Naslovnica Info Press info Dan evropske saradnje obilježen u Nikšiću 

Dan evropske saradnje obilježen u Nikšiću 

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore obilježilo je Dan evropske saradnje donacijom didaktičkih igračaka djeci koja su korisnici Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću.

Uručujući didaktičke igračke, državni sekretar i nacionalni IPA koordinator u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar Mašković je naglasio da je 2022. godina evropska godina mladih, čime se stavlja akcenat na važnost mladih za izgradnju bolje budućnosti i inkluzivnijeg društva.

“Igračke su važan podsticaj za psihofizički razvoj djece. Podrška koju djeci sa invaliditetom pruža Udruženje u Nikšiću je zaista neprocenjiva. Podrška je jednako značajna i roditeljima, jer im pomaže da pronađu balans između brige o djeci i poslovnih obaveza”, kazao je Mašković.

Donacija je dio aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo evropskih poslova u cilju obilježavanja Dana evropske saradnje 2022, a finansirana je iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Delegacija Ministarstva evropskih poslova posjetila je i Opštinu Nikšić i održala sastanak sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem i saradnicima u cilju pružanja informacija o programima prekogranične saradnje.

“Subjekti iz Nikšića se izdvajaju u pogledu korišćenja sredstava iz evropskih fondova. Stojimo na raspolaganju Opštini kako bismo joj pružili podršku da iskoristi potencijale koje ova opština posjeduje. Posebno je važno jačati kapacitete kako bi se unaprijedilo učešće Opštine Nikšić u projektima koji se finansiraju kroz programe prekogranične saradnje”, istakao je Mašković.

Mašković je sa saradnicima obišao i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, gdje je održao sastanak sa timom Tehnopolisa na čelu sa izvršnim direktorom Đorđijem Malovićem.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je moja prva posjeta opštinama baš ova Nikšiću. Tehnopolis je lider u korišćenju sredstava koji su na raspolaganju kroz programe prekogranične saradnje i vjerujemo da će se tako nastaviti i u budućnosti”, naveo je Mašković.

U Tehnopolisu su Maškoviću i delegaciji Ministarstva predstavljeni rezultati projekata koji se finansiraju kroz programe prekogranične i transnacionalni saradnje: Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020, Dunavski transnacionalni program, Jadransko-jonski transnacionalni program ADRION  Interreg Mediteranski program.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...