Naslovnica Info Press info Crnoj Gori 270 miliona eura u narednih sedam godina

Crnoj Gori 270 miliona eura u narednih sedam godina

Crna Gora će od Evropske unije (EU) u narednih sedam godina dobiti 270 miliona eura pomoći, a evropski partneri, kako je saopštio Žan-Erik Pake iz Generalnog direktorata za proširenje EU, očekuju da se ulaganja u zakonodavstvo i institucije pretoče u konkretne rezultate.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović je, nakon susreta sa Pakeom, direktorom Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, rekao da je dobra iskorišćenost evropskih fondova omogućila da Crna Gora za narednih sedam godina dobije 270,5 miliona eura evropske pomoći.

„Što je deset odsto više nego u prošloj perspektivi. Ovo je pokazatelj da je Crna Gora dobro iskoristila sredstva, ali da će i dalje, kako pregovarački proces bude odmicao, imati mnogo više sredstava kako bi ih usmjerila na oblasti u kojima je potrebno napraviti napredak i pripremiti se za članstvo”, kazao je on.

Pake je, upitan da prokomentariše činjenicu da je dosad uloženo na desetine miliona eura u pravosuđe, a da još nema presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, rekao da nema direktne veze između novca iz EU i osuđujućih presuda.

„Ali je tačno i da postoje očekivanja u Crnoj Gori, ali i sa strane partnera u Briselu, da se napori koji se ulažu u zakonodavstvo i institucije pretoče u konkretne rezultate i to u vidu presuda u oblasti organizovanog kriminala i koruopcije i to će, očekujem, biti značajna tema i tokom ove godine”, kazao je on.

Pake je rekao da su svjesni da Crna Gora koristi novac iz EU, ali i sama izdvaja novac, kako bi uspostavila djelotvoran sistem pravosuđa.

„Novi zakoni se donose, mijenjaju i krajem godine je usvojen određen set zakona iz ove oblasti, izabran vrhovni državni tužilac, u parlamentu je zakon o speijalnom tužilaštvu i stvaranje takvog okvira omogućiće da se i u budućem periodu novac iz EU koristi na još bolji način nego dosad”, rekao je Pake.

pejovic pake1

Pejović je rekao da je u proteklom periodu iskorišćen novac iz pretpristupne podrške za oblast vladavine prava, dodajući da se radi o procesima i potrebi da se, prije svega, stvore zakonodavne pretpostavke kako bi bio unaprijeđen rad institucija.

„Kako proces bude odmicao i pregovarački tok bude uzimao zamaha imaćemo sve više potrebe da stvaramo konkretne rezultate”, rekao je on.

Pake je rekao da je danas potpisan ugovor za sprovođenje finansijske podrške Crnoj Gori u okviru IPA 2, koji omogućava da se otključaju i počne koristiti novac od EU, da se pruži podrška Crnoj Gori u reformama.

„Sada je na Vladi da treba da radi na daljem sprovođenju aktivnosti u vezi sa ovim ugovorom kako bi se omogućilo brzo i nesmetano korišćenje novca iz ovog instrumenta, po osnovu okvirnog ugovora, za reforme u oblasti vladavine prava, dobrog upravljanja i u oblasti privlačenja još više investicija u Crnu Goru”, kazao je Pake.

On je rekao da je njegova posjeta Crnoj Gori bila prilika i da se analizira dosad postignuto i prokomentariše dobar napredak ostvaren u procesu pregovora.

„Otvorena su još četiri poglavlja krajem prošle godine, rad treba nastaviti i dalje ovdje, u Podgorici, ali i u Komisiji u Briselu, na ispunjavanju kriterijuma, prelaznih mjerila i na otvaranju novih pregovora kako bi zabilježili još veći napredak 2015. godine”, dodao je on.

Pejović je pojasnio da je potpisivanje okvirnog sporazuma prvi korak i da će sporazum biti upućen u Vladu i Skupštinu i nakon usvajanja kao osnova za dalje potpisivanje finansijskih i sektorskih sporazuma i definisanje načina za ulaganje novca.

„Imamo sedam godina na raspolaganju, u ovoj fazi još nijesmo raspodjelili novac, tek je potpisan okvirni sporazum, na osnovu čega ćemo dogvoriti u bliskoj saradnji sa Komisijom kako ćemo u svakoj od godina trošiti ovu pomoć”, rekao je Pejović.

Pake je, upitan da prokomentariše geopolitičku situaciju u Evropi i kaže da li ona može uticati na proces proširenja, kazao da je trenutna geopolitička situacija u Evropi teška i da ima izazova.

„Međutim, ta situacija stavlja u pozitivnu perspektivu dešavanja na Balkanu. Vidljivo je koliki je uspjeh postignut u oblasti stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i mislim da to baca pozitivno svjetlo na politiku proširenja i ono što politika proširenja čini za ovaj region”, kazao je on.

Prema riječima Pakea, sve krize koje se dešavaju na geopolitičkoj sceni stavljaju pritisak na diplomatiju u Evropi, ali i na diplomatiju u regionu i Crnoj Gori.

„Ali mislim da su dokazi jasni da je politika proširenja nešto što treba da se nastavi u istom duhu i istim intenzitetom. Važno je imati na umu prioritete reformi koje treba sprovesti u Crnoj Gori”, rekao je on, navodeći da su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforme u oblasti državne uprave tri temeljne stvari na kojima dalje treba raditi.

Izvor: Mina

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...