Naslovnica Info Press info Dokumentarni film o ekoturizmu na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova premijerno...

Dokumentarni film o ekoturizmu na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova premijerno prikazan u Podgorici

Danas je u prostorijama Evropske kuće, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom „Promocija ekoturizma na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova“.

Kroz petnaestominutni dokumentarni film, koji gledaoce vodi na proputovanje kroz pogranično područje Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Kosova, predstavljeni su rezultati ostvareni u okviru 8 projekata prekogranične saradnje u ovom području.

Ističući značaj prekogranične saradnje Crne Gore sa Albanijom i Kosovom, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović kazao je da je posvećenost tri operativne strukture, sa svim uključenim stranama, omogućila da se prikažu značajni rezultati na polju promocije turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

„U okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija do sada je podržan 21 projekat ukupne vrijednosti od preko 7 miliona eura, i to iz oblasti turizma, zapošljavanja, zaštite životne, a sve u cilju unapređenja standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području. S druge strane, u okviru programa sa Kosovom podržana su 23 projekta ukupne vrijednosti od takođe preko 7 miliona eura“, naglasio je Vujović.

Ispred Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju podrške Republike Albanije prisutnima se obratila Kjara Adhami, direktorica Direktorata za finansijsku podršku, koja je ocijenila da su rezultati na terenu vidljivi, te da je zajednička kvalitetna saradnja dovela do ovih sjajnih rezultata.

Trim Beriša, zamjenik generalnog sekretara Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova, istakao je saradnju Crne Gore i Kosova kao primjer dobrosusjedskih odnosa.

„U okviru ovog programa realizovano je mnoštvo aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života u pograničnom području Crne Gore i Kosova, a rezultati projekata svjedoče o sve boljoj međuinstitucionalnoj saradnji dvije zemlje“, kazao je Beriša.

Liselot Isakson, zamjenica šefa Sektora za saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, iskazala je zadovoljstvo što je EU podržala razvoj potencijala turističkog sektora Crne Gore, Albanije i Kosova.

„Veoma sam ponosna što je Evropska unija podržala projekte kroz koje smo dobili nove i inovativne proizvode u ovom području, diverzifikujući i čineći turističku ponudu pristupačnijom i privlačnijom za posjetioce“, istakla je Isakson.

Nakon projekcije filma, održana je panel diskusija sa predstavnicima projekata koji su učestvovali u programima prekogranične saradnje na temu „Mogućnosti prekogranične saradnje i značaj ruralnog i ekoturizma“.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...

Objavljena brošura o programima prekogranične i teritorijalne saradnje

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore objavilo je dvojezičnu brošuru o programima prekogranične i teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora tokom programskog okvira IPA...