Naslovnica Press info Press IPA Dan Interreg saradnje obilježen u Kotoru

Dan Interreg saradnje obilježen u Kotoru

Ministarstvo evropskih poslova u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori obilježilo je Dan Interreg saradnje posjetom Opštini Kotor.

Dan Interreg saradnje obilježava se krajem septembra i početkom oktobra u cilju promocije saradnje među institucijama i organizacijama koje uz podršku Evropske unije sprovode zajedničke projekte u pograničnim regijama širom Evrope.

Delegacija Ministarstva predvođena državnom sekretarkom i nacionalnom IPA koordinatorkom Milenom Žižić i šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom sa saradnicima, sastali su se sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem, sa kojim su razgovarali o dosadašnjim rezultatima projekata prekogranične saradnje i razmotrili buduće mogućnosti za finansiranje projekata od strane Evropske unije.

„Nismo slučajno ove godine u Kotoru. Opština Kotor, kao i brojne institucije i organizacije iz ove opštine, već godinama uspješno sprovode projekte koji se finansiraju kroz fondove Evropske unije namijenjene prekograničnoj i teritorijalnoj saradnji“, kazala je Žižić.

Ona je istakla da organizacije iz Kotora imaju priliku da konkurišu za sredstva iz 8 programa prekogranične i teritorijalne saradnje, od ukupno 11 u kojima učestvuje Crna Gora.

„Podsjetiću da su samo u okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, na teritoriji opštine Kotor realizovana 23 projekta prekogranične i teritorijalne saradnje, pri čemu su institucije i organizacije iskoristile bespovratna sredstva EU u vrijednosti od gotovo 7 miliona eura,“ dodala je Žižić.

 

Predsjednik Opštine Kotor zahvalio je kontinuiranoj podršci koju Ministarstvo evropskih poslova i Delegacija Evropske unije pružaju lokalnim samoupravama i drugim akterima u konkurisanju za fondove EU.

„Kroz fondove EU za prekograničnu saradnju podržano je više korisnika iz naše opštine, uključujući Institut za biologiju mora, Pomorski fakultet, Kulturni centar, kao i Ministarstvo kulture i medija. Od budućih projekata uz pomoć fondova EU izdvojio bih izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini, koji treba da trajno riješi pitanje sistema vodosnabdijevanja i sistema odvođenja otpadnih voda, a naša intencija je da dodatna sredstva obezbijedimo uz pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, kazao je Jokić, dodajući da će Opština u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti projektima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Govoreći o podršci Evropske unije, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom naglasio je da je prekogranična saradnja osnovna ideja ujedinjene Evrope, a programi i ljudi koji ih sprovode neumorno rade na tom cilju.

„U saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u proteklih 15 godina uspješno smo sproveli na stotine različitih projekata širom Crne Gore i opredijeljeni smo da tako nastavimo i u budućnosti. Novi prekogranični programi uskladiće se sa evropskim prioritetima poput agende EU za digitalnu i zelenu tranziciju. Ovi novi projekti imaju za cilj da lokalne zajednice transformišu u konkurentne, inovativne, pametnije i zelenije oblasti. Takva transformacija će dovesti do otvaranja radnih mjesta, boljih usluga, čistije životne sredine i mnogih drugih pogodnosti za lokalno stanovništvo“, kazao je Engstrom.

Ovogodišnji Dan Interreg saradnje bio posvećen vještinama u oblasti kreativnih industrija i umjetnosti, budući da je 2023. godina od strane Evropske komisije proglašena za evropsku godinu vještina.

Tokom posjete je upriličen obilazak Kreativnog haba u Kotoru, koji je otvoren prije dvije godine kroz adaptaciju zgrade starog zatvora u Kotoru. Ovaj prostor, za koji se očekuje da postane regionalni centar okupljanja kreativaca i umjetnika, rekonstruisan je zahvaljujući projektu 3C, koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, a u kojem je vodeći partner bilo Ministarstvo kulture i medija.

U sklopu obilježavanja Dana Interreg saradnje, Ministarstvo evropskih poslova je u saradnji sa muzičkom školom „Vida Matjan“ organizovalo koncert gudačkog kvarteta EarPiece, na kojem su izvedene kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Stiva Rajha u cilju unapređenja vještina učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu. Gudački kvartet EarPiece nastao je tokom realizacije istoimenog projekta, koji je takođe podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...