državu članicu i jednu zemlju kandidata, što predstavlja dvostruko veći opseg u odnosu na prethodnu godinu: Belgiju, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Letoniju, Litvaniju, Maltu, Poljsku, Portugal, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Crnu Goru.

„Zdravlje biljaka utiče ne samo na životnu sredinu, ekonomiju i evropski lanac ishrane, već i na našu sadašnjicu i našu budućnost – održavajući biljke zdravima, štitimo život. Zato možemo reći da smo ponosni na uključenost građana Evrope u ovu temu, što pokazuje najveće do sada učešće država članica u kampanji“, izjavio je Tobin Robinson, rukovodilac EFSA jedinice za biljke, koji je ovu kampanju predstavio na simpozijumu pod nazivom „Zdravlje biljaka bez granica“ u okviru belgijskog predsjedavanja Savjetom EU u Briselu.

Kako zdravlje biljaka utiče na naše živote?

Biljke čine 80% hrane koju jedemo i prečišćavaju vazduh koji udišemo. Ali to nije sve: zdrave biljke znače dobar poljoprivredni prinos, što utiče na dostupnost hrane i cijene hrane za potrošače. Klimatske promjene i aktivnosti ljudi kao što su trgovina i putovanja predstavljaju veliki pritisak za biljke, a širenje biljnih štetnih organizama i bolesti može imati razorne ekonomske i ekološke posljedice. Sjetimo se plemenjače krompira koja je sredinom 19. vijeka dovela do razornog gubitka usjeva i bila glavni uzrok Velike gladi u Irskoj.

U novije vrijeme poznat je primjer bakterija Xylella fastidiosa koja se pojavila prvi put u Evropi i uništila na milione stabala masline u Apuliji, italijanskoj regiji, od kojih su neka bila stara više stotina godina, a njeno širenje širom južne Evrope pričinjava velike štete i na drugim biljnim vrstama – ukrasnom bilju, bademima, vinovoj lozi.

Iskustvo Crne Gore

Crna Gora je prethodnih godina postala domaćin jednog novog značajnog štetnog organizma palmi – crvenog surlaša palmi, koji je uništio veliki broj kanarskih palmi i značajno narušio ljepotu mnogih šetalista i bašti na crnogorskom primorju. Sada je za njegu i održavanje osjetljivih vrsta palmi neophodno vršiti preventivna hemijska tretiranja protiv ovog insekta. Ovaj slučaj je osim štete donio i pouku.

Štetni organizmi bilja brzo se šire i pričinjavaju velike štete, ako se ne preduzmu hitne, organizovane mjere na širokom području. Samo hitna i efikasna akcija, nakon pojave novog opasnog štetnog organizma bilja može spriječiti njeno širenje i dalju štetu  Zbog toga je neophodno širenje informacija o rizicima od takvih pojava.

Međutim, mnogi građani Evrope još uvijek nemaju dovoljno znanja o tome zašto je zdravlje biljaka važno. Kampanja #PlantHealth4Life ima za cilj podizanje kolektivne svijesti o rizicima po zdravlje biljaka i o ulozi koju svako od nas ima u zaštiti biljaka.

„Informisani građani Evrope, naoružani tačnim informacijama o zdravlju biljaka, mogu pomoći u zaštiti i očuvanju našeg biodiverziteta“, rekla je Kofler Beri, zamjenica generalnog direktora za održivost hrane pri Direktoratu za zdravlje i bezbjednost hrane (DG SANTE).

Angažovanost svakog građanina Evrope ključna je za održavanje zdravlja biljaka. Posjetite vebsajt kampanje #PlantHealth4Life – link: https://www.efsa.europa.eu/en/plh4l i saznajte kako možete zaštititi zdravlje biljaka. Pronaći ćete resurse dostupne na svim jezicima EU, uključujući saopštenja, objave na društvenim mrežama koje možete podijeliti na vašim kanalima i video zapise.

Oni će vam možda biti naročito korisni ako ste:

  • Znatiželjni putnik koji voli da istražuje svijet i prirodu.
  • Baštovan koji uzgaja i brine se o svom povrću, cvijeću i drveću kod kuće, u svom dvorištu ili na svom balkonu.
  • Roditelj zabrinut za hranu koju djeca jedu i koji želi da zaštiti poljoprivredne zajednice, životnu sredinu i biodiverzitet za buduće generacije.

Ove godine nudimo brojne mogućnosti za učešće u kampanji koja će biti prisutna na sajmovima, izložbama i u školama u zemljama učesnicama. Pogledajte nacionalnu stranicu vebsajta kampanje kako biste se upoznali s dešavanjima u vašoj zemlji i pratite nas kako biste dobili više informacija kroz naredne objave!

Agencija sarađuje sa zainteresovanim stranama na promovisanju koherentnosti naučnih savjeta na nivou EU i obezbjeđuje naučnu osnovu za zakone i propise radi zaštite evropskih potrošača od rizika vezanih za hranu – od njive do trpeze.

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...