Naslovnica Info Press info Djukanović: 21. maj temelj evropske budućnosti

Djukanović: 21. maj temelj evropske budućnosti

Slaveći Crnu Goru, njenu slobodu i samostojnost, nikada ne treba zaboraviti da se nezavisnost mora čuvati, njegovati i afirmisati, rekao je premijer Milo Đukanović i poručio da je nezavisnost Crne Gore najveća obaveza.

Đukanović je to rekao na centralnoj proslavi desetogodišnjice nezavisnosti i hiljadu godina državnosti koja je održana je na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Đukanović je kazao da se ne dešava često, na Balkanu posebno, da jedan narod mirnim putem rješava tako složena državna pitanja i da je zato 21. maj jedan od najznačajnijih u cijeloj crnogorskoj, a možda i balkanskoj istoriji.

“Vrijeme je potvrdilo moje riječi izgovorene na ovom trgu uoči referenduma – da u Crnoj Gori neće biti poraženih, da ćemo svi biti pobjednici. Potvrđuju to svi uspjesi koje je Crna Gora ostvarila tokom prve decenije svog samostalnog državnog puta”, kazao je Đukanović.

21 maj2

Đukanović je rekao da su probuđeno samopoštovanje zbog ispravljanja velike nepravde koja je nanesena Crnoj Gori 1918. godine, i obnovljeno nacionalno i državno dostojanstvo, bili snažan zamajac učvršćivanja stabilnosti na ojačanim multietničkim i multivjerskim temeljima, i izgradnje nove institucionalne arhitekture po evropskim standardima.

“Zato je 21. maj prije jedne decenije bio međaš od kojeg mjerimo korake naše evropske budućnosti. A prvih deset godina obnovljene nezavisnosti vrijeme je burnog ubrzanja istorije”, rekao je Đukanović.

On je ukazao da međunarodna zajednica nije bila naklonjena ideji nezavisnosti i da su uslovi referenduma nepravedno definisani i da je tada zvanična beogradska politika činila je sve da zadrži Crnu Goru u Državnoj zajednici.

Đukanović je kazao da je u Crnoj Gori, pored političkih struktura koje su se protivile razlazu sa Srbijom, i među suverenistima postojao izvjestan stepen razočarenja što referendum nije ranije raspisan i nevjerica u iskrenost i istrajnost vlasti da će proces dovesti do kraja.

“Međutim, uspjeli smo da kroz konstruktivnu saradnju sa Evropskom unijom i prijateljima na svim stranama svijeta obezbijedimo razumijevanje za naše pravo da demokratski izaberemo svoju budućnost, i priznanje rezultata referenduma. Prilika je da im i danas na tome zahvalimo”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je upravo 21. maj 2006. godine pokazao da sve velike crnogorske žrtve kroz istoriju nijesu bile uzaludne.

Đukanović je istakao da su temelji moderne države duboko ukorijenjeni u slavnoj mojkovačkoj epopeji, u antifašističkom, evropski jedinstvenom Trinaestojulskom ustanku 1941. i zajedničkoj antifašističkoj borbi jugoslovenskih naroda u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razvoju, kao i u istorijskom „ne“ Četrdesetosme.

“To bi mogla biti i vododjelnička pouka prve decenije nezavisnosti Crne Gore: niti se na drukčijim temeljima crnogorska država mogla obnoviti; niti bi na kakvim drugim osloncima Crna Gora mogla opstati. Zato nas ne brinu pokušaji osporavanja crnogorske državnosti koji dolaze upravo i ovih dana od istih onih koji su i prije deset godina bili protiv obnove nezavisnosti”, kazao je Đukanović.

On je poručio da je stasala Crna Gora da se suprotstavi podrivanju svojih državnih temelja i sazrela da se nikad više ne zadesi pod Mojkovcem kao 1916.; a tek nipošto pod Dubrovnikom 1991.

Đukanović je kazao da je prva decenija od obnove nezavisnosti trenutak kada se slavi Crna Gora, crnogroska istorija, kultura, sjećajući se istaknutih i znamenitih ličnosti koje su, kroz vjekove crnogorskog nacionalnog i državotvornog iskustva, postavili temelje Crne Gore

“S posebnim pijetetom i poštovanjem se sjećamo i heroja iz naše prošlosti koji su posvetili i žrtvovali svoje živote očuvanju luče crnogorske slobode, državnosti i nezavisnosti, kao i svih koji su u Crnoj Gori, i u dijaspori, od prvog dana, i svih ovih godina, istrajavali na projektu obnove i modernizacije naše države”, rekao je Đukanović.

On je istakao da će njihova pregnuća i lični primjeri uvijek podsjećati na potrebu da slaveći Crnu Goru, njenu slobodu i samostojnost, nikada “ne zaboravimo da se nezavisnost mora čuvati, njegovati i afirmisati”.

“Zato je naša proslava Dana nezavisnosti i obilježavanje prve decenije obnove naše državne samostalnosti zapravo podsjećanje da je nezavisnost Crne Gore naša najveća obaveza. Da je vječna Crna Gora!”, poručio je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta ES Donald Tusk kazao je da samo oni narodi koji pamte su veliki.

21 maj1

“Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti. Ova nezavisnost je moguća zato što su Crnogorci zapamtili svoju lijepu, a nekad i tragičnu istoriju”, rekao je Tusk na crnogorskom jeziku.

On je kazao da o veličini države ne govori prostor, kao što i o veličini naroda ne govori broj.

“Danas kažemo velika Crna Gora, jer o njenoj veličini nijesu odlučili geografske karakteristike, nego hrabrost i mudrost. Bili ste hrabri boreći se za nezavisnost. Nijeste očekivali nikakvu milostinju, već poštovanje i razumijevanja vaših velikih, ali opravdanih ambicija”, istakao je Tusk.

On je poručio da Crna Gora ima poštovanje cijele međunarodne zajednice.

“Hrabrost i ponos nijesu dovoljni, potrebni su mudrost i strpljenje. Pokazali ste da imate i ove kvalitete. Odbranili ste nezavisnost bez žrtava. Pokazali ste da znate da marljivo radite, postali ste simbol uspjeha i to ne samo na regionalnom nivou”, kazao je Tusk i dodao dodao da Crna Gora zaslužuje više.

“Siguran sam da ćete ostvariti snove o bogatoj Crnoj Gori, pošto ste velik narod”, poručio je Tusk.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...

Vujović: Crnoj Gori neće biti uskraćena podrška iz EU fondova

0
Crna Gora nije dobila nikakvu zvaničnu najavu iz institucija Evropske unije (EU) o mogućem umanjenju podrške iz evropskih fondova, kazao je vršilac dužnosti generalnog...

Info dan o Prvom poziv programa URBACT IV za gradove

0
Ministarstvo evropskih poslova i Zajednica opština Crne Gore organizuju info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT IV u...

Vujović: Rumunija istinski partner Crnoj Gori na putu prema EU

0
„Rumunija za Crnu Goru nije samo prijatelj već i istinski partner koji svojim iskustvom i ekspertizom može pomoći na putu članstva u EU“, kazao...