Naslovnica Info Intervjui Drašković: U Crnoj Gori su shvatili uzročno posljedičnu vezu između evropskih i...

Drašković: U Crnoj Gori su shvatili uzročno posljedičnu vezu između evropskih i NATO integracija

U Cmoj Gori su shvatili uzročno posledičnu vezu između evropskih i NATO integracija. Shvatili su da su NATO integracije preduslov evropskih integracija. Zašto? Zato što je NATO izbor puta i garancija putovanja i bezbednosti. Političke bezbednosti, a članstvo u Evropskoj uniji je samo putovanje koje može da potraje prilično dugo kaže u intervjuu Pobjedi lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Za Pobjedu govori o ulozi Rusije u Srbiji i zbog čega vožnja ka regionalnoj stabilnosti liči na kotorske serpentine i ko prijeti evropskoj civilizaciji.

POBJEDA: Šta biste rekli o spoljnoj politici Crne Gore u svijetlu euro i NATO integracija?

DRAŠKOVIĆ: Za razliku od Srbije koja je zvanično opredeljena za pristupanje Evropskoj uniji, a protiv je pristupanja NATO alijansi, u Crnoj Gori, srećom, nema takve konfuzije.

U Crnoj Gori su shvatili uzročno posledičnu vezu između evropskih i NATO integracija. Shvatili su da su NATO integracije preduslov evropskih integracija. Zašto? Zato što je NATO izbor puta i garancijaputovanja i bezbednosti. Političke bezbednosti, a članstvo u Evropskoj uniji je samo putovanje koje može da potraje prilično dugo.

Ta uzročno posledična veza evropskih i NATO integracija pokazuje se i u Srbiji. Kako raste broj onih koj i prema anketama su odlučno protiv pristupanja NATO savezu, tako dramatično opada i broj onih koji su za evropske integracije.

POBJEDA: Cime se, po Vašem mišljenju, može objasniti jačanje desnice u Srbiji: lošim ekonomskim položajem građana, nedostatkom jakih institucija ili je to trend koji se iz okolnih evr opskih država preliva i u Srbiju?

DRAŠKOVIĆ: Desni i levi putokazi u današnjoj Srbiji su izokrenuti, a često i podudarni. Glavna podela i među strankama i među građanima je: Evropa ili Rusija. Oni koji su za Rusiju, a Evropu i Ameriku proglašavaju za nacionalnogneprijatelja, sebe smatraju nacionalnom desnicom. Za njih je, međutim, „majka Rusija“ samo Rusija koja je u neprijateljstvu sa Evropom i Amerikom, Rusija koja odbacuje demokratsko ustrojstvo Zapada, zapadnu nauku, kulturu, način života, Rusija logor, Rusija iz Staljinovog vremena. To nisu desničari, nego neoboljševici, ogrnuti i antizapadnim šinjelom Srpske crkve. Sličan haos je i na evropskoj strani Srbije. Jesu za EU, a protiv su NATO, osuđuju ratne i ostale zločine Miloševićevog režima, a protiv su otvaranja tajnih dosijea o zločinima i zločincima tog režima. Konfuziji i opštoj zbrci doprinosi i sve veće siromaštvo i socijalno beznađe ogromne većine ljudi, kao i plima ekstremizma u mnogim zemljamaEU.

POBJEDA: Da li je to jačanje desnice zabrinjavajuće pred predstojeće izbore i kolika je realna mogućnost tih partija da uđu u parlament?

DRAŠKOVIĆ: Jačanje te boljševičko-pravoslavne deg snice preti, zaista, da potopi H Srbiju i vrati je u tragične devedesete prošlog veka. U državi kojaje otvorilapregovore o svom pridruživanju EU, još samo što se zanacionalne svetitelje ne proglašavaju osuđeni za najstrašnije ratne zločine. Beograd je jedinaevropska prestonica u kojoj se, javno, bez ikakvih posledica, spaljuju zastave EU, SAD, NATO saveza, a uskoro će, verovatno, da gore i u parlamentu, čim u parlament uđu radikali, a ući će, prema anketama, i još neke zagriženo nastrojene antievropske stranke.

POBJEDA: Uprkos namjerama i pokazanoj volji premijera Srbije da se regionalni odnosi unaprijede, iz Hrvatske i BiH dobijamo drugačije poruke, naročito od kada je donijeta oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja, ali i presuda od 40 godina zatvora za Radovana Karadžića. Možemo li uprkos tim negativnim tonovima da zadržimo mir i počnemo regionalnu saradnjukakobibudućnostizgledalabolje?

DRAŠKOVIĆ: Meni ,,vožnja“ ka regionalnoj stabilnosti i stvarnom pomirenju liči na vožnju uz kotorske serpentine ili onim krivudavim putem uz Grebak, od Mostaraka Nevesinju. Autobus se kreće, ali se putnicima, često, prevrće utroba od muke. I, gotovo uvek, Tribunal u Hagu je krivac. Oslobođeni Gotovina, Haradinaj, Orić i Šešelj. To je pucanj u pravdu. Osuđen Karadžić. To je „novi Jasenovac“. Niko ovde neće da skine plemenske naočari i odustane od plemenske svesti, da je zločin samo onaj zločin koji su drugi naneli ,,nama“, a daje patriotizam svaki zločin ,,naših“ nad ,,njima“. Sve dok je to tako, ne može biti pomirenja, jer ono zahteva da, pre svega, svak žigoše sopstveno zlo i zločince, da na trun u oku suseda i brata pokaže tek kad izvadi balvan iz sopstvenog oka.

