Naslovnica Info Press info Crnogorske opštine uključene u četiri projekta programa URBACT

Crnogorske opštine uključene u četiri projekta programa URBACT

Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u 4 projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV.

One će u saradnji sa partnerskim gradovima iz različitih područja Evrope raditi na rješavanju zajedničkih izazova od značaja za lokalni urbani razvoj.

Opština Bijelo Polje uključena je u dvije mreže za planiranje aktivnosti. U okviru projekta ‘Breaking isolation’, Opština Bijelo Polje daće doprinos borbi protiv izolacije kroz stvaranje društvenih veza između mladih i starih i promociju različitosti. Partneri na ovom projektu biće još i Ažen (Francuska) kao vodeći partner, Izernija (Italija), Ser (Grčka), Fot (Mađarska), Pombal (Portugal), Humilja (Španija), Škofja Loka (Slovenija) i Tender (Danska).

Druga mreža u koju će biti uključena Opština Bijelo Polje nosi naziv ‘In4Green’. Ovaj projekat usmjeren je na sprovođenje zelene tranzicije u industrijskim oblastima i gradovima uz zadržavanje konkurentnosti i inkluzivnosti. Pored Bijelog Polja, mrežu čine i Aviles (Španija) kao vodeći partner, Vila Nova de Famalikao (Portugal), Dombrova Gornjiča (Poljska), Larisa (Grčka), Salerno (Italija), Ždjar na Sazavi (Češka), Preduzeće za unapređenje ekonomije Opštine Sabadelj (Španija), Shidam (Holandija) i neprofitno preduzeće Neue Effizienz gemeinnützige (Njemačka).

Opština Berane biće dio mreže ‘Ecconnecting’, čiji će cilj biti razvoj strategija blizine za funkcionalna ruralno-urbana područja kroz stvaranje čvrstih društvenih veza i uključivanje građana. Uz Berane, u mrežu su uključeni i Faenca (Italija), Razvojno-istraživački centar Ormož (Slovenija), Nađkalo (Mađarska), Ditiki Mani (Grčka), Vizeu (Portugal), Tori (Estonija), Orivela (Španija) i Enis (Irska).

Opština Budva učestvovaće u mreži pod nazivom ‘CAD’, čiji će cilj biti jačanje noćne ekonomije i upravljanja kao osnova razvoja, održivosti i oporavka. Zajedno sa Budvom u projektu su i Braga (Portugal) u svojstvu vodećeg partnera, zatim Varna (Bugarska), Zadar (Hrvatska), Centar za strateška istraživanja i društveno-ekonomski razvoj iz Malage (Španija), Talin (Estonija), Pirej (Grčka), Nikozija (Kipar), Pariz (Francuska) i Đenova (Italija).

U okviru prvog poziva programa URBACT IV podržano je ukupno 252 partnera iz 28 evropskih država. Projekte sufinansira Evropska unija, a gradovi iz zemalja kandidata za članstvo po prvi put imaju priliku da učestvuju u programu URBACT, koji se sprovodi više od 20 godina.

Počev od juna 2023. pa do decembra 2025. godine, partneri će u okviru svoje mreže imati priliku da uče jedni od drugih, jačaju kapacitete i razvijaju integrisane akcione planove kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...

Cilj je visok kvalitet života koji uživaju građani EU 

0
Crna Gora i sa državnog i sa lokalnog nivoa mora dati jedan novi snažan zamah, odnosno jednu jaku energetsku infuziju procesu evropskih integracija, poručila...

Brisel: Crnoj Gori oko 413 miliona eura iz Plana rasta za uvećanje stope ekonomskog...

0
„Vlada Crne Gore je snažno opredijeljena da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta, radi na planiranju i praćenju sprovođenja reformi, koje će...