Naslovnica Press info Press IPA Danilovgrad, Rožaje, Herceg Novi i Tuzi brže do EU novca

Danilovgrad, Rožaje, Herceg Novi i Tuzi brže do EU novca

Opštine su počele da koriste Fond za podršku za predfinansiranje donatorskih projekata, kojije nedavno osnovan. Od februara do polovine maja tekuće godine četiri opštine Danilovgrad, Herceg Novi, Rožaje i Tuzi su povukle iz ovog fonda ukupno 162.661 euro, kazala je Pobjedi mr Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija.

To je, dodaje ona, tek početak, a cilj je veće korišćenje sredstava EU fondova i drugih donatora za realizaciju razvojnih projekata u opštinama.

hnn

OPŠTINE

Formiranje fonda je predviđeno Zakonom o finansiranju lokalne samouprave koji je stupio na snagu 15. januara 2019.

Zakonom o budžetu Crne Gore za tekuću godinu Fondu je opredijeljeno dva miliona eura. Od februara do polovine maja tekuće godine opštine Danilovgrad, Herceg Novi, Rožaje i Tuzi su iz Fonda povukle ukupno 162.661 euro. Očekivanja Ministarstva finansija su da će se do kraja godine povući značajan dio sredstava koja su planirana za ove namjene kaže Mugoša. Podsjetimo da je prilikom pripreme Zakona o finansiranju lokalne samouprave formiranje ovog fonda bio jedan od zahtjeva Zajednice opština, o čemu je Pobjeda i tada pisala.

Mugoša objašnjava da Fond funkcioniše po revolving modelu.

“U pitanju je fond koji funkcioniše po takozvanom revolving modelu i čija je svrha stvaranje mogućnosti da se opštinama u vidu pozajmice opredijele sredstva neophodna za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava. Uslov za korišćenje sredstava ovog fonda je prethodno potpisan ugovor između opštine i donatora ili vodećeg partnera na projektu”, objašnjava direktorica Direktorata.

Kada se odobri projekat i kad njegova realizacija otpočne, praksa je, dodaje ona, da donator poslije prvog evaluacionog perioda refundira novac za taj period i avansira sredstva za nastavak projekta.

“Opština vraća sredstva u Fond za podršku, nakon refundacije od donatora ili vodećeg partnera, najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana povlačenja sredstava iz Fonda za podršku”, pojašnjava proceduru Mugoša.

Na ovaj način, ističe ona, stvorene su pretpostavke za veće mogućnosti korišćenja sredstava iz EU fondova i drugih donatorskih sredstava namijenjenih za realizaciju različitih razvojnih projekata.

Sredstva koja evropski fondovi nude crnogorskim opštinama doprinose realizaciji infrastrukturnih projekata, pružanju podsticaja za razvoj industrije i zapošljavanja, unapređenju energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, izgradnji saobraćajnica, jačanju turističkih kapaciteta, kao i unapređenju kulturne i prirodne baštine kazala je Mugoša za naš list.

500e4200483ea0c20810c96ff6cedf84 thumb

PODSTICAJ

Predsjedbnik Odbora za EU integracije i međunarodnu saradnju u Zajednici opština i koordinator za projekte u opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević za Pobjedu kaže daje formiranje Fonda za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata jedna od ključnih inicijativa Zajednice opština Crne Gore koju je podržala Vlada.

“Time je uspostavljen dodatni, veoma podsticajni mehanizam za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od interesa za sve građane. Pored lokalnih uprava, korisnici ovog Fonda za podršku mogu biti i javna preduzeća i ustanove te druga pravna lica osnovana od strane lokalnih samouprava. Na taj način definisana je finansijska podrška svim lokalnim institucijama koje mogu biti korisnici bespovratnih sredstava iz donatorskih projekata”, pojašnjava on.

