Naslovnica Info Press info Drljević: Karikatura nije dobro djelo ukoliko nije dobro likovno predstavljena

Drljević: Karikatura nije dobro djelo ukoliko nije dobro likovno predstavljena

Osmišljavanje karikature je najteži dio posla prilikom njene izrade, a za realizaciju nije dovoljna samo ideja, već je važno i da je dobro likovno predstavljena, smatra karikaturista Darko Drljević, ocijenjujući da bi za njegovu struku članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji donijelo mnoge benefite.

On je, u intervjuu za PR Centar kazao da, kada je dobio zadatak da pregovaračka poglavlja predstavi kroz karikature, prvo ih je pročitao studiozno i na osnovu toga je krenuo u izradu karikatura.

„Što se tiče mog likovnog rada, trudim se da to bude što bolje oslikano. Mislim da karikatura ili ilustracija ako nije dobro slikana, to nije dobro djelo. Po meni, nije dovoljna samo ideja. To mora biti i likovno dobro predstavljeno i na neki način važno je da se suština stvari što bolje prikaže“, rekao je Drljević, navodeći da je osmislio karikature za petnaestak pregovaračkih poglavlja.

Na pitanje koliko traje proces izrade jedne karikature, Drljević je rekao da „sve zavisi“.

„Karikaturu možete da napravite za pet minuta, a možete čitav dan da je radite, a da ne bude opet kako treba. Primjera radi, Poljaci rade karikaturu uljanom bojom na platnu. To je duhovita slika. Ja radim karikaturu pretežno prvo tušem na papiru, pa to onda skeniram ili fotografišem, prebacujem na kompjuter i obrađujem u Photoshop-u. To je proces“, pojasnio je Drljević.

Osmišljavanje karikature je, kako je istakao, najteži dio posla.

„Nekada karikaturu osmišljavam danima. Imam ideje, ali to nisu ideje sa kojima sam zadovoljan. Tek kada se nasmijem, kad kažem e to je ono pravo, kad ubodem centar, onda je to to. Karikatura je komplikovana, i nije tako jednostavna kao što se čini na prvi pogled“, rekao je Drljević.

Govoreći o ulasku Crne Gore u EU, Drljević je rekao da se raduje članstvu zbog integracija, putovanja, zajedničke valute.

„To su za mene sve vrijednosti koje su veoma bitne za nas. Inače, kad god pođem negdje po svijetu dosadim ljudima pričajući o Crnoj Gori i hvaleći se kako mi imamo valutu euro, dok neke članice kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska nemaju još. Pozivam ljude da dođu u Crnu Goru jer je puno ljepše i jeftinije i imamo istu valutu“, naveo je Drljević.

On je kazao da su crnogorski karikaturisti ušli u EU još prije 20 godina zbog članstva u Evropskom udruženju karikaturista čije je sjedište u Holandiji, navodeći da sa tim udruženjem mnogo sarađuje.

„Ja sam inače veliki kosmopolita. Ne vežem se za nikakvu teritoriju. Hvalim moju Crnu Goru, ali pripadam čitavom svijetu. I u tom smislu zaista jedva čekam da se integrišemo, da uđemo u taj svijet čini mi se mnogo civilizovaniji i pravedniji od našeg društva“, istakao je Drljević.

Prema njegovim riječima, sa aspekta struke, članstvo Crne Gore u EU bi mu mnogo značilo.

„Recimo, puno sam toga propustio zbog toga što nismo članica EU. Konkretno, skoro je bio seminar velikih karikaturista EU, a iako važim za jednog od deset najboljih u svijetu, nisam bio tamo pozvan iz razloga što nismo u EU. Bile su moje kolege iz Hrvatske. To je bilo u Strazburu“, rekao je Drljević.

On je kazao da bi, ukoliko bi Crna Gora postala članica EU, mogla da učestvuje za fondove koji se dodjeljuju za razne projekte u karikaturi.

„Postoje i konkursi koji izričito traže učešće članica EU. Opet smo tu zakinuti“, dodao je Drljević.

Upitan koji je njegov generalni zaključak bio nakon što je iščitao sve o pregovaračkim poglavljima i šta je ostavilo na njega najveći utisak, Drljević je ocijenio da je važno da svi budu dobro upoznati sa tom materijom.

„Svi smo uključeni u taj proces i treba svi zajedno da idemo prema tom cilju. Prvo što bih uradio u Crnoj Gori to bi bila ekološka priča. Mislim da je to osnovno za Crnu Goru da bi bila članica EU da malo više poradimo na prirodi i životnoj sredini“, naveo je Drljević.

Komentarišući aktuelnu društvenu situaciju izazvanu koronavirusom, Drljević smatra da će ta situacija usporiti mnoge tokove, ne samo kad je u pitanju integracija Crne Gore u EU.

„Ali idemo dobrim putem. Mi smo narod koji što kažu ne zna, ali brzo uči, i nadam se da ćemo brzo ući u društvo evropskih naroda“, zaključio je Drljević.

Intervju je dio projekta “Communicating EU accession and EU assistance in Montenegro III”, kojeg finansira EU.

Virtuelna izložba karikatura “Pristupanje Crne Gore EU – pogled kroz karikature” dostupna je na linku: http://www.karikature.eu.me/

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Karikaturista Darko Drljevic – INTERVJU

Karikaturista Darko Drljevic – KADROVI

 

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...