POBJEDA: Koliko je Srbija danas bliža Evropskoj uniji s obzirom na to da se sve češće Rusija pominje kao naš veliki saveznik uprkos tome što je spoljna politika Srbije usmjerena ka EU? Kakva je danas uloga i moć Rusije u Srbiji?

DRAŠKOVIĆ: Srbij a se Evropi približava brzinom iz onog slogana Cerniševskog: Korak napred, dva koraka unazad. Možda je, zbog njenog sadašnjeg hladnog rata sa Evropom i Amerikom, u trenutnom, ali samo trenutnom, interesu Rusije da pomaže i podstiče svakog u Srbiji ko Srbiju gura u antievropsku provaliju. Ne može to, srećom, biti dugoročno opredeljenje Rusije, jer bi, u tom slučaju, Rusija opasno ugrozila ono vekovno i uzvišeno pamćenje Rusije u srpskom narodu. I sada je mudrim ljudima u Moskvi neprijatno i od pogleda u one koji su, danas, barj aktari Rusije u Srbiji. Kliču Putinu, a nadaju se Rusiji Ivana Groznog i Staljina, opričnikaigulaga, jer žele istu takvu Srbiju.

POBJEDA: Postoji li opasnost da Srbija skrene sa evropskog puta i ako postoji od kojih snaga u društvu ta opasnost dolazi?

DRAŠKOVIĆ: Mnogo je, i sve ih je više, u Srbiji onih koji žele da država odustane od EU i da pristupi ruskoj evroazijskoj uniji i ruskom vojnom savezu. Zašto? Eto, zato što Srbi moraju da mrze antisrpski Zapad i što Srbija može da u Moskvu izveze i nešto malo jabuka. Neće to, ipak, tako biti, zbog strateškog dogovora, neizbežnog dogovora, Evrope i Amerike sa Rusijom. Borba protiv nacizma islamskih kamikaza, nevidljivog neprijatelja koji je među nama i njegova meta smo svi, zahteva savez Evrope i Amerike sa Rusijom, a ne neprijateljstvo sa Rusijom, zbog toga što je Rusija povratila svoj Krim i što ne prihvata ,,presudu“ zapadnih rusofoba da je Rusija tuđinac u Ukrajini, u zemlji u kojoj je rođena Rusija. Uvažavanje realnosti biće osnova „nove Jalte“. Ukrajina nije dvorište Amerike, niti je Srbija, sa svih strana okružena državama EU i NATO, dvorište Rusije.

POBJEDA: Šta smo propustili da uradimo od 5. oktobra do danas, s obzirom da ste u autorskom tekstu u Politici naveli da još nije demontirana služba Državne bezbjednosti iz Miloševićevog vremena što se odražava i na sudske presude, konkretno atentat na Vas u Budvi?

DRAŠKOVIĆ: Peti oktobar 2000. godine je dan kada je oboren Slobodan Milošević, ali dan koji nije za slavlje, nego za žalovanje, jer je tada pao samo šilj ak piramide zla, da bi čitava piramida bila očuvana. Miloševića su 5. oktobra srušili komandanti njegovih eskadrona smrti. Izdali su ga i prodali „evropskoj koaliciji“ DOS, koju sam ja osnovao i iz koje sam izbačen posle budvanskog atentata 15. juna 2000. Da nije bilo atentata i moj eg odstranj ivanj a iz koalicije DOS, ne bi 5. oktobra Legija, ubice iz „zemunskogklana“, general Pavković i šef DB Radomir Marković bili proglašeni za heroje i oslobodioce. Savrhompiramide palabi sva Miloševićeva piramida, a ona, sve do danas, nije srušena. v.cvejić

POBJEDA: S druge strane i u EU postoji dosta nesuglasica oko rješavanja ključnih pitanja poput izbjeglica. Kako Vi kao bivši ministar spoljniti poslova gledate na ta neriješena pitanja budući da su i neke zemlje EU najavile ref erendum za ostanak u EU?

DRAŠKOVIĆ: Nedavno, na jednom skupu u Vašrngtonu, rekao sam da Angela Merkel ne brani samo savest Evrope, nego i njene hrišćanske temelje, jer bi Evropa, bez Isusovih principa, bila Evropa Velikog inkvizitora Fjodora Dostojevskog. Nimalo slučajno, najveći protivnici politici nemačke kancelarke, da Evropa bude solidarna sa tragedijom nesrećnika iz Sirije, vlade su država „nove Evrope“, one Evrope koja je, posle 1945, živela u staljinističkom logoru, gluvom i slepom za svaku vrstu solidarnosti sa žrtvama zločina. Veoma mi je drago što vlada Srbije nije pala na tom istorijskom ispitu. Mislim, inače, da države koje najavljuju referendume o svom ostanku u EU i ne pomišljaju da napuste EU. Ucenjuju, trguju. Islamski terorizam jeste neprijatelj naše civilizacije, ali to nije islamska religija. Ako jeste, onda je holokaust nemačkih nacista zločin svih hrišćana.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rješenja za zajedničke izazove. Zemlje...

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...