Naslovnica Crna Gora i EU Uspješne EU priče Crnogorska naučnica dobitnica stipendije Marija Sklodovska Kiri

Crnogorska naučnica dobitnica stipendije Marija Sklodovska Kiri

Milena Vujanović je završila studije fizike na PMF-u Univerziteta Crne Gore. Prijavila se za učešće na CERN-ovoj ljetnjoj školi za studente fizike 2015. godine. To joj je otvorilo vrata za izazovna iskustva u nauci, sve do nedavnog dobijanja prestižne stipendije za mlade naučnike u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija.

Milena nam je ispričala o svojim iskustvima rada na inovativnom projektu, s naglaskom na nedavnoj obuci za kreiranje medijskih sadržaja o naučnim istraživanjima. Ovo je nova praksa naučnih centara, kojom se nauka pokušava približiti široj javnosti na kreativan i prijemčiv način.

# Šta je AVA projekat?

AVA (Accelerators validating antimmater) je projekat finansiran od strane EU Horizont 2020, Okvirnog programa za istraživanje i inovacije, odnosno njegovog segmenta namenjenog profesionalnom usavršavanju naučnika, Akcije Marija Sklodovska Kiri. Projekat se fokusira na istraživanje antimaterije kroz kolaboraciju 5 univerziteta, 8 istraživačkih centara, od kojih je CERN jedan od njih i 13 industrijskih partnera.

Stotine visoko kvalifikovanih istraživača se prijavilo na oglas za radna mesta na projektu, a samo nas 13 je odabrano. Još dve pozicije su slobodne zbog visokog kriterijuma postavljenog od strane AVA komisije za izbor kandidata.

Cilj programa je fundamentalno istraživanje u oblasti antimaterije i unapređenje eksperimenata iz ove oblasti. Antimaterija je prilično nova oblast fizike koja pokušava da da odgovor na fundamentalna pitanja fizike koja niko pre nije postavio. Očekuju se ogromna otkrića u ovoj oblasti u narednim godinama.

# Kako sam dobila stipendiju?

Kada sam kao student PMF-a u Podgorici otišla u CERN na letnju praksu u okviru Summer Student programa dobila sam poziv od eksperta za antimateriju, dr Mihaela Dozera, da se vratim u CERN da radim fundamentalno istraživanje u ovoj oblasti na njegovom projektu tokom perioda od pola godine.

Međutim, kad sam počela da radim na projektu izvršila sam merenja koja su značajno pomogla razvoju eksperimenta. Ubrzo nakon toga su me postavili da budem odgovorna za ceo jedan sistem koji je ključan deo eksperimenta. Zbog toga i činjenice da nema puno ljudi koji su mogli da rade posao koji sam ja radila moj ugovor je produžen do kraja 2018. godine i umesto šest ja sam aktivno učestvovala u eksperimentu u CERN-u 15 meseci.

Ovo iskustvo u oblasti antimaterije, koje je nastalo zahvaljujući programu letnje praske u CERN-u, i podsticaj Mihaela Dozera su razlog što sam se prijavila za AVA projekat. Nakon prijave, imala sam intervju sa četiri fizičara sa instituta na kome trenutno radim, Cockcroft Institute of Accelerator Science and Technology. Nedelju dana kasnije dobila sam ponudu i vrlo brzo sam morala da donesem odluku. U tom periodu sam imala par ponuda za doktorske programe na nekoliko velikih univerziteta u Engleskoj i u CERN-u, uključujući vodeći eksperiment u oblasti antimaterije na svetu, ALPHA.

Odlučila sam se za AVA projekat jer uslovi koje nudi H2020 Marija Kiri akcija se ne dobijaju na tom nivou u ostalim programima.

# Šta ću raditi u okviru stipendije?

Veliki deo projekta fokusira se na unapređivanje profesionalnih veština u oblasti fizike i kompjuterskih nauka i to je propraćeno brojnim školama, radionicama i konferencijama. Direktan rad na akceleratorima je izuzetno važan tako da je akcenat stavljen na to. Pored toga, organizuju se brojne radionice i obuke vezane za unapređenje veština u vezi s medijima, kako pisati i objavljivati radove i prezentacije, kako organizovati naučne skupove, voditi istraživački tim, patentirati izume i slično.

