Naslovnica Info Intervjui Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

„Dan Evrope, sa Šumanovim vizionarskim putem ujedinjenja, simboliše jedno obećanje mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti. I upravo ovi principi su održali Evropsku uniju u prethodnih 70 godina. Solidarnost i jednakost među temeljnim su vrijednostima na kojima je izgrađeno evropsko društvo“, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore.

Marković je istakla da je pandemija koornavirusa odnijela veliki broj ljudskih života i oslabila ekonomije, ali da su poteškoće, pratili i mnogobrojni primjeri solidarnosti, među kojima se izdvaja i podrška Evropske unije.

„U periodu pandemije koronavirusa, kada smo se svi trudili da se odgovorno ponašamo, učimo i radimo od kuće i čuvamo svoje i zdravlje svojih najbližih, kao i ljudi oko nas, upravo nam je Evropska unija, naš partner i prijatelj, pružila ruku i pomogla da se borimo sa nevoljama koje su zadesile ne samo Crnu Goru, već i čitav svijet. Vjerujem da na tu podršku možemo računati i dalje, koliko god je izazovan period pred nama“, poručila je Marković.

Govoreći o posjeti komesara Varheljija i isporuci kontigenta od 2.340 Pfizer-BioNTech vakcina, savjetnica glavne pregovaračice je kazala da to predstavlja nastavak nesebične podrške koju Unija pruža Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19.

Podsjetila je da je, od početka pandemije, EU djelovala brzo i odlučno, mobilišući vrlo značajan paket vrijedan 53 miliona eura bespovratne finansijske podrške i 60 miliona eura makrofinansijske pomoći Crnoj Gori. Donirali su i 100 bolničkih medicinskih respiratora, 10 modernih digitalnih rendgenskih uređaja i preko dva miliona komada lične zaštitne opreme. Pored toga, EU i njene države članice donirale su stotine hiljada komada lične zaštitne opreme kroz Mehanizam civilne zaštite.

„Evropska sredstva će se, takođe koristiti za izgradnju dva nova bolnička krila u Podgorici, izgradnju zgrade Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije pri Institutu za javno zdravlje i obnavljanje desetak laboratorija“, saopštila je Marković.

Govoreći o politici proširenja u vrijeme pandemije koronavirusa, Marković je istakla da je pažnja EU prvenstveno bila posvećena borbi protiv pandemije koronavirusa i oporavku ekonomije koja je u najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata, ali da to ne znači da je proširenje zaboravljeno ili stavljeno u drugi plan jer je riječ o jednom kontinuiranom procesu.

„Ne treba sumnjati da EU nastavlja da prati reformske procese Crne Gore i ostalih država Regiona, te da će na pravi način prepoznati i vrednovati napore koje ulažemo, kao i rezultate koje ostvarujemo“, kazala je ona.

Kada je riječ o Novoj metodologiji  pristupanja EU, Marković kaže da ona predstavlja jedan od mehanizama EU koji je konkretno osmišljen da podrži države Zapadnog Balkana, podstičući dinamiku i kredibilnost pregovaračkog procesa. Istakla je da Kancelarija za evropske integracije i glavni pregovarač imaju intenzivnu diplomatsku komunikaciju kako sa  portugalskim predsjedništvom Savjeta EU, tako i sa svim državama članicama EU u pogledu elemenata njene primjene. Pojasnila da se u velikoj mjeri primjena mehanizma oslanja na naš postojeći pregovarački okvir i da Crna Gora faktički već pregovara po novom pristupu s fokusom na poglavlja 23 i 24.

„Vjerujemo da će primjena nove metodologije omogućiti zemljama kandidatima da pokažu vidljivost reformi i političku posvećenost, kroz politički dijalog na visokom nivou koji će se voditi u obliku političkih međuvladinih konferencija. Nadamo se da ćemo imati prvi takav događaj do kraja portugalskog predsjedavanja Savjetu EU. Spremni smo da dokažemo i na političkom i na ekspertskom nivou da je nova Metodologija zaista primjenjiva i da donosi dodatnu vrijednost procesu“, rekla je Marković.

Kada je riječ o daljoj dinamici pristupnih pregovora i radu na tom polju, istakla je da će prioritet svakako će biti nastavak sprovođenja reformi u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava, sa vidljivim rezultatima i efektima po život građana.

Istakla je da se radi na ekipiranju radnih grupa za pregovore, daljem snaženju institucionalnih i administrativnih kapaciteta, profesionalizaciji javne uprave i pregovaračke strukture kako bi odgovorili obavezama iz pregovaračkog procesa i budućeg članstva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...