Naslovnica Info Press info Deseti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne...

Deseti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore

1. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (Savjet SSP-a) održao je deseti sastanak 27. juna 2019. godine. Sastankom je predsjedavao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković. Stalna predstavnica Rumunije pri EU, ambasadorka Luminica Odobesku predvodila je delegaciju EU u ime visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federike Mogerini. Henoveva Ruiz Kalavera, direktorica za Zapadni Balkan, predstavljala je Evropsku komisiju.

2. Sastanak Savjeta SSP-a pružio je pravovremenu priliku da se razmotri napredak Crne Gore u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

3. U kontekstu pregovora o pristupanju, Savjet SSP-a pozdravio je otvaranje još dva poglavlja od poslednjeg sastanka. Savjet SSP-a ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa radom na ispunjenju svih mjerila i da nastavi da se fokusira na osnove procesa pristupanja: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. Ohrabrio je Crnu Goru da nastavi s otvorenim uključivanjem civilnog društva i drugih aktera u pripreme za pristupanje EU i u proces donošenja politika uopšte.

SSP brisel

4. Što se tiče Kopenhagenskih političkih kriterijuma, Savjet SSP-a je konstatovao produženi bojkot Skupštine od strane dijelova opozicije i ohrabrio sve političke aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, odnosno Skupštinu, gdje i pripada. Savjet SSP-a podsjetio je na značaj sveobuvatne reforme izbornog okvira, i adresiranja nalaza i preporuka misija za posmatranje izbora. Takođe je naglasio potrebu da se nastavi sa kredibilnim, nezavisnim i efikasnim institucionalnim odgovorom za optužbe na korupciju i nelegalno finansiranje političkih partija.

5. Savjet SSP-a konstatovao je rezultate koje je Crna Gora već ostvarila u reformi pravnog i institucionalnog okvira i uspostavljanju početnog bilansa ostvarenih rezultata u u većini oblasti u poglavljima 23 i 24MVP . Naglasio je da je prioritet Crne Gore u pregovorima o pristupanju i sljedeći važan korak ispunjenjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Stoga je ohrabrio Crnu Goru da nastavi s jačanjem svojih napora, posebno rješavanjem preostalih nedostataka u određenim ključnim oblastima kao što su: sloboda medija, borba protiv korupcije i borba protiv trgovine ljudima. Naglasio je da su sada ključni konkretni rezultati u oblasti vladavine prava.

6. U odnosu na političke kriterijume, Savjet SSP-a je notirao pripremu novog zakonodavstva u medijskom sektoru i ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa obezbjeđivanjem bezbjednog okruženja koje pogoduje slobodi izražavanja i nezavisnosti medija u svakom pogledu. Podvukao je da je važno da institucije nastave da pokazuju nepokolebljivo poštovanje slobode izražavanja i medija i pozvao ih da pojačaju napore da se kredibilno riješe svi slučajevi napada na novinare i medije. Što se tiče javne uprave, Savjet SSP-a je ohrabrio Crnu Goru da u potpunosti implementira nove okvirne zakone kako bi se osiguralo zapošljavanje na osnovu zasluga, depolitizacija u javnom sektoru i optimizacija državne uprave.

SSP brisel 1

7. Savjet SSP-a je pohvalio Crnu Goru za njenu posvećenost regionalnoj saradnji i za konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa. Pozdravio je aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama i dobrim bileteralnim odnosima s drugim partnerima iz regiona i državama članicama EU. Savjet za stabilizaciju i proširenje pozdravio je kontinuitet sastanaka u obliku zajedničkih odbora uspostavljenih u okviru bilateralnih sporazuma u skladu sa SSP-om, i potpisivanje preostalog bilateralnog sporazuma o regionalnoj saradnji, u skladu sa članom 15 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom*.

8. Savjet SSP-a snažno je pohvalio Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju sa EU po pitanju vanjske politike, posebno njeno kontinuirano i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

MVP 9. U pogledu ekonomskih kriterijuma, Savjet SSP-a pozdravio je što je Crna Gora dostavila svoj peti Program ekonomskih reformi (PER), u januaru 2019. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozvao je Crnu Goru da obezbjedi detaljno i blagovremeno sprovođenje propratnih aktivnosti vezano za smjernice politika koje su navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske usvojenim 17. maja 2019. Savjet SSP-a je konstatovao povećanje javnog duga. U tom pogledu, Savjet SSP-a je ohrabrio Crnu Goru da uloži dodatne napore kako bi osigurala fiskalnu održivost, kontrolisala javni dug, poboljšala poslovno i investicijsko okruženje, diversifikovala ekonomiju, i podstaknula produktivnost i konkurentnost svoje ekonomije. Nadalje je pozvao Crnu Goru da osigura da se bilo koja ekonomska aktivnost finansirana iz inostranstva pridržava vrijednosti, normi i standarda EU, posebno u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, javne nabavke, životna sredina, energetika, infrastruktura i konkurencija.

10. Savjet SSP-a je pozdravio to što je Ulcinjska solana proglašena Parkom prirode i ohrabrio je dalje napore Crne Gore da zaštiti Solanu i poboljša upravljanje svim zaštićenim područjima i drugim potencijalnim područjima Natura 2000.

11. Savjet SSP-a je ispitao stanje bilateralnih odnosa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Pozdravio je pozitivan bilans rezultata koje je Crna Gora ostvarila prilikom ispunjavanja svojih obaveza u okviru SSP-a, uključujući odredbe koje se odnose na trgovinu, od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, i istovremeno je ohrabrio Crnu Goru da intenzivira napore na postizanju potpune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći.

12. U okviru sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje takođe su raznijenjena mišljenja u vezi s aktuelnostima u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

*Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je s Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji nezavisnosti.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Saopštenja

Predsjednik Vlade učestvovao na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji u Luksemburgu

0
Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić učestvovao je na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja je održana u Luksemburgu. Premijer Krivokapić govorio je...

Krivokapić – Borelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija, sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. Premijer Krivokapić...

Produžen Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20, 121/20, 1/21, 2/21 i 29/21) i...

Prvi insekt odobren kao nova hrana na nivou EU

0
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih država članica EU, a kojim predsjedava predstavnik Evropske komisije, 3....

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...