# Šta očekujem da postignem na kraju? Kako će se to odraziti na dalju karijeru?

Po rečima Karstena Velša, mog supervizora i koordinatora projekta, cilj projekta je da se stvori sledeća generacija vrhunskih istraživača koji će steći iskustvo i veštine potrebne da zauzmemo pozicije lidera istraživačkih grupa, profesora na univerzitetima, projekt menadžera u industriji i slično. Ne znam da li ću ja uspeti jednog dana da dođem do tih pozicija i trenutno ne razmišljam o tome. Za sad mi je cilj da naučim što više i da jednog dana prerastem u istraživača kojem težim da postanem. AVA projekat će mi definitivno u tome puno pomoći.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Saopštenje za medije projekta AVA, povodom treninga o pomociji nauke u medijima

Kolaboracija između privrede i akademije omogućila medijski trening za istraživače u projektu Evropske unije

AVA predstavlja mrežu između univerziteta, naučnih centara (kao što je CERN) i privrede. Projekat je finansiran od strane Evropske unije i omogućava revolucionarna istraživanja u oblasti antimaterije.

Mladi istraživači AVA projekta (Accelerators validating antimatter) kojim koordinira Univerzitet u Liverpulu, učestvovali su u inovativnom treningu koji bi im omogućio da promovišu svoje istraživanje koristeći film i video.

Ovaj jednonedelji program je održan u MediaCityUK, internacionalnom habu za tehnologiju, inovacije i kreativnost.

Profesor Karsten Velš (Carsten Welsch), šef odsjeka za fiziku na Univerzitetu u Liverpulu i koordinator AVA projekta, kaže: ,,Tokom cijele svoje karijere, uspješni istraživači često moraju da promovišu i reklamiraju svoja istraživanja koristeći profesionalne medijske tehnike. Ovaj program je omogućio trening posvećen isključivo tome – razvijanju medijskih vještina koje će AVA istraživači moći da primijene u svojoj karijeri. Kao rezultat ove nedjelje, AVA istraživači su potpuno samostalno kreirali svoj video: AVA – Nature (antimatters).’’

Nedjelja je počela upoznavanjem s kreativnim procesom od strane Carbon Digital-a. Ova više puta nagrađivana kompanija je jedan od partnera na AVA projektu i u prošlosti su radili sa BBC, Sony i Unilever-om. Istraživači su počeli rad na pre-produkciji; pisanje teksta, opšti izgled i ton filma je dogovoren. Nakon toga su naučili tehnike korišćenja kamere, svjetla, snimanja sa zelenim ekranom i svi su imali priliku da se oprobaju pred kamerom.

U postprodukciji, grupa je identifikovala svoje jače strane pa su se podijelili u manje grupe gdje su se posvetili raznim djelovima filma. To je uključilo stvaranje animacija, editovanje, muziku i specijalne efekte kao i produkciju finalne verzije. AVA istraživači su aktivno učestvovali u svim koracima kreiranja videa.

Profesor Velš, koji je osmislio plan treninga zajedno sa Carbon Digital-om, je prokomentarisao: ,,U potpunosti sam oduševljen kvalitetom finalog filma i koliko su svi učesnici doprinijeli njegovom stvaranju tokom ove nedjelje. Trening je upoznao istraživače s izazovima koji stoje iza kreativnog i tehničkog procesa stvaranja moderne medijske produkcije. Ovo je još jedan u nizu jedinstvenih inovativnih treninga koje nudimo kroz razne EU programe na Univerzitetu u Liverpulu za mlade istraživače. Trenutno analiziramo kako ovaj pristup može da pomogne i budućim studentima.’’

Više o Marija Sklodovska Kiri akcijama za mlade istraživače možete pročitati ovdje: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Horizont2020/180290/Stipendije-Marija-Sklodovska-Kiri-H2020-za-mlade-istrazivace.html

Ministarstvo nauke

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...