Naslovnica Info Press info Dokumentarni film o ekoturizmu na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova premijerno...

Dokumentarni film o ekoturizmu na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova premijerno prikazan u Podgorici

Danas je u prostorijama Evropske kuće, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom „Promocija ekoturizma na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova“.

Kroz petnaestominutni dokumentarni film, koji gledaoce vodi na proputovanje kroz pogranično područje Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Kosova, predstavljeni su rezultati ostvareni u okviru 8 projekata prekogranične saradnje u ovom području.

Ističući značaj prekogranične saradnje Crne Gore sa Albanijom i Kosovom, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović kazao je da je posvećenost tri operativne strukture, sa svim uključenim stranama, omogućila da se prikažu značajni rezultati na polju promocije turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

„U okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija do sada je podržan 21 projekat ukupne vrijednosti od preko 7 miliona eura, i to iz oblasti turizma, zapošljavanja, zaštite životne, a sve u cilju unapređenja standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području. S druge strane, u okviru programa sa Kosovom podržana su 23 projekta ukupne vrijednosti od takođe preko 7 miliona eura“, naglasio je Vujović.

Ispred Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju podrške Republike Albanije prisutnima se obratila Kjara Adhami, direktorica Direktorata za finansijsku podršku, koja je ocijenila da su rezultati na terenu vidljivi, te da je zajednička kvalitetna saradnja dovela do ovih sjajnih rezultata.

Trim Beriša, zamjenik generalnog sekretara Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova, istakao je saradnju Crne Gore i Kosova kao primjer dobrosusjedskih odnosa.

„U okviru ovog programa realizovano je mnoštvo aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života u pograničnom području Crne Gore i Kosova, a rezultati projekata svjedoče o sve boljoj međuinstitucionalnoj saradnji dvije zemlje“, kazao je Beriša.

Liselot Isakson, zamjenica šefa Sektora za saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, iskazala je zadovoljstvo što je EU podržala razvoj potencijala turističkog sektora Crne Gore, Albanije i Kosova.

„Veoma sam ponosna što je Evropska unija podržala projekte kroz koje smo dobili nove i inovativne proizvode u ovom području, diverzifikujući i čineći turističku ponudu pristupačnijom i privlačnijom za posjetioce“, istakla je Isakson.

Nakon projekcije filma, održana je panel diskusija sa predstavnicima projekata koji su učestvovali u programima prekogranične saradnje na temu „Mogućnosti prekogranične saradnje i značaj ruralnog i ekoturizma“.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...