Naslovnica Info Intervjui Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

„Dan Evrope, sa Šumanovim vizionarskim putem ujedinjenja, simboliše jedno obećanje mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti. I upravo ovi principi su održali Evropsku uniju u prethodnih 70 godina. Solidarnost i jednakost među temeljnim su vrijednostima na kojima je izgrađeno evropsko društvo“, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore.

Marković je istakla da je pandemija koornavirusa odnijela veliki broj ljudskih života i oslabila ekonomije, ali da su poteškoće, pratili i mnogobrojni primjeri solidarnosti, među kojima se izdvaja i podrška Evropske unije.

„U periodu pandemije koronavirusa, kada smo se svi trudili da se odgovorno ponašamo, učimo i radimo od kuće i čuvamo svoje i zdravlje svojih najbližih, kao i ljudi oko nas, upravo nam je Evropska unija, naš partner i prijatelj, pružila ruku i pomogla da se borimo sa nevoljama koje su zadesile ne samo Crnu Goru, već i čitav svijet. Vjerujem da na tu podršku možemo računati i dalje, koliko god je izazovan period pred nama“, poručila je Marković.

Govoreći o posjeti komesara Varheljija i isporuci kontigenta od 2.340 Pfizer-BioNTech vakcina, savjetnica glavne pregovaračice je kazala da to predstavlja nastavak nesebične podrške koju Unija pruža Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19.

Podsjetila je da je, od početka pandemije, EU djelovala brzo i odlučno, mobilišući vrlo značajan paket vrijedan 53 miliona eura bespovratne finansijske podrške i 60 miliona eura makrofinansijske pomoći Crnoj Gori. Donirali su i 100 bolničkih medicinskih respiratora, 10 modernih digitalnih rendgenskih uređaja i preko dva miliona komada lične zaštitne opreme. Pored toga, EU i njene države članice donirale su stotine hiljada komada lične zaštitne opreme kroz Mehanizam civilne zaštite.

„Evropska sredstva će se, takođe koristiti za izgradnju dva nova bolnička krila u Podgorici, izgradnju zgrade Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije pri Institutu za javno zdravlje i obnavljanje desetak laboratorija“, saopštila je Marković.

Govoreći o politici proširenja u vrijeme pandemije koronavirusa, Marković je istakla da je pažnja EU prvenstveno bila posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa i oporavku ekonomije koja je u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata, ali da to ne znači da je proširenje zaboravljeno ili stavljeno u drugi plan jer je riječ o jednom kontinuiranom procesu.

„Ne treba sumnjati da EU nastavlja da prati reformske procese Crne Gore i ostalih država Regiona, te da će na pravi način prepoznati i vrednovati napore koje ulažemo, kao i rezultate koje ostvarujemo“, kazala je ona.

Kada je riječ o Novoj metodologiji  pristupanja EU, Marković kaže da ona predstavlja jedan od mehanizama EU koji je konkretno osmišljen da podrži države Zapadnog Balkana, podstičući dinamiku i kredibilnost pregovaračkog procesa. Istakla je da Kancelarija za evropske integracije i glavni pregovarač imaju intenzivnu diplomatsku komunikaciju kako sa  portugalskim predsjedništvom Savjeta EU, tako i sa svim državama članicama EU u pogledu elemenata njene primjene. Pojasnila da se u velikoj mjeri primjena mehanizma oslanja na naš postojeći pregovarački okvir i da Crna Gora faktički već pregovara po novom pristupu s fokusom na poglavlja 23 i 24.

„Vjerujemo da će primjena nove metodologije omogućiti zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političku posvećenost, kroz politički dijalog na visokom nivou koji će se voditi u obliku političkih međuvladinih konferencija. Nadamo se da ćemo imati prvi takav događaj do kraja portugalskog predsjedavanja Savjetu EU. Spremni smo da dokažemo i na političkom i na ekspertskom nivou da je nova Metodologija zaista primjenjiva i da donosi dodatnu vrijednost procesu“, rekla je Marković.

Kada je riječ o daljoj dinamici pristupnih pregovora i radu na tom polju, istakla je da će prioritet svakako će biti nastavak sprovođenja reformi u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava, sa vidljivim rezultatima i efektima po život građana.

Istakla je da se radi na ekipiranju radnih grupa za pregovore, daljem snaženju institucionalnih i administrativnih kapaciteta, profesionalizaciji javne uprave i pregovaračke strukture kako bi odgovorili obavezama iz pregovaračkog procesa i budućeg članstva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...