Naslovnica Info Intervjui Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

„Dan Evrope, sa Šumanovim vizionarskim putem ujedinjenja, simboliše jedno obećanje mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti. I upravo ovi principi su održali Evropsku uniju u prethodnih 70 godina. Solidarnost i jednakost među temeljnim su vrijednostima na kojima je izgrađeno evropsko društvo“, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore.

Marković je istakla da je pandemija koornavirusa odnijela veliki broj ljudskih života i oslabila ekonomije, ali da su poteškoće, pratili i mnogobrojni primjeri solidarnosti, među kojima se izdvaja i podrška Evropske unije.

„U periodu pandemije koronavirusa, kada smo se svi trudili da se odgovorno ponašamo, učimo i radimo od kuće i čuvamo svoje i zdravlje svojih najbližih, kao i ljudi oko nas, upravo nam je Evropska unija, naš partner i prijatelj, pružila ruku i pomogla da se borimo sa nevoljama koje su zadesile ne samo Crnu Goru, već i čitav svijet. Vjerujem da na tu podršku možemo računati i dalje, koliko god je izazovan period pred nama“, poručila je Marković.

Govoreći o posjeti komesara Varheljija i isporuci kontigenta od 2.340 Pfizer-BioNTech vakcina, savjetnica glavne pregovaračice je kazala da to predstavlja nastavak nesebične podrške koju Unija pruža Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19.

Podsjetila je da je, od početka pandemije, EU djelovala brzo i odlučno, mobilišući vrlo značajan paket vrijedan 53 miliona eura bespovratne finansijske podrške i 60 miliona eura makrofinansijske pomoći Crnoj Gori. Donirali su i 100 bolničkih medicinskih respiratora, 10 modernih digitalnih rendgenskih uređaja i preko dva miliona komada lične zaštitne opreme. Pored toga, EU i njene države članice donirale su stotine hiljada komada lične zaštitne opreme kroz Mehanizam civilne zaštite.

„Evropska sredstva će se, takođe koristiti za izgradnju dva nova bolnička krila u Podgorici, izgradnju zgrade Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije pri Institutu za javno zdravlje i obnavljanje desetak laboratorija“, saopštila je Marković.

Govoreći o politici proširenja u vrijeme pandemije koronavirusa, Marković je istakla da je pažnja EU prvenstveno bila posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa i oporavku ekonomije koja je u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata, ali da to ne znači da je proširenje zaboravljeno ili stavljeno u drugi plan jer je riječ o jednom kontinuiranom procesu.

„Ne treba sumnjati da EU nastavlja da prati reformske procese Crne Gore i ostalih država Regiona, te da će na pravi način prepoznati i vrednovati napore koje ulažemo, kao i rezultate koje ostvarujemo“, kazala je ona.

Kada je riječ o Novoj metodologiji  pristupanja EU, Marković kaže da ona predstavlja jedan od mehanizama EU koji je konkretno osmišljen da podrži države Zapadnog Balkana, podstičući dinamiku i kredibilnost pregovaračkog procesa. Istakla je da Kancelarija za evropske integracije i glavni pregovarač imaju intenzivnu diplomatsku komunikaciju kako sa  portugalskim predsjedništvom Savjeta EU, tako i sa svim državama članicama EU u pogledu elemenata njene primjene. Pojasnila da se u velikoj mjeri primjena mehanizma oslanja na naš postojeći pregovarački okvir i da Crna Gora faktički već pregovara po novom pristupu s fokusom na poglavlja 23 i 24.

„Vjerujemo da će primjena nove metodologije omogućiti zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političku posvećenost, kroz politički dijalog na visokom nivou koji će se voditi u obliku političkih međuvladinih konferencija. Nadamo se da ćemo imati prvi takav događaj do kraja portugalskog predsjedavanja Savjetu EU. Spremni smo da dokažemo i na političkom i na ekspertskom nivou da je nova Metodologija zaista primjenjiva i da donosi dodatnu vrijednost procesu“, rekla je Marković.

Kada je riječ o daljoj dinamici pristupnih pregovora i radu na tom polju, istakla je da će prioritet svakako će biti nastavak sprovođenja reformi u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava, sa vidljivim rezultatima i efektima po život građana.

Istakla je da se radi na ekipiranju radnih grupa za pregovore, daljem snaženju institucionalnih i administrativnih kapaciteta, profesionalizaciji javne uprave i pregovaračke strukture kako bi odgovorili obavezama iz pregovaračkog procesa i budućeg članstva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...