Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crnogorski radnici da budu spremni za pogodnosti koje EU pruža

Crnogorski radnici da budu spremni za pogodnosti koje EU pruža

Crna Gora je odradila veliki dio posla u oblasti slobode kretanja radnika, a ulazak u Evropsku uniju će se povoljno odraziti na zaposlenost u našoj državi i pružiti priliku za unapređenje života i poslovnog prostora njenih građana, poručeno je na javnoj debati „Crna Gora i EU: Sloboda kretanja radnika“.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je pojasnio da se radi o kompleksnoj oblasti koja će građanima Crne Gore, nakon stupanja naše države u članstvo, omogućiti da bez ograničenja ostvare prava koja se odnose na rad u bilo kojoj državi članici EU i uživaju iste povlastice kao i državljani tih zemalja.

AAP 3

Kako je rekao, Crna Gora je uradila veliki dio posla u ovom poglavlju, kroz dosadašnje zakonske izmjene, formiranje Odsjeka za Evropsku mrežu službi za zapošljavanje (EURES) i pripremu za evropsku zdravstvenu karticu. Poručio je da se u Crnoj Gori konstantno prate efekti koje članstvo u EU donosi u ovoj oblasti istakvši da je primjetno da je u 13 država članica koje su u poslednjim talasima proširenja pristupile EU, došlo do boljeg balansiranog tržišta rada. „Vidimo različite tokove, dok smo u prvim godinama vidjeli odliv radne snage prema starim državama članicama, danas vidimo i vraćanje nazad. To je i poenta unutrašnjeg tržišta, da se omogući nesmetani protok radne snage unutar EU“, dodao je ministar Pejović.

FOTO DEBATA 2

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da podaci pokazuju da više od 11 miliona građana EU boravi i radi u zemlji članici EU u kojoj nijesu rođeni, što je oko 2,2 odsto evropske populacije.
Istakao je da je osiguranje slobodnog kretanja radnika zajednička odgovornost – i onih koji šalju i onih koji primaju radnike.

“Stoga, mi računamo na crnogorske institucije da će na najbolji način iskoristiti dostupna evropska sredstva, tako što će cjelishodno koordinisati aktivnosti, postepeno primjenjujući odgovarajuću pravnu tekovinu”, naveo je ambasador Orav.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i šefica Radne grupe za 2. poglavlje, Vukica Jelić, podsjetila je da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljnih sloboda na kojima počiva EU, istakavši da je pristup evropskom tržištu rada od 500 miliona građana velika šansa za crnogorske građane, da iskoriste sve što pruža EU zajednica.

Zato, kako je dodala Jelić, treba raditi na jačanju konkurentnosti privrede i crnogorskih građana kad su u pitanju znanja i vještine, kako bi naša država u EU ušla uređena i iskoristila prednosti koje će joj biti na raspolaganju.

Predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, Svetlana Vuksanović, smatra da u ovoj oblasti ima još posla, naročito kad je riječ o primjeni inoviranih rješenja i nastavku rada na usklađivanju s EU zakonodavstvom i daljem razvoju administrativnih kapaciteta.

Vuksanović je istakla da s određenim rješenjima ne treba žuriti, kao i da je u kreiranju propisa važan trenutak sagledavanja ključnih okolnosti važnih za kvalitet zakonskih rješenja, uz uvažavanje specifičnosti crnogorskog ambijenta.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđa Keković, je naglasio da treba imati u vidu da prvi efekti članstva Crne Gore u EU, kao države s malom ekonomijom i malim brojem stanovnika, mogu biti i pozitivni i negativni. „Od svih nas će zavisiti koji će uzeti prevagu. U procesu pristupanja EU treba da djelujemo preventivno i predviđamo i usmjeravamo očekivane tokove u ovoj oblasti, kako bi efekti bili više pozitivni za našu državu“, dodao je Keković, poručivši da Vlada i socijalni partneri moraju posebnu pažnju posvetiti poglavlju 2.

Javna debata o poglavlju 2, koje je otvoreno krajem prošle godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, organizovana je u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...