Naslovnica Info Press info Do polovine 2017. godine formalizovanje članstva u NATO-u i otvaranje svih pregovaračkih...

Do polovine 2017. godine formalizovanje članstva u NATO-u i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU

Na inicijativu studenata Fakulteta za državne i evropske studije, u susret obilježavanju 4. aprila, Dana studenata, predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, posjetio je Fakultet za državne i evropske studije i razgovarao sa studentima o procesu evroatlantske integracije Crne Gore.

U uvodnom izlaganju predsjednik Vlade je predstavio studentima dosadašnji napredak u reformama, aktivnosti koje su uslijedile nakon poziva u članstvo i višestruki značaj integracije u evroatlantske strukture za Crnu Goru i njene građane.

“Današnji razgovor ne doživljavam kao razgovor o tome da li je neko za ili protiv članstva Crne Gore u NATO-u, već kao priliku da se kroz dijalog razmotri najbolji koncept budućnosti Crne Gore”, kazao je premijer Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora na referendumu 2006. godine odlučila da ne dozvoli da crnogorskim kormilom upravlja neko drugi do njenih građana i istakao da je ta odluka bila ispravna o čemu najbolje svjedoče podaci da je naša zemlja danas najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana, na pragu punopravnog članstva u NATO-u i lider u evropskim integracijama. U tom svijetlu, kazao je da su njegova očekivanja da do polovine 2017. godine bude formalizovano pitanje članstva Crne Gore u NATO-u i da se otvore sva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja EU.

djukanovic studenti 2

Brojna pitanja po završetku premijerovog izlaganja ukazala su na značajno interesovanje mladih za teme evroatlantskih integracija. Najveće interesovanje bilo je iskazano za pitanja koja se tiču savremenog terorizma, jačanja vladavine prava, odnosa sa susjednim zemljama, i sa Ruskom Federacijom, kao i o načinu donošenja odluke o članstvu u NATO-u.

Odgovarajući na pitanja studenata, premijer je kao okosnicu interesa koje Crna Gora slijedi na evroatlantskom putu naveo jačanje bezbjednosti, stabilnosti, nastavak reformi i snaženje direktnih stranih investicija koje će pospješiti dalji ekonomski razvoj, u interesu i građana i države. Istovremeno je ocijenio da je Zapadnom Balkanu prije svega potrebno razumijevanje i obnovljeno povjerenje, imajući u vidu iskustva nedovoljne tolerancije za sve različitosti koje treba tretirati kao bogastvo, a ne kao prijetnju.

djukanovic studenti1

Naglasio da Crna Gora ne pretenduje da ugrožava tuđe interese, već da slijedi sopstvene, te da je vladavina prava stvar dostignutog nivoa političke kulture i funkcionisanja institucija u jednom društvu. Ocijenio da pitanje odnosa Rusije prema Crnoj Gori uslovljeno procesima na globalnom planu, uz uvjerenje da će u narednom periodu doći do normalizacije saradnje, koja će biti u interesu kolektivne bezbjednosti, posebno imajući u vidu savremene terorističke prijetnje sa kojima se svijet suočava, a što zahtjeva ne pojedinačan, već zajednički odgovor.

djukanovic studenti3

Kada se govori o načinu odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO-u, predsjednik Vlade kazao da smatra da to pitanje treba razmotriti kada za to dođe vrijeme, nakon predstojećih parlamentarnih izbora i završetka procesa ratifikacije Pristupnog protokola. Ipak napomenuo da je njegov stav da Parlament ima nadležnost da donese jednu takvu za crnogorsko društvo važnu odluku i da ne treba da bježi od takve odgovornosti, kao što to ni Vlada ne čini kada su u pitanju njene nadležnosti.

Tokom sastanka, prisutnim studentima FDES-a i sva tri crnogorska univerziteta obratio se i dekan FDES-a prof. dr Đorđije Blažić koji je istakao da studente treba posmatrati kao potencijal i bogatstvo znanja, ideja, stvaralaštva za opštu dobrobit svih građana naše države. Ujedno, poželio je studentima srećan predstojeći Dan studenata, ali i studentima FDES-a srećan mini jubilej, 10 godina postojanja Fakulteta.

blazic

Profesor Blažić je izrazio uvjerenje da će studenti o ustavno-pravnom, u preambuli Ustava, opredijeljenom članstvu naše države u evroatlantskim integracijama imati veoma zreo, ozbiljan i odgovoran odnos i svojim aktivnostima doprinijeti daljem razvoju demokratskog i građanskog društva u Crnoj Gori – zasnovanog na vrijednostima koje baštine moderne demokratije kojima strijemimo.

Služba za odnose s javnošću

Saopštenja

Gorčević u Mađarskoj: Crna Gora je uspješna priča

0
Crna Gora je uspješna priča Zapadnog Balkana, ali i kompletne politike proširenja EU. Nakon 12 godina pregovora spremni smo da ih okončamo i trebaće...

Gorčević-Sijarto: Crna Gora može da zatvori 10 pregovaračkih poglavlja do kraja godine

0
Mađarska podržava integraciju Crne Gore i smatramo da je spremna za članstvo u EU i razmatrajući nivo spremnosti, postoji mogućnost da Crna Gora zatvori...

Video konkurs za učenike osnovnih škola: #MojGrad na putu ka EU

0
Ministarstvo evropskih poslova raspisalo je konkurs za učenike/ce osnovnih škola, koji tradicionalno organizujemo povodom Dana Evrope uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat EU4ME,...

Poziv za stručnu praksu u EFSA

0
Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) objavila je poziv za stručnu praksu za potencijalne kandidate iz zemalja članica EU i zemalja koje nijesu članice...

Intervju ministarke Gorčević za regionalni portal European Western Balkans

0
Da li u Briselu zaista postoji politička volja da Crna Gora postane sljedeća država članica Evropske unije? Kakve se poruke upućuju Vladi čiji ste...