Mrvaljević kaže da je kroz rad Fonda za podršku, višegodišnji veoma izražen problem predfinansiranja donatorskih projekata, naročito onih koji uključuju izgradnju kapitalnih objekata i nabavku opreme, uspješno riješen. On ističe da ih raduje da već postoji interesovanje iz susjednih država za korišćenje ovog modela kao primjera dobre prakse.

“Ovaj fond je značajan i sa aspekta omogućavanja realizacije većih kapitalno važnih projekata, a iz ugla evropskih integracija Crne Gore, pretpostavka efikasnijeg povlačenja bespovratnih sredstava iz evropskih fondova u lokalnim zajednicama. Time se jačaju kapaciteti lokalnih samouprava za korišćenje budućih fondova koji će nam biti dostupni kao državi članici EU, a koji će biti i do 10 puta veći nego sada”, kaže Mrvaljević.

On ističe da je jednostavna procedura povlačenja sredstava iz Fonda za podršku i da je definisana kroz pravilnik što opštinama omogućava pravovremenu realizaciju ugovorenih i budućih projekata.

“To je od izuzetnog značaja imajući u vidu da trenutno lokalne uprave u Crnoj Gori realizuju EU projekte u vrijednosti blizu 4 miliona eura, a da se veliki broj novih projekata nalazi u proceduri ocjenjivanja od strane EU”, kaže on.

9eca7e7549925d3f08d69835504d7e70 XL

Mrvaljević: Pomoć opštinama da ubrzaju razvoj

Opština Danilovgrad je jedna od četiri koje su prve povukle novac iz Fonda a njihovo iskustvo je, kako kažu, pozitivno i putokaz drugim opštinama da koriste novac Fonda.

“Opština Danilovgrad je do sada više puta povlačila sredstva iz Fonda za podršku, primarno za projekat “Trening i podrška u poplavama i klizištima” koji realizujemo sa partnerima iz Crne Gore, Italije i Albanije. Kroz ovaj projekat, ukupne vrijednosti 959.000 eura, u Danilovgradu je nedavno otvoren Regionalni trening centar za spasioce površine 600 m2 koji će biti i sjedište lokalne Službe zaštite i spašavanja, u šta je uloženo oko 350.000 eura. Pored toga, u toku je nabavka opreme za ovaj objekat vrijednosti 130.000 eura”, objašnjava Mrvaljević. Uz opštinu Danilovgrad kao vodećeg partnera, u projekat su uključeni opština Nikšić, Gorska služba spašavanja, Direktorat za vanredne situacije kao i partneri iz Albanije Zajednica opština Albanije i Italije opština Brindizi.

“Naši partneri će kroz nabavku dodatne opreme, razmjenu znanja i iskustava i obuke unaprijediti sopstvene kapacitete, a građani tri države imati znatno ojačan sistem zaštite i spašavanja za djelovanje tokom poplava i klizišta”, ocjenjuje Mrvaljević.

Naša iskustva u saradnji sa nadležnim državnim organima u pripremi i realizaciji evropskih projekata su, kaže on, izuzetno pozitivna.

“Veliku podršku i razumijevanje imamo, pored Evropske komisije, i od Vlade Crne Gore, Kancelarije za evropske integracije, Zajednice opština Crne Gore, dok za korišćenje Fonda za podršku zahvalnost dugujemo Ministarstvu finansija. Ova saradnja je za nas veoma važna, naročito imajući u vidu da se trenutno u fazi odlučivanja nalaze projekti opštine Danilovgrad koji znače nove investicije u vrijednosti od oko 1,8 miliona eura. Lokalna uprava spremno čeka i naredne konkurse za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU”, kazao je za naš list Mrvaljević.

Izvor: POBJEDA

Saopštenja

Održana radionica o pripremi predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027

0
Radionica na temu  „Priprema predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027“ održana je 11. juna, 2024. godine u Sjenici. U okviru...

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

0
Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom...

Crna Gora sve bliža cilju – članstvu  u EU

0
„Ova Vlada je ozbiljno shvatila svoj zadatak i volju građana da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U prethodnom periodu smo bili fokusirani na...

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

0
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva...

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

0
„Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24...