Naslovnica Info Press info Delegacija Bundestaga: Podržavamo Crnu Goru u njenim nastojanjima da postane članica EU

Delegacija Bundestaga: Podržavamo Crnu Goru u njenim nastojanjima da postane članica EU

Zadovoljni smo odlučnošću Vlade da ubrza reformski proces i završi pristupne pregovore. Savezna vlada Njemačke je integraciju Zapadnog Balkana u EU postavila kao jedan od svojih prioriteta i s tim ciljem pomno pratimo vaše rezultate na tom putu, saopšteno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maida Gorčević, sa tri njemačka poslanika i portparolima njihove grupe, Deborom Diring (Stranka zelenih), Jirgenom Hardtom (CDU/CSU) i Ulrihom Lehteom (Liberali).

„Ovdje smo da zajedno sa vama sagledamo dalju dinamiku obaveza na putu ka EU i da vam pomognemo da u najkraćem roku i na najbolji način sprovedete preostale reforme i ispunite uslove za punopravno članstvo. u EU. Podržavamo Crnu Goru da postane članica Unije, ali prije toga želimo da vidimo konkretne rezultate u mnogim oblastima, a posebno da održimo napredak u vladavini prava“, rekao je Jirgen Hardt iz CDU/CSU.

On je kazao da parlamentarci Bundestaga pozdravljaju napredak ka članstvu u skladu sa postignutim rezultatima i da su, u tim okolnostima, zadovoljni rezultatima koje je Crna Gora postigla do sada.

„Članovi Bundestaga žele da doprinesu ubrzanju evropskog puta Crne Gore i u tom pravcu računajte na našu stručnost u oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je Hardt.

Ministarka Gorčević je upoznala Njemačke parlamentarce sa aktuelnom situacijom u pregovaračkom procesu istakavši da su u fokusu Vlade reforme u oblasti vladavine prava.

„Odlučni smo da u najkraćem mogućem roku ispunimo sve preostale obaveze iz poglavlja 23 i 24 i do ljeta dobijemo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za ta poglavlja. Želimo da, do kraja mandata Evropske komisije i Evropskog parlamenta, Crna Gora zakorači u posljednju fazu pristupnog procesa – privremeno zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila na podršci Njemačkih parlamentaraca i istakla da će Crna Gora iskoristiti pruženu ruku evropskih partnera u institucijama EU, prije svega Evropske komisije, ali i država članica, ponaosob, kako bi ispunila svoje zadatke i postala 28. članica EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u zemlji, regionu i globalno, posebno u kontekstu bezbjednosnih pitanja i podsticanja stranih investicija. Saglasili su se i o značaju promocije Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.

MINISTARSTVO EVROPSKH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...